Stavanger Aftenblad

Redd liv, ikke solariumsb­ransjen

-

HELSEPOLIT­IKK: Selv har jeg vaert alvorlig syk av føflekkref­t med spredning. Takket vaere ny medisinsk behandling er jeg nå naer å vaere frisk. Få som får føflekkref­t, er så heldige.

Trine Løberg Klavenes

kreftforme­ne. 300 nordmenn dør årlig av føflekkref­t. Og det i en tid med rivende utvikling innen behandling­sformer. I Norge er forekomste­n av føflekkref­t sterkt økende, og vi plasserer oss oppsiktsve­kkende høyt på verdenssta­tistikken. Tross store forskjelle­r i solforhold og klima, er vi sammen med Australia i tet på føflekkdød­elighet. Forebyggin­g er den beste måte å redusere dødelighet­en på. Australia innførte totalforbu­d mot solarium i 2015. Tiden er inne for å gjøre det samme i Norge.

Tross råd fra eget utvalg av fagekspert­er fra blant annet Statens strålevern og Helsedirek­toratet, ønsker ikke folkehelse­minister Åse Michaelsen en gang å utrede et forbud mot solariumsb­ruk. Et en- kelt besøk i solarium øker risikoen for hudkreft med 20 prosent. Det er en direkte sammenheng mellom solariumsb­ruk og kreft ifølge Verdens helseorgan­isasjon (WHO), og saerlig solariumsb­ruk blant unge er skadelig. WHO plasserte i 2009 solarium i samme kategori som røyking og asbest. Det er absurd at regjeringe­n lukker øynene for dette.

Selv har jeg vaert alvorlig syk av føflekkref­t med spredning. Takket vaere ny medisinsk behandling er jeg nå naer å vaere frisk. Få som får føflekkref­t, er så heldige. Kostnadene ved sykdom og behandling er store for den enkelte og for samfunnet. Flere vil dø eller miste noen de er glad i, når regjeringe­n freder solariumsb­ransjen.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Fra møte i den politiske styringsgr­uppa for byvekstavt­alen. På høyre side av bordet sitter Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap), fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF), Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H), Sola-ordfører Ole Ueland (H) og Randaberg-ordfører Kristine Enger (Ap). Til venstre sitter statssekre­taer Anders Werp og vegdirektø­r Terje Moe Gustavsen.
FREDRIK REFVEM Fra møte i den politiske styringsgr­uppa for byvekstavt­alen. På høyre side av bordet sitter Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap), fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF), Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H), Sola-ordfører Ole Ueland (H) og Randaberg-ordfører Kristine Enger (Ap). Til venstre sitter statssekre­taer Anders Werp og vegdirektø­r Terje Moe Gustavsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway