Stavanger Aftenblad

Roboter og kunstig intelligen­s inntar kunsten

- Stella.marie.brevik@aftenblade­t.no

KUNST: Denne uken kan du se verdens første dans laget av kunstig intelligen­s på Tou Scene. AI (Artificial Intelligen­ce) har også begynt å lage bilder og skrive bøker.

Stella Marie Brevik

The Viral Dance er en forestilli­ng laget av kunstnerne Ludvig Daae og Joanna Nordahl. De to har samarbeide­t med mange forskjelli­ge aktører, blant annet et dataprogra­m.

– Vi har vaert interesser­t i å se på hva som gjør at noe går viralt, mens andre ting ikke gjør det. Et spørsmål vi stilte oss var om det gikk an å lage en viral dans, før den går viralt, sier Daae.

På bakgrunn av dette laget de en algoritme. Som de foret med 250 klipp av tidligere danser som har gått viralt. Fra de klippene har algoritmen laget sin egen dans. Som dermed blir verdens første AI (Artificial Intelligen­ce)-genererte dans.

Forestilli­ngene vil holdes torsdag og fredag 28. og 29. mars på Tou Scene.

Verden er i endring, og utviklinge­n går fort. Mye rundt oss i hverdagen, er på en eller annen måte styrt av algoritmer, roboter eller kunstig intelligen­s.

Parfymebra­nsjen utvikler algoritmer for å lage den perfekte parfymen. Det blir laget syntetiske diamanter i laboratori­um, og det er heller ikke utenkelig at vi snart drikker vin, som ikke er laget på druer, eller syntetisk whisky.

Når man tar dette i betraktnin­g, er det kanskje ikke så rart at kunstnere også snur nesa mot algoritmen­e og den kunstige intelligen­sen?

Hva er kunstig intelligen­s? Morten Goodwin er nestleder ved senter for forskning på kunstig intelligen­s. Han er også førsteaman­uensis ved Universite­tet i Agder, og underviser til daglig om kunstig intelligen­s for bachelor-, masterog PhD-studenter.

Han forklarer kunstig intelligen­s på følgende måte:

– Se for deg et vanlig dataprogra­m. Der har mennesker laget og kodet alt. Som for eksempel Word. Kunstig intelligen­s oppstår når et dataprogra­m blir bygget opp ved hjelp av eksempler. Man kan fore dataprogra­mmet, med si 1000 bilder av ekte malerier, og 1000 bilder av falske versjoner. Derfra vil programmet greie å se forskjell på hvilket bilde som er ekte og falskt.

1 2017 kom det første dataprogra­mmet som var i stand til dette.

Hvem er kunstneren?

Daae og Nordahl er ikke alene med å bruke denne type teknologi i deres kunst. I slutten av 2018 skapte et maleri diskusjon rundt bruken av algoritmer i kunsten.

«“Portrait of Edmond Belamy» ble solgt for nesten tre millioner kroner i fjor. Maleriet ble laget av et dataprogra­m. Det franske kunstnerko­llektivet Obvious sto bak maleriet. Sammen skapte de en algoritme, som igjen skapte bildet.

Flere kastet seg inn i debatten om hvem som egentlig har laget bildet. En av kunstnerne i Obvious, Hugo Caselles-Dupré, hadde følgende å si:

– Hvis «kunstneren» er den som har laget bildet, er det maskinen. Hvis «kunstneren» er den

 ?? JASON EBEYER ?? Ludvig Daae og Joanna Nordahl har samarbeide­t med blant annet 3D-designere i forkant av forestilli­ngen The Viral Dance. Her er avatarene til Daae og Nordahl, som vil vaere tilstede som hologramme­r under forestilli­ngen.
JASON EBEYER Ludvig Daae og Joanna Nordahl har samarbeide­t med blant annet 3D-designere i forkant av forestilli­ngen The Viral Dance. Her er avatarene til Daae og Nordahl, som vil vaere tilstede som hologramme­r under forestilli­ngen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway