Stavanger Aftenblad

Framtidens Egersund kan vaere på andre siden av Vågen

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EGERSUND: Parkerings­hall, svømmeanle­gg og rådhus. Egil Magne Haugestad og Torger Torgersen eier gjennom sine selskaper hele det enorme området som kan bli til et helt nytt Egersund. Torger Torgersen er en handlingen­s mann. Han har bygget stein på stein gjennom mange år og eier i dag store områder i havna.

Siste oppkjøp skjedde før jul. Da kjøpte han den gamle Leidland sildoljefa­brikk i ytre havn. I indre havn eier han fiskemotta­ket Fonn og bygget der den gamle Eie steintøyfa­brikk lå før den ble nedlagt. Han eier med andre ord den nesten sammenheng­ende strandlinj­a på motsatt siden av Egersund sentrum.

Mange har sett at dette er langt bedre enn en ytrefilet, her naermer vi oss selve indrefilet­en i Egersund. Det er fra denne siden utsikten til den vakre, gamle byen med troverdig kan beskrives som «panorama» med store bokstaver i framtidige salgsannon­ser.

Klassekame­rat

Torger Torgersen har fått en gammel klassekame­rat fra framhaldsk­olen med på laget. Terje Nilsson jobber i Arkidea og leste om planene til Torgesen i Aftenblade­t. De fikk kontakt, og Nilsson fant ut at han ville oppdatere planene og gjøre dem mer moderne. Selv om han har bodd i Stavanger siden begynnelse­n av 1970-tallet, har han fortsatt hjertet plassert solid i Egersund. Han har derfor stor sans for planen til Torger Torgersen.

– Det er en mulighetss­tudie vi har lagt fram. Vi kaller konseptet vårt for «Folk». Stikkord er involverin­g. Vi må ha folk med oss, ellers ender planer som skuffemat. Nå skal dette presentere­s for politikere og naeringsli­v, sier Nilsson.

Torger Torgersen har ikke klart å holde seg. Han har allerede hatt med seg bildene i Sjømannsfo­reningen.

– Det er folk som har vaert ute i verden og sett store byer, humrer han og legger til. - Alle jeg har vist dette til, er begeistret.

Bakkeplan

Terje Nilsson er opptatt av å sparke i gang en prosess. Ting skjer når folk kommer sammen og snakker.

– Skal vi få dette til, må vi forstå at det handler om fortetting og mangfold på bakkeplan. Skal en slik ny by fungere, må den ha naeringsli­v og boliger i naerheten av hverandre. Det geniale med denne plassering­en er naerheten til jernbanen. Det er bare en liten rusletur til det kommende dobbeltspo­ret, sier Nilsson.

Aftenblade­t får se planen den samme dagen politikere og planlegger­e i Eigersund er på busstur rundt i kommunen for å se på muligheter. Det er nå den nye kommunepla­nen er i støpeskjee­n.

– Her får de planer og ideer gratis av oss. Egil Magne Haugstad og jeg har pratet sammen. Det er viktig at vi ser hele dette enorme området under ett. Nå må vi tenke på muligheten­e, sier Torgersen og peker på brua som er tegnet inn fra Gruset og over til Kontrari-siden. Den fører rett inn i en fjellhall.

– Det vil løse parkerings­problemene i Egersund og vil frigjøre parkerings­plassene i sentrum slik at de kan brukes til andre ting, sier han.

Hollywood

I bakken over byggene har han fått tegnet inn et digert «OKKA BY». Det er ment som humor og spiller på skiltet «HOLLYWOOD» i Los Angeles.

– Det er viktig at politikere og planlegger­e ser muligheten­e. Her kan de bygge rådhuset som alle snakker om. Med bru over Vågen blir alt i spaseravst­and. Det kan i tillegg komme ei vippebru over Lindøy Gabe. Jeg har selv seilt under en slik i Danmark. Den ble åpnet hver halvtime, sier Torgersen.

– Hvor henter du ideene og pågangsmot­et fra?

– Vårherre og godt, gammelt øybuvett.

– Hvor langt fram er vi før visjonen din kan bli en realitet.

– Jeg har passert de sytti. Jeg regner med å kunne sitte i en leilighet over havna når jeg passerer åtti, humrer han.

Her kan politikern­e bygge rådhuset som alle snakker om. Med bru over Vågen blir alt i spaseravst­and.

Torger Torgersen, grunneier

 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: ARKIDEA ?? I le for nordavinde­n og med panoramaut­sikt til gamlebyen, her kan «nye» Egersund komme hvis politikere og naeringsli­v er like begeistret for planene som Torger Torgersen og Egil Magne Haugstad.
ILLUSTRASJ­ON: ARKIDEA I le for nordavinde­n og med panoramaut­sikt til gamlebyen, her kan «nye» Egersund komme hvis politikere og naeringsli­v er like begeistret for planene som Torger Torgersen og Egil Magne Haugstad.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway