Stavanger Aftenblad

Sven Egil Omdal leder gransking

-

STAVANGER: Presseforb­undet setter i gang ekstern gransking, og det kan bli endring på sitatpraks­is og Vaer Varsom-plakaten. Arbeidet skal ledes av tidligere Aftenblade­t-redaktør Sven Egil Omdal, bildet.

Rapporten vil ikke begrense seg til VG, men beskrive utfordring­er og fallgruver med kildebruk i et presseetis­k perspektiv, skriver presseforb­undet på sine nettsider.

De vil ta for seg: medienes omgang med ulike typer kilder, bruk av anonyme kilder, kildevern, upublisert material, vurdering av sitatpraks­is og sitatregle­r og vurdering av Vaer Varsom-plakatens bestemmels­er om å klaergjøre premissene, og medienes praksis.

– Vi kunne alltid sett på ting enda tidligere når vi oppdager noe som er svakt. I VG-saken ser vi at journalist­en forhandler om disse formulerin­gene han kan bruke som følge av gjeldende sitatpraks­is, sier Sven Egil Omdal til Medier24. Han legger til: – Skarvøy omformuler­er ting som fremstår som rene sitater. Dagens sitatpraks­is er at vi har tradisjon for å legge vekt på meningsinn­holdet som skal gjengis, mens en i andre land er mye mer nøye på at det er ord-for-ord-gjengivels­e av det som blir sagt, sier han videre.

– Vi har dårlige regler når det gjelder punktet om å gjøre premissene klare. Hva betyr det i praksis? Det handler om å se på om det er noe i denne saken som har verdi for hele norsk presse, og ikke bare VG, sier Omdal.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway