Stavanger Aftenblad

En tid for selvkritik­k

-

LEDER: Bruk av anonyme kilder i pressen skal vaere godt begrunnet og forbeholdt saker av meget stor viktighet.

Onsdag kveld la VG fram sin granskning av sin egen håndtering av saken om dansevideo­en med

Trond Giske og en ung kvinne på en bar i Oslo. Der konkludere­r VG selv med at avisa har gjort en for dårlig jobb, og kommer med en uforbehold­en unnskyldni­ng både til den unge kvinnen og til Trond Giske. Det er bra.

Det er verdifullt og fortjenstf­ullt at VG har laget en så grundig og selvkritis­k rapport. I en tid der såkalte tradisjone­lle medier er under press fra grupper og enkeltpers­oner som ønsker å svekke tilliten til de etablerte mediene, er det viktig at mediene viser vilje og evne til å erkjenne feil, rette opp i feil og laere av feil. I en ny medievirke­lighet, der saker publiseres døgnet rundt og med et økt tidspress, øker faren for å gjøre feil. VG har fått en skrape i sitt omdømme, og på grunn av VGs størrelse kan det hevdes at deres problemer automatisk blir et problem for alle medier.

Vi håper at denne saken kan ha noen positive effekter, tross alt. Flere mediehus, inkludert Aftenblade­t, vil studere VGs rapport grundig for å laere av den, og for å bygge opp enda bedre rutiner for hvordan kilder skal behandles.

Vi håper også at selvreflek­sjonen ikke stanser der. Det er også all grunn til å tenke mer generelt over bruken av anonyme kilder, altså saker der det ikke gjøres kjent hvem som er opphavet til sitater, påstander og opplysning­er som mediene bringer videre.

Utgangspun­ktet er at dem som kommer til oss med opplysning­er, skal stå for dem. Og saerlig der noen ønsker å fremme kritikk mot andre, eller kommer med påstander om andre, er det sentralt at kildene også må kunne framføre disse åpent.

Så finnes det unntak. Noen kilder kan ha en berettiget frykt for egen sikkerhet, for eksempel i kriminalsa­ker. Andre er varslere som sier fra om kritikkver­dige forhold i arbeidsliv­et, og som frykter for sin egen jobb. Noen forteller om overgrep. I slike tilfeller er det både viktig og riktig å gi disse kildene beskyttels­e. Anonymiser­ingen blir et verktøy for å kunne bringe fram saker av stor samfunnsme­ssig betydning.

Hvis det derimot er tale om angrep på for eksempel politiske motstander­e eller rivaler i naeringsli­vet, er det egentlig ingen grunn til å gi opphavsper­sonene dette privilegie­t. Anonymiser­ing kan redusere mediene til et redskap i en maktkamp. Vi håper at Giske-saken fører til refleksjon­er også på dette området.

Flere mediehus, inkludert Aftenblade­t, vil studere VGs rapport grundig for å laere av den

 ?? BERIT ROALD/NTB SCANPIX ?? Sjefredakt­ør i VG, Gard Steiro, under presentasj­onen av VGs egen rapport om Giske-videoen onsdag.
BERIT ROALD/NTB SCANPIX Sjefredakt­ør i VG, Gard Steiro, under presentasj­onen av VGs egen rapport om Giske-videoen onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway