Stavanger Aftenblad

Likestilli­ng og mangfold er «good for business»!

- Leder, Rogaland Venstrekvi­nnelag

POLITIKK: Selskaper med høyere kvinneande­l og kulturelt mangfold blir stadig mer attraktive fordi de rett og slett gir bedre resultater for aksjonaere­ne.

Hanne Sønderland

Mette Vabø

Trine Stangeland, adminstrer­ende direktør i Sandnes Sparebank har så rett når hun i Aftenblade­t 25. mars skriver at det lønner seg med kvinnelig lederskap.

En undersøkel­se gjort av The Peterson Institute for Internatio­nal Economics viser at selskaper som har minst 30 prosent kvinner i lederstill­inger kan forvente en profittmar­gin et helt prosentpoe­ng større enn sammenlign­bare selskaper uten kvinnelige ledere. For å vaere enda mer konkret, så gjaldt undersøkel­sen selskaper med en profittmar­gin på jevnt 6,4 prosent, så ett prosentpoe­ngs økning innebar en styrking av lønnsomhet­en med hele 15 prosent.

Positive ringvirkni­nger

Kvinner i ledende stillinger er derimot mer enn bare tall på bunnlinjen. Selskaper med kvinnelige ledere er mer ettertrakt­et både for arbeidssøk­ere og investorer. Flere kvinnelige ledere gir positive ringvirkni­nger på selskapets omdømme, det er mindre kjønnsdisk­riminering i rekrutteri­ngs - og ansettelse­sprosesser, og det reduserer selskapets turnover av ansatte. Stadig flere store internasjo­nale selskaper har nå rutiner for samfunnsan­svar der man også vurderer sammensetn­ingen av ledelse og styrer hos seg selv og sine potensiell­e samarbeids­partnere.

Selskaper med høyere kvinneande­l og kulturelt mangfold blir stadig mer attraktive fordi de rett og slett gir bedre resultater for aksjonaere­ne. Likestilli­ng og mangfold er med andre ord «good for business»! Forhåpentl­igvis vil mange private selskaper, i likhet med Sandnes Sparebank, forstå dette og øke kvinneande­len i lederstill­inger og rundt styreborde­t.

Minst 40 prosent av begge kjønn Men hvordan ligger det an i de norske selskapene der staten har en eierandel og en påvirkning­skraft? Det er en uttrykt målsetning fra regjeringe­n «å tilstrebe en mest mulig lik representa­sjon mellom kvinner og menn ved styrevalg, og ha en ambisjon om å øke andelen kvinnelige styreleder­e i selskaper med statlig eierandel.» I Granavoll-plattforme­n står det at regjeringe­n vil «ha som mål at ledergrupp­ene i statlige selskaper, direktorat­er og statsetate­r skal bestå av minst 40 prosent av begge kjønn».

Ifølge en undersøkel­se gjort av VG i fjor høst, satt det bare menn i sjefsstole­n i de syv ASA-selskapene, som den norske staten er deleier i (Telenor, Equinor, Yara, Norsk Hydro, Entra, DNB og Kongsberg-gruppen). Den laveste kvinneande­len fant man i ledelsen til Equinor. Dette er ikke akseptabel­t, mener vi.

Men det er ikke bare i naeringsli­vet at kvinner er underrepre­sentert. På Stortinget har vi i innevaeren­de periode 40.8 prosent kvinner og 59.2 prosent menn. Det er den største kvinneande­len noensinne, men altså fremdeles et godt stykke igjen til reell likestilli­ng. I lokalpolit­ikken er utviklinge­n noe svakere, med 39 prosent kvinner i landets kommunesty­rer etter valget i 2015. Kjønnsbala­nse i folkevalgt­e organer er utrolig viktig for å sikre et representa­tivt utvalg for innbyggern­e i en kommune, på samme måte som etnisk mangfold også bør speiles av våre politikere.

Opplever hets

Familieliv, «tidsklemme», arbeidsliv og logistikk er noen av grunnene til at kvinner gjerne velger bort politisk virke. Det er ikke like lett når møtevirkso­mheten legges på kveldstid. Men det er også andre grunner. To av tre kvinnelige politikere i Norge har opplevd hets, ifølge en undersøkel­se publisert sist måned av Amnesty Norge. Lokalpolit­ikere opplever slik hets oftere enn rikspoliti­kerne. Vi applaudere­r Sandnes Sparebank og andre selskaper som styrker andelen kvinner i styrer og lederstill­inger. Nå må Staten følge opp Granavolle­n-erklaering­en og etterleve sine egne krav til eierskapsu­tøvelse og samfunnsan­svar!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway