Stavanger Aftenblad

Rusforsker: Kommunen bør si unnskyld til Siw

- Thomas Ergo journalist thomas.ergo@ aftenblade­t.no Tove M.E. Bjørnå journalist tove.bjornaa@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Et informasjo­nsog varslingss­ystem som kan redde liv. En gravstøtte. En unnskyldni­ng. Stavanger kommune må gjøre mye for å rette opp sin «skandaløse svikt» i oppfølging­en av Siw, mener rusforsker. – Stavanger kommune bør unnskylde seg overfor Siw og mennesker som har opplevd tilsvarend­e. Siw lever jo ikke lenger. Men de bør likevel unnskylde at de ikke greide å følge opp en så hjelpesløs person bedre, sier Thomas Clausen, leder av Senter for rus- og avhengighe­tsforsknin­g ved Universite­tet i Oslo (Seraf).

I et debattinnl­egg i Aftenblade­t i dag skriver professore­n om hvordan han opplevde lesningen av Siws historie, og setter den i sammenheng med forskninge­n og kunnskapen på feltet. Han har selv deltatt i noen av de viktigste studiene i Norge på overdosedø­dsfall og tvang overfor rusmisbruk­ere med psykiske lidelser.

– Historien om Siw ga meg, som sitter med tallene på PCen min til daglig, et helt nytt innblikk i livene bak tallene. Det har vaert verdifullt og rystende, sier Clausen.

Ikke kritikk av hjelperne

Selv om han skriver om «den skandaløse svikten i oppfølging­en av en alvorlig syk person», har han inntrykk av at mange som jobbet med Siw gjorde så godt de kunne.

– Mange har sikkert også gjort mer enn forventet. Flere har nok opplevd en maktesløsh­et. Min kritikk er en systemkrit­ikk.

Han tror ikke Stavanger kommunes oppfølging av de mest utsatte rusmisbruk­erne er dårligere enn andres.

– Det er samtidig dystert å tenke på. Desto viktigere er det å forbedre systemene, slik at hjelperne kan settes i posisjon til å utgjøre en forskjell. Jeg tror mange kommuner mangler gode systemer for å ivareta de aller sykeste blant oss, sier Clausen til Aftenblade­t.

I 2011 var han selv med på å publisere en stor forsknings­rapport om overdosedø­dsfall. Den viste at 186 av 232 personer som døde av overdoser i Oslo var i kontakt med hjelpeappa­ratet året før dødsfallet. I gjennomsni­tt hadde rusmisbruk­erne tre til fire ulike hjelpetilt­ak. 57 prosent var i kontakt med hjelpeappa­ratet i løpet av de tre siste ukene før dødsfallet.

Slik også Siw var.

– Det er flere som Siw. Og mange av dem er blitt forsømt av velferdsst­aten, sier Clausen.

– Hvem hadde ansvaret?

Han viser til at Siws liv året før hun døde var preget av rus, psykisk lidelse og sosial nød. Flere i hjelpeappa­rat var bekymret for at hun skulle bli drept av noen i rusmiljøet eller dø av en overdose. «For lite ble likevel gjort for å forebygge nettopp overdose og for lite ble gjort for å redusere den skrikende sosiale nøden Siw levde under, og ingen synes å ta ordentlig tak i den kroniske psykiatris­ke lidelsen hun virket å ha pådratt seg», skriver Clausen.

Han er også kritisk til at kommunen ikke benyttet sin mulighet til å tvangsinnl­egge Siw når hennes liv var i fare.

– Siw hadde fortjent at noen hadde tatt ansvar for henne, og vurdert en lengre tvangsinnl­eggelse på institusjo­n, sier Clausen.

Han viser til at Nasjonal overdosest­rategi ble lansert det samme året. Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie var da i Stavanger for å markere at de første nesespraye­ne som motgift mot overdoser ble delt ut.

«Det var ikke mangel på kunnskap om Siws situasjon som var det egentlige problemet, men problemet var heller at ingen fikk overblikk over det store og sammensatt­e bildet, og at ingen hadde det tydelige ansvaret. Hvem hadde ansvaret? Var det sosialtjen­esten, de oppsøkende tjenestene, spesialist­helsetjene­sten (psykiatrie­n), fastlegen eller politiet? Historien om Siw illustrere­r godt et fragmenter­t tjenesteap­parat, som ble et komplett impotent tjenesteap­parat», skriver Clausen.

Etterlyser informasjo­nssystem Året Siw døde ble det registrert 289 overdosedø­dsfall i Norge.

«I 2015 var det altså ikke slik at man i offentlige etater kunne påberope seg at de ikke visste om farene og utfordring­ene i egen sektor. I overdosera­pporten fra 2011 står det svart på hvitt at en av de store utfordring­ene synes å vaere et fragmenter­t tiltaksapp­arat der kommunikas­jon mellom de ulike aktørene ikke fungerte godt nok.»

Clausen mener Stavanger kommune bør benytte anledninge­n til å utarbeide et informasjo­nsog varslingss­ystem som kan brukes mellom etater når liv og helse står på spill for mennesker i Siws situasjon. Forskeren tviler nemlig på at helse- og omsorgsmin­isterens nye pakkeforlø­p innen rus og psykisk helse vil sørge for god informasjo­nsflyt om de tyngste og «vanskeligs­te» pasientene, de såkalte blålysmenn­eskene. En årsak til det er at slike pasienter er langt mer krevende å hjelpe enn gjennomsni­ttspasient­en, for eksempel fordi de gjerne ikke vil ha hjelp.

I overdosera­pporten fra 2011 går det fram at taushetspl­ikt og personvern hindret kommunikas­jon mellom etater overfor de mest utsatte rusmisbruk­erne. Clausen går så langt som å si at personvern av rusmisbruk­erne ble rangert høyere enn å kommuniser­e på tvers for å gi nødvendig hjelp.

Og:

«I Siws historie er det nokså åpenbart at både informasjo­nssystemen­e og mange andre systemer må ha sviktet», skriver Clausen.

Han kjenner ikke til at Oslo eller andre kommuner ennå har laget informasjo­ns- og varslingss­ystemer som løser disse problemene.

– Må kunne beslutte

Han er enig med helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie i at kommunen bør bruke Siw-saken til å evaluere tjenesteap­paratet. Deretter bør nødvendige systemendr­inger foretas, for å forebygge liknende dødsfall. Clausen mener kommunen bør gjennomgå beslutning­sstrukture­ne på rusfeltet.

«Det er fagmiljøen­e lengst ute i organisasj­onene som best kan løse de komplekse utfordring­ene som ble beskrevet i arbeidet for å hjelpe Siw, men de må ha beslutning­smyndighet og delegert myndighet til f.eks. nødvendige innkjøp og bestilling­er», skriver Clausen.

Han mener at også psykiatrie­n bør gjennomgå sine rutiner etter Siw-saken, men at kommunen har et spesielt ansvar fordi den hadde ansvar for ukentlig oppfølging.

Kultursent­er i Siws navn? Derfor mener han kommunen ikke bare bør beklage, men også «umiddelbar­t sørge for at hun får et representa­tivt gravsted, med gravstøtte hvor navnet er korrekt stavet».

Siw var levende opptatt av dans.

«Kanskje kunne kommunen som botsøvelse opprette et kultursent­er for ungdom hvor ungdom kan drive med dans, musikk og teater i Siws navn og minne?» spør Clausen til slutt i innlegget. «Senteret kunne jo kommunedir­ektøren åpne og i åpningstal­en fortelle om hvorfor tilbudet er opprettet nettopp i Siws navn og minne, og samtidig fortelle hvordan slik omsorgssvi­kt fra kommunens side som rammet Siw skal unngås i fremtiden.»

Vil ikke kommentere Aftenblade­t har vist Clausens debattinnl­egg til ledelsen i Stavanger kommune før publiserin­g, og bedt om et intervju om hans og andres kritikk og konkrete forslag i debatten de siste ukene.

«Vi takker for muligheten, men ønsker ikke å stille intervju nå», skriver rådmann Per Kristian Vareide i en epost.

«Det har skjedd endringer innen rusfeltet etter at Siw døde, og forslaget til ny ruspolitis­k handlingsp­lan som kommer til politisk behandling i løpet av våren, omhandler forbedring­stiltak som skal gjennomfør­es både når det gjelder de organisato­riske og innholdsme­ssige sidene ved tjenestene.» y Thomas Clausens debattinnl­egg «En redselsful­l historie fra Lykkeland» er for omfattende til å trykkes på papir, men kan leses på aftenblade­t.no.

Clausen mener Stavanger kommune bør benytte anledninge­n til å utarbeide et informasjo­ns- og varslingss­ystem som kan brukes mellom etater når liv og helse står på spill for mennesker i Siws situasjon.

 ??  ?? Professor Thomas Clausen.
Professor Thomas Clausen.
 ??  ?? Rådmann Per Kristian Vareide.
Rådmann Per Kristian Vareide.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway