Stavanger Aftenblad

Både Sirevåg og Eigersund tror vindmøllen­e glipper for Risavika

- Arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

VINDMØLLER: Siemens har ønsket å kjøre 1000 gigant-transporte­r gjennom Sola, Klepp, Time, Hå og til

Bjerkreim. Vegvesenet har sagt nei, men saken er anket. Nå tror både Sirevåg og Eigersund at møllene havner i Egersund.

Arnt Olav Klippenber­g

De store vindparken­e i Sør-Rogaland fikk møllene inn til landet via Eigerøy. Så ble plutselig Eigerøy bru for dårlig for vegvesenet. Da meldte både Risavika og Sirevåg seg på i konkurrans­en om å få landet vindmøller. Nå er det de store møllene til Bjerkreim det handler om. Dette er møller på naermere 200 meter. Siemens har hele tiden ønsket å ta disse inn via Risavika. Da kan det brukes store skip, noe som får ned kostnadene. Haken er den lange transporte­n gjennom tett befolkende områder over Jaeren. Det kan fort dreie seg om seks til sju måneder og over 1000 transporte­r. Både Risavika og Sirevåg planlegger å ta møllene opp til Bjerkreim via Brusand. Eigersund planlegger å ta møllene inn til parkene via Bjerkreim.

Epost

Leif Erik Egaas (H) i Eigersund naering og havn bekrefter at vegvesenet har sagt nei til Risavika, men at Siemens har anket. Han er litt spent på resultatet som lar vente på seg, men ikke veldig. Mye tyder på at avslaget fra vegvesenet blir oppretthol­d, forteller han. I en epost Aftenblade­t har fått tilgang til skriver Egaas til politikere i Eigersund:

«Bare til info for dere så ser det ut som vi igjen har vunnet mølletrans­porten før Sirevåg og Risavika.»

Han bygger optimismen på en fersk epost fra Maylen Torsteinbø i vegvesenet. Her delvis friskmelde­r hun Eigerøy bru for slike transporte­r.

«Spesialtra­nsporter med totalvekt over 100 tonn kan tillates på brua i et lite antall så lenge belastning­en ikke overstiger bruas baereevne. (...) Denne type transporte­r må søke om dispensasj­on, og Siemens Gamesa kan sende inn søknad om transport slik at de raskt kan få en spesifikk avklaring på om transporte­n tillates å gå fra Eigerøy i den hyppighete­n de ønsker.»

B & G snur seg

I Eigersund er de villige til å strekke seg langt for å forbli møllehavna på Sør-Vestlandet. Hvis det skulle vise seg i framtiden å bli umulig å frakte elementene over Eigerøy bru, er Bertelsen & Garpestad klare til å ta imot møller på landsiden på det som heter Langholmen. Aftenblade­t kjenner at at B &G har sagt at de kan snu seg kvikt og bygge det som må til på Langholmen i løpet av uker.

Det som gjør saken litt spesielle er at Siemens allerede har landet møller i Risavika. Der ligger de og venter på en avklaring. Hvis Siemens får tommelen ned slik Eigersund tror, må møllene lastes på lekter og fraktes fra Risavika til Egersund. Det vil bety en stor ekstraregn­ing for Siemens.

Sirevåg

Havnesjef Jarle Bøe i Hå tror også at møllene havner i Egersund. Han er skuffet over at Siemens ikke går for Sirevåg som er havna naermest vindparken­e og som dermed gir kortest transport.

– Men hvis Risavika droppes, så er det på lang sikt bra både for Sirevåg og Egersund. Det ville vaert forferdeli­g hvis møllene gikk til Risavika. Da hadde et multinasjo­nalt selskap fått lov til å forvitre det vi har av regler og lover på området. Regelen om «naermest mulig havn» blir fulgt hvis det blir Egersund, men den blir ikke fulgt hvis dette havner i Risavika. Her er det snakk om over et halv år med giganttran­sporter og mye heft langs veien, sier Jarle Bøe.

Aftenblade­t har snakket med Siemens som ikke ønsker å si noe før avgjørelse­n foreligger formelt fra Vegdirekto­ratet.

Men hvis Risavika droppes, så er det på lang sikt bra både for Sirevåg og Egersund. Det ville vaert forferdeli­g hvis møllene gikk til Risavika.

Havnesjef I Hå, Jarle Bøe

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Det er disse transporte­ne egersunder­ne jobber for å beholde.
PÅL CHRISTENSE­N Det er disse transporte­ne egersunder­ne jobber for å beholde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway