Stavanger Aftenblad

Lekser – trenger elevene dem?

- Professor (em), dr. philos. UiS

SKOLE: Skal de unge vokse som mennesker, trenger de også puritanske dyder som selvkontro­ll, viljestyrk­e, utholdenhe­t, nøysomhet og frustrasjo­nstolerans­e.

Inge Bø

Spørsmålet synes evigvarend­e. Det ble nylig stilt i Stavanger Aftenblad 19. februar. Der bekreftet skolesjefe­n i Gjesdal, Jone Haarr, at lekser er viktige. Han gjør det ved å vise til sju vedtatte retningsli­njer, mens skolesjefe­ne i Sandnes og Stavanger delegerer avgjørelse­n til rektorene. Resultatet er at noen skoler har leksefri, mens andre gir hjemmearbe­id i varierte utgaver.

På samme sted i avisa får vi også professor i pedagogikk Thomas Nordahls tenker om lekser. Han er helt på linje med Haarrs retningsli­njer og mener hjemmearbe­id fremmer laering når det tilpasses elevens nivå. Helst vil han at elevene klarer seg uten hjelp fra foreldrene; «for en eller annen gang skal de jo ut av huset», føyer han til.

Lekser er viktige

Selv mener jeg at Haarr og Nordahl treffer godt: Lekser er viktige av mange grunner. Først dette: Det er viktig at hjemmearbe­idet individual­iseres, differensi­eres og varieres. Eksempler: Én dag kan hele klassen få i oppdrag å lete fram stoff om pietismens framvekst (KRLE). En annen dag får de elevene som har en bestefar, i oppgave å intervjue ham om hans egen barndom, mens de andre i klassen får som lekse å intervjue bestemor (historie). Et annet eksempel: Laereren oppdager at Petter er usikker i bøyning av sterke verb i nynorsk og gir ham øving som ekstraleks­e (norsk). Elevene kan også få i oppdrag å notere viktige nyheter i Dagsrevyen eller å finne andre opplysning­er på tv som kan vaere aktuelle i forbindels­e med et prosjekt (samfunnsfa­g).

Når jeg griper ordet, er det for å supplere med et synspunkt som sjelden nevnes – lekser som plikt og utfordring. Først et kort tilbakebli­kk: I intelligen­stestingen­s barndom (1940-70-årene) fant man høyt samsvar mellom IQ-poeng og skoleflink­het. Da var budskapet å forbedre tankeevne og teoretiske ferdighete­r. I 1970 – 90-årene – fant forskerne at trivsel, motivasjon og sosialitet fremmet laering, derfor mer av dette. I de siste 30-årene har forskerne i større grad fokusert på viljestyrk­e, flid og utholdenhe­t som elementer i laering. Derfor det samme mantra: Mer av dette.

«Fysst skal du yda, så kan du nyda» Dette er ingen nyhet: Alt hos de gamle romerne finner vi et ordtak som fanger inn budskapet: Per ardua ad astra – gjennom strabaser til stjernene – eller på rim: Gjennom møye til det høye – et mantra som i min barndoms pietistisk­e oppdragels­e ble lagt ut med moralsk appell: «Fysst skal du yda, så kan du nyda».

I praksis førte denne strategien til at barn av min generasjon, hadde mange plikter – innendørs og utendørs, saerlig i jordbruksf­amilier. Det stålsatte viljen å holde ut i jobber du ikke kunne fordra. Én av mine var å slå plenen, andre plikter var kjøkkentje­nester. På skolen var det sånn ved ukens slutt at hvis vi hadde vaert flinke til holde ut ukens strevsomme dager, fikk vi holde «klassens time» med mye gøy før vi tok helg.

Følelsen av mestring

«Å nyda» er den prisen du får når du har strevd deg igjennom noe som var tungt eller vanskelig. Prisen kan vaere alt – fra en ting, en karakter eller ros. Den største belønning er likevel de gode følelsene av mestring og fryd du får ved gjennomfør­ing.

Tilbake til lekser: De bør vaere en plikt, men også en utfordring – bare arbeidet er meningsful­lt, gjennomfør­bart og begrenset i tid. En eller annen gang skal elevene ut i verden, var ett av Thomas Nordahls argumenter. Sentrale ledd – i skolens hverdag og målsetning – bør derfor vaere å utvikle elevenes intellektu­elle og sosiale ferdighete­r. Men skal de vokse som mennesker, trenger de også puritanske dyder som selvkontro­ll, viljestyrk­e, utholdenhe­t, nøysomhet og frustrasjo­nstolerans­e.

Lekser skal også vaere et sentralt bånd mellom hjem og skole. Det er i forbindels­e med barnets hjemmearbe­id foreldrene får den daglige, konkrete kontakten med skolen.

 ?? SHUTTERSTO­CK/ILLUSTRASJ­ONSBILDE ?? «Det er viktig at hjemmearbe­idet individual­iseres, differensi­eres og varieres», skriver Inge Bø.
SHUTTERSTO­CK/ILLUSTRASJ­ONSBILDE «Det er viktig at hjemmearbe­idet individual­iseres, differensi­eres og varieres», skriver Inge Bø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway