Stavanger Aftenblad

Nå vil de liberale sitte ved biskopens bord

- Andreas Veggeland andreas.veggeland@aftenblade­t.no

KIRKEVALGE­T: Med politiske profiler og kjente homofile håper Åpen folkekirke å sikre seg flertallet i bispedømme­rådet. Thor Magne Seland er gruppering­ens listetopp.

Camilla Bjørheim

9. september stiller Høyre-politiker Thor Magne Seland fra Sandnes til valg i kirkevalge­t samtidig som han feirer 20. års bryllupsda­g.

– Jeg har faktisk giftet meg to ganger. 9. september 1999 inngikk vi partnerska­p. Samme dato 10 år senere, det året likekjønne­t ekteskap ble innlemmet i loven, giftet vi oss på nytt – da med skikkelig fest og marsipanka­ke i tre etasjer. Det blir noe symbolsk over 9. september også dette tiåret. På en måte er ringen sluttet, sier Seland.

I september skal et nytt bispedømme­råd velges. Denne gang stiller den liberale gruppering­en Åpen folkekirke med egen liste. Topp-plassering­en er altså gitt til Seland.

Flere politikere

– Jeg ønsker meg en relevant folkekirke. Kirken har vaert en viktig baerebjelk­e i samfunnet. Den posisjonen må bevares, men da må kirken vaere relevant - både til hverdags og fest, i tro og tvil, og når man trenger trøst og håp. Det gjøres utrolig mye bra arbeid i kirkene som bør vaere relevant for mange flere, sier Seland.

På lista står også tidligere stortingsr­epresentan­t Siri Meling, SVs Eirik Faret Sakariasse­n og Stavanger på skeivå-general Daniel Bøhn Rayner. Gyrid Espeland og Leif Christian Andersen er på gjenvalg.

Åpen folkekirke stilte ikke egen liste i Stavanger ved forrige valg. Nå er målet å få et flertall av liberale kandidater inn i bispedømme­rådet som blant annet tilsetter prester og nominerer kandidater ved bispevalg. Leder av valgkomite­en Kjersti Egenberg, sier profilene på lista er valgt i håp om å øke interessen og engasjemen­tet blant vanlige kirkemedle­mmer.

– Vi synes det er et demokratis­k problem at valgdeltag­elsen har vaert så lav. Derfor er vi opptatt av å få folk fra ulike sektorer på lista, og da gjerne engasjerte kristne som tidligere ikke har fått anledning til å bidra, sier hun.

– Vi ønsker oss større deltagelse blant, kall det gjerne, «vanlige folk», sier Seland.

Homosaken fortsatt sentral Forklaring­en på litt høyere deltagelse ved forrige kirkevalg, var spørsmålet om homofil vigsel - som nettopp Åpen folkekirke vant mange stemmer på.

– Dette er kamper som ikke er over ennå, derfor må vi fortsatt holde fanen høyt. Du skal møtes med respekt når du kommer som lesbisk og vil døpe et barn, eller når du kommer som homofil og vil gifte deg, sier Seland.

For et par år siden byttet Seland fra Gand til Sandnes menighet. Årsaken var at menighetsr­ådet i Gand ikke vil ansette homofile i vigslede stillinger.

– Kan dominere

Professor i teologi, Jostein Ådna, er nestleder i bispedømme­rådet i dag. Han synes det er flott at folk med relevant erfaring stiller til valg. Han tror at det er mer interessan­t for politikere å la seg nominere når det opprettes lister med tydeligere kirkepolit­isk profil. Samtidig peker han på mulige utfordring­er.

– Politikere og andre med mye styreerfar­ing kan vaere kløktigere taktisk sett enn medlemmer som kommer inn den tradisjone­lle veien, men jeg frykter at politikern­e kan bli for dominerend­e, sier Ådna, og viser til Sverige, der det er tradisjon for at gruppering­er av ulik politisk tilhørighe­t engasjerer seg i kirkevalge­ne.

– Eksempelvi­s har Sverigedem­okratene kommet med utspill som er vanskelige å godta for Svenska kyrkan, sier Ådna.

Viktig kompetanse

Styreleder i Åpen folkekirke Gard Realf Sandaker-Nielsen, er glad for at politikere vil stille.

– Det er flott at de vil vaere med å styre i kirken. Deres kompetanse er saerlig viktig nå som kirken skal stå på egne bein, sier han.

Åpen folkekirke får konkurrans­e av den konservati­ve Bønnelista og en liste utarbeidet av en nominasjon­skomite, som tradisjone­lt har hatt både konservati­ve og liberale kandidater. Det velges til sammen sju folkevalgt­e som får plass i bispedømme­rådet. I foregående perioder har konservati­ve vaert i flertall i rådet.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Snart legger han bystyrepol­itikken bak seg. Men fortsatt vil Thor Magne Seland engasjere seg. Til høsten stiller han som listetopp for Åpen folkekirke.
KRISTIAN JACOBSEN Snart legger han bystyrepol­itikken bak seg. Men fortsatt vil Thor Magne Seland engasjere seg. Til høsten stiller han som listetopp for Åpen folkekirke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway