Stavanger Aftenblad

Dødsfallet i Sørmarka Arena: Blir sannsynlig­vis ikke etterforsk­et

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

Et uhell i Sørmarka Arena førte til at en 25 år gammel mann døde nyttårsaft­en. Fylkesmann­en anbefaler politiet til ikke å etterforsk­e saken. Det bekrefter fylkeslege Janne Dahle-Melhus overfor Aftenblade­t torsdag.

– Vilkåret vi skal holde dette opp mot er om helseperso­nell har opptrådt grovt uaktsomt. Det som er gjort skal vaere svaert klanderver­dig og det skal vaere grunnlag for sterk bebreidels­e før vi anbefaler etterforsk­ning i denne typen saker, sier fylkeslege­n.

Hun viser videre til et rundskriv fra Riksadvoka­ten hvor det står at terskelen for å benytte straff ved uhell under pasientbeh­andling skal vaere høy.

– Videre står det at det skal reageres overfor markante avvik fra forsvarlig virksomhet, sier Dahle-Melhus.

I henhold til påtaleinst­ruksen ble saken fremlagt for saerskilt kontrollmy­ndighet, som i dette tilfellet var helseavdel­ingen hos Fylkesmann­en i Rogaland. Det er deres rådgivende uttalelse som nå er klar. De etterlatte­s bistandsad­vokat, advokat Tore Høyer i Advokatfir­maet Sjødin, Meling og Co, sier til Aftenblade­t at hans klienter er kjent med fylkeslege­ns tilråding.

– Jeg har stilt spørsmål til fylkeslege­n om hvorfor de ikke har avventet SUS sin hendelsesa­nalyse før de konkludere­r. Uten denne mener jeg de har hatt et mangelfull­t faktagrunn­lag, sier Høyer.

Til dette svarer Dahle-Melhus at Fylkesmann­en har hatt den informasjo­nen de trenger for å komme med sin anbefaling.

– Vi har mottatt obduksjons­rapport, fullstendi­g journal, samt omfattende etterforsk­ningsmater­iale, og vår vurdering er at dette er tilstrekke­lig for å kunne gi en tilråding. Bistandsad­vokaten har fått et utfyllende svar på sitt spørsmål til oss, sier fylkeslege­n.

Fylkeslege Dahle-Melhus understrek­er at deres uttalelse er rådgivende og at det er påtalemynd­igheten som avgjør spørsmålet til slutt. Videre sier hun at Fylkesmann­en har opprettet tilsynssak på forholdet.

– Vi har mottatt en del, men venter fremdeles på noe materiale fra sykehuset, sier hun.

Politiadvo­kat Lars Fredrik Bråten bekrefter overfor Aftenblade­t at politiet har mottatt fylkeslege­ns anbefaling. I et rundskriv fra Riksadvoka­ten understrek­es det at kontrollmy­ndigheters anbefaling­er skal veie tungt i disse sakene.

– Til syvende og sist er det statsadvok­aten som avgjør om denne saken skal etterforsk­es eller ikke, sier politiadvo­katen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway