Stavanger Aftenblad

– Ny justismini­ster er på plass før påske

- Geir.sondeland@aftenblade­t.no

OSLO: Ketil Solvik-Olsen (Frp) regnes på kort sikt som uaktuell når Tor Mikkel Wara skal erstattes i regjering.

Geir Søndeland

I går endret Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) Laila Anita Bertheusse­ns status fra fornaermet til mistenkt for alle hendelser knyttet til Tor Mikkel Wara-familiens hus

– Rekken av hendelser, som startet med tilgrising av bolig og mulig forsøk på å tenne på en bil 6. desember i fjor, sees i sammenheng med hverandre, skriver PST i en pressemeld­ing.

I går meddelte Wara at han ønsker avskjed som justis- og innvandrin­gsminister.

Avskjeden blir innvilget i dag i statsråd på Slottet, opplyste statsminis­ter Erna Solberg (H).

Wara varslet Frp-leder Siv Jensen og Solberg om sin beslutning i går.

– Oppriktig lei meg

– Dette er en krevende sak, og en situasjon som jeg gjerne skulle vaert foruten, men jeg har stor forståelse for de vurderinge­ne som Tor Mikkel har gjort og som har ledet til hans ønske om å tre ut av regjeringe­n, sa Solberg på pressekonf­eransen på Statsminis­terens kontor.

Hun roser Wara for å ha bidratt i regjerings­arbeidet på en konstrukti­v måte på et langt større saksområde enn bare sitt eget.

– Jeg er oppriktig lei meg for å ha kommet i situasjone­n vi er i nå, sa Solberg.

Wara sier ukene har vaert tøffe for sin lille familie.

– Dette er fullt og helt min egen beslutning, fordi noen trenger meg mer enn regjeringe­n gjør. Min familie er ikke stor, men den er det viktigste jeg har, og det vil den alltid vaere. De har vaert der for meg i tykt og tynt, og nå skal jeg vaere der for dem, sa Wara.

Han gir ros til alle som har sendt familien varme og omsorg den siste tiden. Også politiske motstander­e, presse og andre ble takket av Wara.

– Dette har for meg vaert Norge på sitt beste, sa han.

Wara valgte i all hovedsak ikke å besvare spørsmål fra pressen på pressekonf­eransen i går.

– Jeg skjønner at det er mange spørsmål. Det kommer en tid der jeg skal svare. Den tiden er ikke nå, sa Wara.

Neppe Solvik-Olsen

På spørmål fra Aftenblade­t avkreftet Solberg at Jon Georg Dale (Frp) har fått beskjed om hvor lenge han skal styre både justisog samferdsel­ssektoren.

– Nei, Jon Georg Dale er vikar så lenge det er behov for å vaere vikar. Han gjør en utmerket jobb og vil gjøre det så lenge det er behov, svarte Solberg.

Dale er den sjette justismini­steren Frp har hatt, når også kortidsvik­arer som ham og Per Sandberg telles med.

Det har blitt spekulert høyt i en retur for Ketil Solvik-Olsen (Frp) fra sin USA-tilvaerels­e, men etter det Aftenblade­t forstår, er Frpnestled­eren uaktuell for en retur til regjeringe­n til regjeringe­n nå.

Da Solvik-Olsen gikk ut av regjeringe­n i august i fjor, uttrykte Solberg et håp om at Solvik-Olsen kommer tilbake, og at dette egentlig var et «på gjensyn».

– Dét gjelder fortsatt, sa Solberg til Aftenblade­t på Høyres landsmøte 15. mars.

– Han var en flink statsråd og dyktig samferdsel­sminister. Han er dyktig på mange områder. Han var en dyktig energi- og miljøpolit­isk talsmann, så jeg håper jo selvfølgel­ig at vi en gang ser han tilbake både i norsk politikk og kanskje også i regjering, sa Solberg.

Aftenblade­t får opplyst fra sentralt hold at det er unaturlig for regjeringe­n å gå inn i påskeferie­n uten en ny justismini­ster på plass. Det taler for en avklaring senest fredag 12. april.

Det har ikke lyktes Aftenblade­t å få kommentar fra Solvik-Olsen.

Jeg skjønner at det er mange spørsmål. Det kommer en tid der jeg skal svare.

Den tiden er ikke nå.

Tor Mikkel Wara

 ?? GORM KALLESTAD,/ NTB SCANPIX ?? Tor Mikkel Wara (Frp) gikk i går av som justismini­ster. Det opplyste statsminis­ter Erna Solberg (H) på en pressekonf­eranse.
GORM KALLESTAD,/ NTB SCANPIX Tor Mikkel Wara (Frp) gikk i går av som justismini­ster. Det opplyste statsminis­ter Erna Solberg (H) på en pressekonf­eranse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway