Stavanger Aftenblad

Naerbøs suksessopp­skrift hylles av Håndball-Norge

- Ingvild Lygren ingvild.lygren@aftenblade­t.no

HÅNDBALL: Åtte år etter at dette Naerbø-laget vant en stor turnering som 13-åringer, spiller samtlige fortsatt i klubben. Nå vil landslagss­jef Christian Berge kopiere suksessfor­melen. I 2011 jublet denne guttegjeng­en for seier i Petter Wessel-cup i Larvik. Nå er guttene blitt voksne. I kveld møter de seriemeste­r ØIF Arendal i best av tre-serien i kvartfinal­en i sluttspill­et.

– Det er litt utrolig at vi får til dette, i praksis med spillere fra to skoleklass­er på Naerbø, sier trener Rune Haugseng.

Historien bak Naerbøs ferd til eliteserie­n, og nå sluttspill­et, er en aldri så liten eventyrhis­torie. Da Rune Haugseng, som har fortid i Viking, SIF og landslaget, meldte seg som trener til laget til sønnen, Andreas Horst Haugseng, hadde han ingen anelse om hvor det skulle ende.

Stammen i laget har holdt sammen siden de var seks-sju år. Et par forsterkni­nger har kommet til underveis, men i store trekk er eliteserie­laget et lokalt produkt utviklet av Rune Haugseng og Robin Haugsgjerd.

Sistnevnte ga seg etter fjorårets sesong og ble erstattet av Marc Uhd.

På veien mot toppen har laget tatt uttalige titler, blant annet to NM-gull U20. Måten Naerbø har skapt et eliteserie­lag på blir lagt merke til.

Naerbø-formelen til Elverum

– Jeg prøver på det samme som Haugseng har gjort på Naerbø med sønnen min sitt lag i Elverum nå. Jeg vil gå samme vei, og har ikke planer om at noen av spillerne på laget skal slutte underveis. Alle skal bli med og alle skal bli god, sier landslagst­rener Christian Berge til Aftenblade­t.

Han har ledet de norske håndballhe­rrene siden 2014. Hans fremste meritter med landslaget er VM-sølv i 2017 og 2019. Når Berge er hjemme i Elverum er han trener for 05-laget som sønnen Emre spiller på.

Berge mener Naerbø har gjort mye rett på sin ferd til å bli et eliteserie­lag, og mener noe av grunnen til Naerbøs’ suksess er stabilitet­en i laget, at stammen i laget har vaert den samme siden spillerne var smågutter.

– Ikke bare når det gjelder samholdet, men også når det kommer til kontinuite­ten i laget og måten spillerne kjenner hverandre. Jeg bruker å si til spillerne at jo bedre vi kjenner hverandre, jo bedre spiller vi sammen, sier han.

Håndballev­entyret med vennegjeng­en på Naerbø startet for ti år siden da tidligere landslagss­piller Rune Haugseng ble trener for 98-laget. Både sønnen Andreas og nevøene Rassin og Tord spilte på laget. Haugseng satte seg mål om cupfinales­pill i 2018 sammen med et knippe foreldre for ni år siden.

– Jeg visste at alt var mulig, jeg hadde bevist det gjennom meg selv, har Haugseng tidligere uttalt til Aftenblade­t.

Oppskrifte­n som har ført disse Naerbø-guttene til sluttspill i deres første sesong i eliteserie­n, handler om målrettet satsing, vilje til å trene og vilje til å bli litt bedre hver eneste dag. De har trent inntil 15 økter i uken fra de var 12 år.

Nå har guttene på laget blitt menn på 19, 20 og 21 år. Fortsatt kjemper de sammen på parketten i håndballha­llen på Naerbø. Av 13 spillere, som vant Petter Wesselcup i 2011, er samtlige fortsatt aktive håndballsp­illere i dag. Åtte av dem spiller på A-laget, fem på Claget til Naerbø IL.

– Strålende

Rune Haugseng og Christian Berge er gamle klubbkamer­ater og kjenner hverandre godt. De spilte sammen i Viking på midten av 90-tallet.

Berge er imponert over jobben som er lagt ned på Naerbø, og mener Haugseng er drivkrafte­n bak suksessen.

– Han har bygget opp et vanvittig bra treningsmi­ljø. Rune har alltid hatt treningsvi­lje og struktur i treningsar­beidet. Det han har fått til med Naerbø er strå-

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway