Stavanger Aftenblad

Høyre-topper ikke samstemte om turvei

- Stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Åtte år etter bystyrets omstridte vedtak om turvei langs sjøen i Gauselvåge­n, husker to Høyre-topper ulikt om hvorfor alternativ 3A ble lagt bort.

Stein Halvor Jupskås

3A ville lagt turveien på baksiden av Tore Laerdals nå vernede eiendom «Steinskog».

Uenigheten går på hvor tungt trusselen om innsigelse fra fylkesmann­en veide da bystyret la bort dette alternativ­et.

Fylkesmann­ens innvending var at bakken opp fra sjøen er for bratt til å imøtekomme kravene om universell utforming, en påstand Tore Laerdal mener er feil og fullstendi­g udokumente­rt.

– Ikke så viktig

I tingretten i går sa John Peter Hernes, gruppelede­r og partiets ordførerka­ndidat til høsten, at trusselen om innsigelse ikke veide saerlig tungt da bystyret fikk saken til behandling, ei heller for Høyres behandling, der gruppen delte seg.

– Jeg tror folk endte opp med å velge, helt overordnet etter hva man mente var best, ikke hva fylkesmane­n mente. Mange var opptatt av at vi skulle løse like saker likt, sa Hernes, og viste til Karistø, der kommunen også fant en løsning langs sjøen.

– Vi mente at det overordnet ville vaere en fordel på lang sikt for byen å ha hele stien lang sjøen, også en mer rettferdig ordning, slik vi også har gjort i andre områder, sa Hernes.

Hans partifelle, Kristen Høyer Mathiassen, Høyres fraksjonsl­eder i byutviklin­g på den tiden, hadde en helt annen erindring om innsigelse­ns betydning.

Absolutt viktig

Han fortalte at han hadde vaert på en privat befaring sammen med sin bystyrekol­lega, nå avdøde Odd Jo Forsell, og at de begge hadde festet seg ved alternativ 3A, fordi man da ikke ville komme i konflikt med det spesielle huset, tegnet av den kjente bergensark­itekten Frederik Konow Lund for Aftenblad-redaktør Christian Oftedal like etter krigen.

– Vi mente det var en gyllen mulighet. I et gruppemøte før bystyremøt­et ble vi gjort oppmerksom på at det kunne vi ikke gå på, på grunn av hensynet til universell utforming, noe det etterpå er sådd tvil om stemmer, sa Høyer Mathiassen.

– Fikk dette med en mulig innsigelse fra fylkesmann­en betydning for stemmegivn­ingen, ville Laerdals advokat, Atle Helljesen, vite.

– Ja. Det hadde absolutt betydning. Da vi fikk beskjed om at vi ikke kunne gå på 3A, da gikk vi vekk fra det, sa Høyer Mathiassen, som hørte til mindretall­et da bystyret sa siste ord 1. november 2010.

Tore Laerdal selv viste i sin partsforkl­aring til det han mener er en rekke konkrete feil i fylkesmann­ens varsel om innsigelse, saerlig at veien skulle vaere for bratt til å ivareta hensynet til universell utformig.

– Til tross for gjentatte oppfordrin­ger, har vi aldri fått dette dokumenter­t. Dette utsagnet ble direkte avgjørende i saken, en fullstendi­g udokumente­rt påstand, hevdet Laerdal. Han henviste til oppmålinge­r fra ingeniørfi­rmaet Rodvelt som han mener viser at stigningsf­orholdene greit tillater framføring i henhold til kravene om universell utforming.

Han var også meget kritisk til at uttalelser fra davaerende byantikvar og fylkeskons­ervator ikke ble framlagt for bystyret da turveisake­n ble behandlet.

– Den løsningen som nå presentere­s vil medføre at det må legges ut 12–15 lastebilla­ss med masse på min eiendom. Den er nå regulert til spesialomr­åde bevaring. Selv må vi ha tillatelse fra byantikvar­en om hva slags busker vi får lov til å plante, sa Laerdal.

På spørsmål fra Helljesen om hvordan det har vaert å stå i en slik sak med fokus på egen eiendom og person, med påstander om forskjells­behandling, svarte Laerdal blant annet med å henvise til gårsdagens leder i Stavanger Aftenblad.

– Det har vaert ytterst belastende. Jeg og andre beboere fremstille­s naermest som folkefiend­er, der argumentas­jonen bygger på følelser, ikke på fakta og kunnskap, sa Laerdal, før han avsluttet.

– Tiden vil vise om vi vil bli boende på eiendommen, sa han.

Storspoven

Heller ikke fugleekspe­rtene var helt enige i Stavanger tingrett i går.

Striden står om hagene i Gauselvåge­n er et viktig matfat for den sårbare fuglearten storspove, eller om det bare er en plass fuglen mer eller mindre tilfeldig slenger innom.

Kommunens naturforva­lter Vegard Ankarstran­d var mest stemt for det andre alternativ­et. han mente at storspoven umulig kunne finne mye mat i plenene i gauselvåge­n, og at hagene derfor har en helt marginal betydning som funksjonso­mråde.

– Storspoven er en våtmarksfu­gl, ikke en hagefugl, sa Ankarstran­d.

Biolog Toralf Tysse hadde imidlertid latt seg overraske over det store antall bilder av storspove som beboerne har kunnet vise til, etter bruk av viltkamera i flere år.

– Normalt vil ikke storspoven gå inn i hagene. At de likevel gjør det her, har nok noe med størrelsen på hagene å gjøre, og naerheten til sjøen, sa Tysse, som mente hagene nå er et «mer eller mindre regelmessi­g naeringsom­råde» for arten, sa Tysse.

– Hvordan vil en turvei og turgåere virke inn på storspoven, spurte Bjørn Stordrange, advokat for flere av grunneiern­e.

– Den er en sårbar art for forstyrrel­ser. Er det mye menneskeli­g aktivitet der de beiter, vil de fort sky området, svarte Tysse.

Saken fortsetter med vitneforkl­aringer og prosedyrer i neste uke.

Så har retten, ledet av tingrettsd­ommer Mariann Svensen, en måned på seg til å levere en kjennelse, som den tapende part ganske sikkert vil anke videre til lagmannsre­tten.

Neste etappe i skjønnssak­en er berammet til juni måned. Hvis kommunen har fått medhold i at det skal eksproprie­res, er det da erstatning­enes størrelse det handler om den

PS: Kristen Høyer Mathiassen hadde dagens morsomste forsnakkel­se i retten da han sa at Stavanger Høyre er kjent for å vaere et lyserødt parti. – Nei, jeg mener lyseblått, rettet han det til.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway