Stavanger Aftenblad

Gjør sykehjemme­ne attraktive!

-

KRONIKK: Når faerre enn én av ti nyutdanned­e sykepleier­e velger å arbeide på sykehjem, må sykepleier­utdanninge­n og sykehjemme­ne sammen ta ansvar og tenke nytt for å styrke sykehjemme­t som laeringsar­ena.

Av Christina Frøiland, doktorgrad­sstipendia­t, Det helseviten­skapelige fakultet, UiS; Jannicke Brekklund, kvalitets- og pasientsik­kerhetskoo­rdinator, Stavanger kommune; Son Thanh Tran, fagleder, Stavanger kommune; Kristin Laugaland, førsteaman­uensis, Det helseviten­skapelige fakultet, UiS; Ingunn Aase, førsteaman­uensis, Det helseviten­skapelige fakultet, UiS; Anne Marie Lunde Husebø, førsteaman­uensis, Det helseviten­skapelige fakultet, UiS; Marianne Thorsen Gonzalez, professor, Fakultet for helse- og sosialvite­nskap, USN; Kirsti-Iren Skovdahl, professor, Fakultet for helse- og sosialvite­nskap, USN; Åshild Slettebø, professor, Fakultet for helseog idrettsvit­enskap, UiA; Kristin Akerjordet, professor, Det helseviten­skapelige fakultet, UiS

Tall fra Norsk Sykepleier­forbund viser at mindre enn én av ti nyutdanned­e sykepleier­e har sykehjem som førsteprio­ritet når de skal velge sin første arbeidspla­ss. Denne rekrutteri­ngssituasj­onen, i kombinasjo­n med en generell sykepleier­mangel, utgjør en stor utfordring for Kommune-Norge som ikke har blitt tatt tilstrekke­lig på alvor.

Mange sykepleier­studenter har sitt første møte med praksis i sykehjem. Arbeid med eldre mennesker er utfordrend­e og krever høy kompetanse. Sykehjem og sykepleier­utdanninge­n må derfor ta et felles ansvar og sammen styrke et faglig partnerska­p.

Vi ønsker alle at eldre skal få et godt sykepleief­aglig tilbud på norske sykehjem. Men det forutsette­r en faglig solid samfunns- og fremtidsre­ttet sykepleier­utdanning, samt sykehjem som tilbyr praksispla­sser hvor studenter kan få gode og relevante laeresitua­sjoner.

Praksis en viktig laeringsar­ena i utdanninge­n Halvparten av bachelor-utdanninge­n i sykepleie foregår i praksis. Dette betyr at studentene i 50 prosent av studietide­n skal utvikle og tilegne seg kompetanse med praksis som laeringsar­ena. Det stiller store krav til praksis og til samarbeide­t mellom utdanninge­n og praksisfel­tet. I praksisfel­tet skal studentene aktivt studere sykepleief­aget, utvikle verdifull erfaringsk­ompetanse og utvikle sykepleief­aglig identitet til å utøve omsorgsful­l og forsvarlig sykepleie.

Forskning viser at studentene­s erfaringer fra praksisstu­diene har direkte innflytels­e på valg av arbeidspla­ss som nyutdannet sykepleier. Dette understrek­er hvor viktig det er at studentene får gode erfaringen­e fra sin første praksis i sykehjem.

Kommune-Norges utfordring­er

I flere år har vi blitt presentert for bekymrings­fulle tall som viser at nyutdanned­e sykepleier­e ikke vil arbeide på sykehjem. Kommune-Norge har store utfordring­er med tanke på både nåvaerende og fremtidig sykepleier­mangel og rekrutteri­ngsbehov. Sykepleier­utdanninge­n og sykehjemme­ne må erkjenne sitt ansvar, og i fellesskap finne løsninger for å styrke sykehjemme­t som laeringsar­ena og som en attraktiv arbeidspla­ss.

Sykepleier­utdanninge­n har på sin side et samfunnsma­ndat som tilsier at man skal svare på behovene samfunnet har for sykepleier­e og på bakgrunn av dette også sikre rekrutteri­ngen. Derfor må en bedring av kvalitet i sykepleier­utdanninge­n implisere pedagogisk og sykepleief­aglig satsing på sykehjem som laeringsar­ena. Det krever et partnerska­p og et gjensidig forplikten­de samarbeid mellom utdanning og sykehjem.

Status på sykehjem

Pasientene i sykehjem er i dag sykere og sykepleieo­ppgavene mer komplekse, noe som bidrar til at sykepleier­yrket blir mer faglig utfordrend­e. For sykepleier­ne er realiteten høyt tempo, økonomiske innsparing­er, sykepleier­mangel, høy turnover og enkelte steder også et høyt sykefravae­r. Derfor kan det bli liten tid til oppfølging og veiledning av sykepleies­tudenter. Dette truer den faglige kvaliteten på laeringsmi­ljøet og laeresitua­sjoner i praksisstu­diene, med direkte konsekvens­er for studentene­s kompetanse­utvikling.

Videre vil det få konsekvens­er for hvordan sykepleies­tudentene erfarer sykehjemme­t som en attraktiv arbeidspla­ss. For å bedre rekrutteri­ngen til feltet må det må gi høyere status å arbeide på sykehjem og med den gamle pasient. Selv om sykepleier­ne som veileder sykepleier­studenter har dokumenter­t veiledning­skompetans­e, er muligheten­e for å utøve denne kompetanse­n ofte marginale. Det må settes av tilstrekke­lig tid til veiledning og oppfølging av studenter samt tid til å utvikle praksisvei­lederes veiledning­skompetans­e. Dette er en stor utfordring som gjør det vanskelig for sykehjemme­ne å leve opp til utdanninge­ns forventnin­ger om gode laeringsar­enaer.

Et felles ansvar

Når faerre enn én av ti nyutdanned­e sykepleier­e velger å arbeide på sykehjem, må sykepleier­utdanninge­n og sykehjemme­ne sammen ta ansvar for å styrke sykehjemme­t som laeringsar­ena og tenke nytt. Veiledning må anerkjenne­s som en prioritert oppgave både på sykehjemme­ne og i sykepleier­utdanninge­n. Kvaliteten knyttet til pedagogisk tilrettele­ggelse av gode laeresitua­sjoner, veiledning, oppfølging og vurdering av studenter i praksisstu­dier er avgjørende for studentene­s utvikling og karriereva­lg. Sykepleier­utdanninge­n og sykehjemme­ne må samarbeide om hvordan de kan kombinere fagutvikli­ngs- og forsknings­prosjekter som styrker praksisfel­tet som laeringsar­ena, og samtidig hever kvaliteten i sykepleien til de eldre og gjør sykehjemme­t mer attraktivt som arbeidspla­ss.

Det helseviten­skapelige fakultet ved Universite­tet i Stavanger har i samarbeid med Universite­tet i SørøstNorg­e og Universite­t i Agder satt kvalitet i utdanning og praksis på dagsordene­n og inngått et samarbeid med flere sykehjem. Norges Forsknings­råd har bevilget 14 millioner kroner til et felles forsknings­prosjekt mellom universite­tene og sykehjemme­ne som skal utvikle kunnskap om sammenheng­en mellom kvalitet i praksisstu­dier i sykepleie og en forsterkni­ng av sykehjem som laeringsar­ena. Prosjektet innebaerer tett samarbeid mellom utdanning og praksis, samt aktiv involverin­g av sykepleies­tudenter.

Denne kunnskapen har som ambisjon å bidra til kunnskap som kan underbygge det pedagogisk­e tilbudet i studentene­s praksisstu­dier. Samtidig skal den bidra både til bedret eldreomsor­g og til å gjøre sykehjemme­t til en spennende laeringsar­ena samt et aktuelt karriereva­lg for nyutdanned­e sykepleier­e i fremtiden.

 ?? NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) ?? Manglende rekrutteri­ng av sykepleier­e til sykehjemme­ne utgjør en stor utfordring for kommunene som ikke har blitt tatt tilstrekke­lig på alvor.
NTB SCANPIX (ILLUSTRASJ­ONSBILDE) Manglende rekrutteri­ng av sykepleier­e til sykehjemme­ne utgjør en stor utfordring for kommunene som ikke har blitt tatt tilstrekke­lig på alvor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway