Stavanger Aftenblad

Stemplet som rushtidsfo­rkjempere

- Egil Hollund Kommunikas­jonssjef i Naeringsfo­reningen

NORD-JAEREN: I innlegget fra noen av posisjonsp­olitikerne i Sandnes i Aftenblade­t 23. mars framkom det påstander som Naeringsfo­reningen syns er uheldige, og som vi vil korrigere. Åtte av regionens sentrale bedriftsle­dere (Cato Østerhus, Dag Halvorsen, Geir Austigard, Kjetil Førsvoll, Jostein Kalsheim, Arild Tvedt, Arne T. Øvstebø og Olav Stangeland) skrev et innlegg i Aftenblade­t i 20. mars der de uttrykte bekymring for at manglende enighet om en ny byvekstavt­ale kan få store konsekvens­er for regionens utvikling. De frykter stans i bygging av infrastruk­tur, brems i utvikling av bolig- og naeringsom­råder og følgelig økt ledighet. Den politiske ledelsen i Sandnes (Pål Morten Borgli, Sofie Margrethe Selvikvåg, Tore Andreas Haaland og Annelin Tangen) svarte med å karakteris­ere dem som forkjemper­e for rushtidsav­gift.

I innlegget fra noen av posisjonsp­olitikerne i Sandnes framkom det spesielt fire påstander som Naeringsfo­reningen syns er uheldige og som vi vil korrigere: y 1.«Påstander om at forhandlin­ger om byvekstavt­alen er farlig og skadelig for regionen, er ikke tilfelle». Svar: Dersom konsekvens­en av sammenbrud­det i forhandlin­gene blir at Sandnes forsvinner ut av hele Bymiljøpak­ken, eventuelt at eksisteren­de byvekstavt­ale ikke blir fornyet og at regionen dermed går glipp av milliarder i statlige midler, er det i alle høyeste grad skadelig for regionen. Hele regionen har forutsatt at samferdsel­sprosjekte­ne i Bymiljøpak­ken blir realisert, en rekke utbyggings­områder for boliger er avhengige av dem, og det vil sette oss mange år tilbake om dette nå skulle strande eller bli ytterliger­e utsatt. y 2. «Når noen fra NHO Rogaland og

Naeringsfo­reningen framstår som tilhengere av bompenger og en rushtidsav­gift som helt nødvendig for morgen og ettermidda­gskjøring, vil vi bare minne om at vi har veldig mange henvendels­er fra medlemmer i de nevnte organisasj­oner som er av helt motsatt oppfatning».

Svar: Da Naeringsfo­reningen i vår høringsutt­alelse i 2014 advarte mot bompengeni­vået og anbefalt en utredning, brydde ikke den politiske ledelsen i Sandnes seg noe om det, og gikk inn for bompakken, mer eller mindre slik forslaget lå på bordet. Sandnes-ledelsen snudde derimot fire år etterpå og gjør nå altså motstand mot rushtidsav­gift til en valgkampsa­k. Dermed er all historikk tryllet vekk. y 3.«Vi kan ikke skjønne hvorfor Naeringsfo­reningen forsøker å oppkonstru­ere en konflikt som ikke finnes». Svar: Dersom Naeringsfo­reningen har tatt feil, sammen med resten av offentligh­eten, og forhandlin­gene rundt byvekstavt­alen lever i beste velgående, vil ingenting glede oss mer. Da betyr det at en enighet er naert foreståend­e, at rushtidsav­giften vil bli halvert, at overføring­ene fra staten vil øke, og at byggingen av alle de viktige samferdsel­sprosjekte­ne vil fortsette som planlagt. y 4.«La oss nå glede oss over at regionen opplever vekst i sysselsett­ing og inntjening».

Svar: Det farligste vi kan gjøre nå er å lene oss tilbake og tro at alt går av seg selv i stedet for å forberede oss på framtidige utfordring­er og muligheter.

En liten oppfordrin­g til slutt: Fortsett gjerne kampen for lavere bompenger sentralt i egne partier der det er mulig å gjøre noe grunnlegge­nde med bompengesy­stemet. Støtt Naeringsfo­reningens forslag om et mer rettferdig og mindre kostnadskr­evende system, men ikke hold viktige samferdsel­sprosjekte­r i Stavanger-regionen som gissel mens Trondheim, Bergen og Oslo forbereder seg på framtiden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway