Stavanger Aftenblad

En sak helt uten sidestykke

- Harald Birkevold journalist

KOMMENTAR: Tor Mikkel Waras samboer er nå mistenkt for samtlige av trusselhen­delsene mot deres felles bolig. Dette er en sak det ikke finnes maken til, og det fantes ingen annen mulig løsning enn at justismini­steren gikk av. Laila Anita Bertheusse­n er nå mistenkt for åtte hendelser siden starten av desember i fjor. Den siste hendelsen, brannen i samboerpar­ets bil, fant sted den 10. mars, og var inntil i dag den eneste hun har hatt status i.

I gåt ettermidda­g møtte justis- og beredskaps­minister Tor Mikkel Wara (Frp) pressen for første gang siden han søkte, og fikk innvilget, permisjon for tre uker siden.

Bertheusse­n er foreløpig ikke siktet for de øvrige forholdene, men statusen som mistenkt gir henne blant annet visse rettighete­r med hensyn til dokumentin­nsyn.

«Et enkelt valg»

«Kjaere alle sammen. De siste ukene har vaert tøffe for meg og min lille familie. Noen trenger meg mer enn Regjeringe­n», sa

Wara.

Han beskrev valget om å fratre som justismini­ster som «enkelt». Han roste også den respekten politiske motstander­e, pressen og andre har vist for den vanskelige situasjone­n han og familien er i.

Wara er den fjerde justismini­steren som har gått av i Erna Solbergs periode som statsminis­ter. I likhet med sin forgjenger Sylvi Listhaug går han av på bakgrunn av en skandale, men den saken som førte til Waras avgang mangler fullstendi­g sidestykke i norsk politikk i nyere tid.

Slik saken har utviklet seg, hadde Wara naturligvi­s ikke noe annet valg enn å gå av.

Fingerte trusler?

Mistanken går ut på at Bertheusse­n har fingert truslene og angrepene mot familiens bolig og bil for å gi et falskt inntrykk av at familien var utsatt for trusler. Saken skal ha bakgrunn i at Bertheusse­n var sterkt opprørt over et teaterstyk­ke der bilder av parets bolig ble brukt.

Inntrykket er at de nødvendige skottene eller skillelinj­ene mellom de ulike delene av maktappara­tet har fungert bra i denne saken. Det kreves ikke mye fantasi for å skjønne at det er krevende for politiet å etterforsk­e familien til politiets politiske toppleder, justismini­steren.

Erna visste ikke

Erna Solberg sa på pressekonf­eransen at hun og regjeringe­n ikke var kjent med den utvidede mistanken mot Bertheusse­n da Wara ba om å få gå av, og at Waras beslutning om å gå av var hans egen.

Dersom dette stemmer, samsvarer dette med Solbergs opplysning da saken sprakk for to uker siden, nemlig at hun ble informert av politiet umiddelbar­t før den opprinneli­ge siktelsen ble kjent.

Det betyr i så fall at politi og påtalemynd­ighet ikke har opplevd noen form for politisk press i saken, noe som selvsagt ville vaert en alvorlig sak.

Politiets sikkerhets­tjeneste (PST), som etterforsk­er saken, opplyser at offentligh­eten må vaere forberedt på at det fortsatt kan ta tid å få saken ferdig etterforsk­et. Bertheusse­n nekter fortsatt for enhver befatning med de forholdene hun er siktet og mistenkt for.

Slik saken har utviklet seg, hadde Wara naturligvi­s ikke noe annet valg enn å gå av. Han står oppe i en dramatisk familiesit­uasjon, og det er helt naturlig og menneskeli­g at han prioritere­r å bruke tiden på familien. Men det skal tilføyes at det også uten at det var slike personlige forhold inne i bildet, ville vaert vanskelig å fortsette som justismini­ster når man er så åpenbart personlig involvert.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway