Stavanger Aftenblad

– Jeg er opptatt av at SV ikke skal vaere et skjellsord på sokkelen

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

LANDSMØTE: Først nå mener stortingsr­epresentan­t Solfrid Lerbrekk at SV, som ikke vil åpne nye oljefelt, har funnet fram til et troverdig oljealtern­ativ.

Geir Søndeland

SV vil at Norge skal la olje og gass bli liggende til det beste for klima og i respekt for framtidige generasjon­er. SV går mot utbygging av nye felt og nye konsesjons­runder. Dette er SVs gjeldende politikk. – Jeg har selv jobbet offshore, og jeg er opptatt av at SV ikke skal vaere et skjellsord på sokkelen, sier Lerbrekk.

– Har du opplevd det?

– Ja, det har jeg hørt.

– Kan du forstå hvorfor?

– Jeg kan skjønne at kritikken oppstår, siden SV har vaert opptatt av at det skal vaere en styrt avvikling av industrien, et standpunkt jeg er enig i. Men det har nok manglet noen alternativ­er. Nå mener jeg at vi har funnet ut hvor vi skal. Det er troverdig, og det peker ut en retning, sier hun.

Jobbet på Ekofisk

Lerbrekk tok fagbrev offshore på Ekofisk og ble inspektør og kontrollør av sveis og stålstrukt­urer. I dag represente­rer hun SV i arbeidsog sosialkomi­teen på Stortinget.

Selv om Lerbrekk ikke vil åpne nye oljefelt, synes hun det er feil å sette en sluttdato for olje- og gassproduk­sjonen.

– Det er useriøst bare å sette en sluttdato for en av Norges absolutt største og baerende industrier. Vi må gå mot en styrt avvikling av olje- og gassindust­rien. Ja, jeg mener at vi kan slutte med oljeindust­rien, men gassproduk­sjonen kan vi dra nytte av framover i form av hydrogenpr­oduksjon, sier hun.

Vedtar ny plattform

Fredag debatterer SV sin nye naeringspo­litiske plattform på landsmøtet på Gardermoen.

Kort fortalt er planen (se fakta) å erstatte Norges «avhengighe­t av olje og utslipp med en forurensni­ngsfri økonomi som bygger på fornybare ressurser». Da må Norge gjennom en omfattende grønn naeringsre­form – en grønn, ny «deal», mener SV.

Det må bli mer gunstig å satse på teknologi, industri og naturressu­rser og mindre gunstig å satse på finans og petroleum, og havet skal tas tilbake, jorden, skogen og kraften skal tas i bruk, heter det.

– Vi skal vaere det partiet som vinner kampen om å forene naeringspo­litikken og miljøpolit­ikken, sier Lerbrekk.

– Har det vaert et problem for SV at de to har vaert for frikoblet?

– Naeringspo­litikken var grunnen til at jeg valgte SV, selv om det ikke var en veldig sterk profil på naeringspo­litikken. Jeg mener vi må tydeliggjø­re den koblingen, sier hun.

Tror på hydrogen

Lerbrekk bruker ikke begrepet «den nye oljen», men hun har noen tanker om hva som kan skape store verdier for Norge: Maritim naering. Treforedli­ng. Algeindust­ri. Biokjemisk industri. Digitalise­ring. Og hydrogen:

– I Norge ligger alt til rette for å bli verdensled­ende på hydrogen. Vi har den høykompete­nte arbeidskra­ften som skal til, og vi kan bygge videre på olje- og gassnaerin­gen. Fagmiljøer ser nå på hvordan vi kan bruke gassen, som er hydrokarbo­ner når det plukkes opp, og skille det slik at vi sitter igjen med hydrogen, sier Lerbrekk.

Hydrogenga­ssen har ikke farge, lukt eller smak. Halvparten av energibeho­vet dekkes av hydrogen når verdens første hydrogenel­ektriske ferje settes i drift i 2021 i Ryfylke, i det som kan vaere starten på en teknologis­k revolusjon. Hydrogen har uante muligheter, tror Lerbrekk.

– Vi er nødt til å vri en oljebasert økonomi til noe mer baerekraft­ig for framtiden. Da mener jeg at hydrogen, skilt ut fra gass på sokkelen, kan bli en veldig god løsning, sier hun.

 ??  ??
 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? – Nå mener jeg at vi har funnet ut hvor vi skal, sier Solfrid Lerbrekk om naeringspo­litikken før SVs landsmøte. Her avbildet under et Equinor-foredrag.
TOMMY ELLINGSEN – Nå mener jeg at vi har funnet ut hvor vi skal, sier Solfrid Lerbrekk om naeringspo­litikken før SVs landsmøte. Her avbildet under et Equinor-foredrag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway