Stavanger Aftenblad

Bruddet mellom Frankrike og Tyskland er dårlig nytt for EU

- Erik Jensen Aftenblade­t/Politiken

BREXIT: Det fransktysk­e partnerska­pet som skulle lede EU inn i en ny fremtid etter Brexit går i stedet i hver sin retning. Tyske eksperter mener uenigheten mellom unionens sterkeste medlemslan­d kommer på et ubeleilig tidspunkt. Populisten­e vil vaere sterke og bryte ned alt fra innsiden. Storbritan­nia vil ut, Frankrike vil frem, Tyskland vil ikke bruke penger, og de små landene kikker forvirret på hverandre. Alle speider, foreløpig forgjeves, etter en mulig redning av Den europeiske union.

– Det er mange virkelig truende scenarioer for Europa for øyeblikket. Dersom flere av dem blir virkelighe­t kan det gå virkelig ille. Selv om det kanskje ikke skjer så mye akkurat nå, så har vi satt i gang med arbeidet for en helt avgjørende vår, sier Jana Puglierin.

Vi møter henne i den lille hageflekke­n bak Det tyske utenrikspo­litiske selskap (DGAP) i Berlin. Her, ved inngangen til den store parken Tiergarten har små vårblomste­r begynt å sprette opp, og de første knoppene har begynt å vise seg på traerne. Derfor mener Jana Puglierin at vi sitter og snakker sammen på årets første vårdag.

Sammen med fransk-tyske Clarie Demesmay har italiensk-tyske Jana Puglierin, som leder den europeiske avdelingen i DGAP, gått med på å ta en prat hvor de vil gi sin vurdering av de ikke alt for lyse utsiktene for EU.

Vanskelig å finne felles grunn Mens Storbritan­nias vei ut av EU foreløpig har endt i totalt kaos, så har det blitt vanskelig for de gjenvaeren­de unionsmedl­emmene å finne felles grunn fremover. Saerlig fordi den ellers så sterke fransk-tyske aksen ligger med brukket rygg – eller i det minste sterke ryggsmerte­r.

– Europa settes på mange prøver, samtidig med at Brexit jo stadig rykker naermere og naermere. Og konsekvens­ene av det er fortsatt ukjent. Men at ingen ønsker å ta føringen for unionen etter Brexit gjør det ikke noe lettere, sier Claire Demesmay.

Forholdet mellom de to sterkeste EU-medlemmene etter Brexit – Tyskland og Frankrike – ser ut til å vaere sterkt svekket. Frankrikes president Emmanuel Macron har store visjoner for et fremtidig Europa, men Angela Merkels arvtaker som partileder for det tyske regjerings­partiet CDU, Annegret Kramp-Karrenbaue­r, har funnet en bedre venn i Østerrikes unge kansler, Sebastian Kurz, og sagt seg uvillig til å reformere EU sammen med Macron.

Forskjelli­ge interesser

– Det fransk-tyske forholdet er vanskelig, og har alltid vaert det. Min oppfatning er at mange har forsøkt å få det til å fremstå som bedre enn det egentlig er etter at Macron ble president. Men det er ønsketenkn­ing, for de to landene har forskjelli­ge interesser, mål og visjoner for fremtiden. De ser også helt annerledes på de potensiell­e farene. Tyskerne er ikke på langt naer så bekymret for EU som franskmenn­ene er, sier Claire Demesmay.

Ved hennes side nikker Jana Puglierin, og tilføyer:

– Tyskland er forelsket i status quo, mens Frankrike hater status quo. Derfor har Emmanuel Macron foreslått flere store reformer. Men Tyskland ser ikke behovet for reformene, for landet har rollen som Europas «sterke mann».

Tyskland har profittert økonomisk på krisene, står med rekordlav arbeidsled­ighet og holder sine budsjetter. Det er dessverre en utrolig kortsiktig holdning som fører til at man ikke har en felles holdning til EUs fremtid, mener Puglierin.

Den fornyede debatten startet tidligere denne måneden, da Emmanuel Macron i et åpent brev

 ?? PHILIPPE WOJAZER /REUTERS / NTB SCANPIX ?? Hvilken retning bør EU gå etter Brexit? Det er et av mange spørsmål Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel må funne ut av.
PHILIPPE WOJAZER /REUTERS / NTB SCANPIX Hvilken retning bør EU gå etter Brexit? Det er et av mange spørsmål Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel må funne ut av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway