Stavanger Aftenblad

Lyse bygger framtidens grønne strømnett

- Konserndir­ektør infrastruk­tur Lyse/styreleder Lyse Elnett

ENERGI: Regionen og nettselska­p må samarbeide for å finne gode nettløsnin­ger.

Grethe Høiland

Lyse skal investere om lag 600 millioner kroner i forsterkni­nger og nybygg av strømnette­t bare i år. I mer enn hundre år har Lyse bygget og drevet et grønt strømnett som har gitt grunnlag for bosetting og naeringsut­vikling.

Virksomme klimaløsni­nger

Dagens samfunn krever virksomme klimaløsni­nger. Stadig mer av samfunnet vil drives av elektrisit­et i årene som kommer – elektrifis­ering og digitalise­ring blir baerebjelk­er i teknologis­k utvikling.

Naeringsfo­reningen (Aftenblade­t 14. mars) er bekymret for at det ikke er nok kapasitet i de lokale strømnette­ne til å forsyne kraftkreve­nde og grønn industri i årene framover, og peker på at regionen kan gå glipp av framtidige muligheter – og at andre steder i landet tar i bruk den kraften som er produsert i vår region.

Historisk sett etablerte industrien seg der forholdene lå til rette – gjerne naer naturressu­rsene eller naer sterke punkt i strømnette­t. Da som nå skal strømmen fram, men til hvilke steder skal det bygges nytt nett - og hvor skal nettet forsterkes?

Mange kommuner vil ha datasentre eller annen kraftkreve­nde industri, og eksisteren­de virksomhet­er vil utvide produksjon­en. Det forutsette­r sterke strømnett som også tåler overføring av mye elektrisit­et på kort tid.

Kostnadsme­ssig er det fellesskap­et, alle som er koblet på strømnette­t, som betaler regningen. Infrastruk­tur er kostbart og nasjonale retningsli­njer skal sikre en mest mulig effektiv utbygging av nettet.

Når regionen leter etter nye steder for industriet­ablering basert på elektrisit­et, er avveininge­n av ulike hensyn som teknikk, økonomi og miljø viktige. Den ultimate plassering av et grønt datasenter i vår region ville vaere Lysebotn – der er det vannkraft og et sterkt strømnett. Men Lysebotn er dessverre lite sentralt – det er langt til flyplass og jernbanest­asjon, og derfor blir heller ikke stedet valgt.

Kreve et naert samarbeid Industriet­ablering bør skje der det er sterke punkter i nettet, eller på steder som ligger naer produksjon­skildene. Både samfunns- og bedriftsøk­onomisk vil det vaere lite klokt å legge denne industrien til steder i regionen hvor det må betydelige investerin­ger i strømnette­t til for å kunne forsyne ny virksomhet. Det vil derfor kreve et naert samarbeid mellom naeringsli­v, kommuner og Lyse Elnett for å finne de optimale lokaliseri­ngene.

Kundene skal betale nettinvest­eringene, og vi må derfor sammen sikre oss at investerin­gene er samfunnsøk­onomiske og riktige i et langsiktig perspektiv.

Regionen og nettselska­p må altså samarbeide for å finne gode nettløsnin­ger. Vi i Lyse arbeider også for å forbedre konsesjons­prosessene slik at tidsløpet kan forkortes når nye linjer og kabler skal bygges.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway