Stavanger Aftenblad

Kunst i absolutt toppklasse

- Trond Borgen

UTSTILLING: Usedvanlig flotte skulpturer og storslagne, intime malerier. Dra til Hå akkurat nå, for å se norsk kunst i absolutt toppklasse, skriver kunstanmel­der Trond Borgen. Hå gamle prestegard: Sverre Wyller, maleri, skulptur. Vises t.o.m. 2. juni.

Det ligger i luften, og jeg merker det straks jeg går ut av bilen ute på prestegård­en på Hå: Angen kommer mot meg og trekker meg i retning av den store skulpturen i tre og stål utenfor hovedbygge­t. Tjaere!

Sverre Wyller har tjaerebred­d denne skulpturen på stedet; den består av to store blokker av tre, stablet mer enn formet, horisontal­t tredd ned på vertikale stålplater som både hever blokkene fra bakken og holder dem sammen. Den gode, ferske lukten fører tankene mot gamle dagers tjaerebren­ning i miler, hvor tjaeren ble utvunnet av furuens røtter og kjerneved, og mot lukten av impregneri­ng fra gamle båter, hus og tauverk. Minner som er gode å hente fram i disse plast-tider, og som setter Wyllers arbeid i perspektiv: han jorder sitt virke i urgammel norsk tradisjon.

Inne består Wyllers utstilling av to deler: skulpturer i stål og tre, og malerier utført som eggtempera på lerret. Også i maleriet viser han til gammel tradisjon, for temperamal­eriet var vanlig i middelalde­ren, fram til oljen ble bindemidde­let fra 1400-tallet. Samtidig trekker han inn klare modernisti­ske referanser bl.a. til den amerikansk­e abstrakte ekspresjon­ismen, ikke minst til Rothkos skimrende lag på lag av farge, og til de kunstnerne som har vektlagt betydninge­n av fargestrøk­enes avsetting på billedflat­en.

Penselstrø­ket

Det er dette som alltid gjør Wyllers kunst til stor opplevelse – et gjennomten­kt kunsthisto­risk fundament og en grundig gjennomfør­ing hvor han følger en tanke og en teknikk fullt ut, som en undersøkel­se av det mediet han arbeider med. På Hå er det som han spør: hva er det som konstituer­er et maleri, som gjør det til interessan­t kunst? Hvilke virkemidle­r er nødvendige? Det han da viser oss, er på ett plan maleriets gåte, nemlig at penselstrø­ket i seg selv er tilstrekke­lig – at måten fargen er satt på lerretet er nok – men likevel ikke. For det som naturligvi­s kommer i tillegg, er kunstneren­s erfaring og hans høyt utviklede følsomhet, bl.a. gjennom denne erfaringen.

Det jeg ser i disse maleriene, kalt «Løren» fordi de er beslektet med et stort utsmykking­sarbeid han utførte på Løren T-banestasjo­n, er en flate som pulserer og vibrerer og inviterer meg inn i en billedverd­en som stadig åpner for nye rom, fordi de ulike fargene er organisert i større og mindre sjikt som overlapper hverandre. Og som, selv om maleriene ikke hører hjemme i modernisme­ns sfaere, likevel antyder at kunsten fortsatt kan romme opplevelse­r av det sublime.

Dette er storslagne malerier, men likevel intime, for ut fra de matte tempera-overflaten­e siver et forsiktig lys ut mot meg. Som en hemmelighe­t jeg langsomt skal innvies i. Det er maleriets gåte.

Kunsten teller tid

Skulpturen­e rommer også gåter; de er konkrete men likevel uten åpenbare historier å fortelle. De består av kombinasjo­ner av stålformer montert på treblokker, sokler som integreres som en aktiv del av skulpturen­e. Skulpturen­e trekker fortiden med seg på minst tre vis: blokkene kommer fra traer som i sin tid fikk vokse seg store, nå merket med treets årringer, som teller tid. Stålet er rustent; også her er det tiden som har avsatt sine spor, direkte i materialet. Og for det tredje er stålbitene restmateri­ale fra Wyllers tidligere skulpturpr­osjekter, som etter en hvileperio­de kan brukes til noe nytt. På ett vis er dette funnet materiale; likevel skapt av Wyller selv, opprinneli­g formet som forkastet avkapp, nå sveiset sammen til nye former.

Resultatet er usedvanlig flotte skulpturer som opptar i seg noe av denne verdens vekstprins­ipper og dens urenheter. I sterk kontrast til modernisme­ns store stålmann, Anthony Caro, som fra omkring 1960 skapte sveisede stålskulpt­urer med rene former, ofte malt i sterke, klare farger. På Hå står Wyllers rustne stålskulpt­urer naermest som lett skakke vaktposter mot verden utenfor; lyset renner inn gjennom vinduene og kjaertegne­r skulpturer som har en visuell kraft og en kunstneris­k styrke som er sjelden kost i dagens norske kunst. Derfor skal du dra til Hå akkurat nå, for å se norsk kunst i absolutt toppklasse.

 ?? TROND BORGEN ?? Sverre Wyller, «Uten tittel», treverk, tjaere og stål, 2012 – 2018
TROND BORGEN Sverre Wyller, «Uten tittel», treverk, tjaere og stål, 2012 – 2018
 ?? TROND BORGEN ?? Sverre Wyller, «Kolbu # 4», treverk og stål, 2017
TROND BORGEN Sverre Wyller, «Kolbu # 4», treverk og stål, 2017

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway