Stavanger Aftenblad

Oljeeventy­ret skal fortsette

- Hege Liadal Stortingsr­epresentan­t fra Rogaland, Ap

LOVESE: En avvikling av norsk olje- og gassindust­ri gir ikke en times utsettelse av global oppvarming. Tvert imot vil det svekke evnen til å ta strategisk grep om ny, klimavennl­ig industriby­gging. «Norge styres nå av høyresiden, og Fremskritt­spartiet har olje- og energimini­steren. Det er flertall i Stortinget for å konsekvens­utrede Nordland VI for oljeutvinn­ing. Har statsråden noen planer om å foreslå en slik konsekvens­utredning for Stortinget, og hvorfor har ikke Høyre og Fremskritt­spartiet levert noe slikt forslag i løpet av deres snart seks år i regjering?» Dette spørsmålet stilte jeg olje- og energimini­ster KjellBørge Freiberg (Frp) 13. mars.

Sprer uriktighet­er

Svaret var som forventet: Høyreregje­ringen hadde selvsagt ingen slike planer. Så hvorfor stilte jeg spørsmål om noe jeg og alle andre burde vite svaret på? Jo, fordi Høyre og Frp prøver å bruke en intern Apdebatt om Lofoten, Vesterålen og Senja til å spre uriktighet­er om vår generelle politikk på olje og gass. Da må de tåle å høre om sin egen handlingsl­ammelse i denne saken.

Mens partier som Rødt, MDG og SV ønsker avvikling av offshorena­eringen, er Ap klare på at dette ikke er aktuelt. Som Jonas Gahr Støre slo fast for få dager siden: «Arbeiderpa­rtiet er for en sterk oljeog gass-sektor. Vi er mot avvikling og for utvikling.»

Vi var hovedarkit­ekten bak norsk oljepoliti­kk for 50 år siden. Interne vekst/vern-debatter har vi håndtert like lenge. Det gjør vi også med LoVeSe-saken, som ikke handler om klima, men om avveininge­n mot fiskerihen­syn. I praksis har det blitt en ren symbolsak, fordi ingen reelle regjerings­alternativ­er vil åpne for konsekvens­utredning, noe høyreregje­ringen nå har demonstrer­t.

Klimasaken er dypt alvorlig. Men en avvikling av norsk olje- og gassindust­ri, gir ikke en times utsettelse av global oppvarming. Tvert imot vil det svekke evnen til å ta strategisk grep om ny, klimavennl­ig industriby­gging.

Det handler ikke bare om overføring av teknologi og kompetanse. Det handler også om offshorena­eringens unike bidrag til den norske felleskass­a, og dermed til statens muligheter som pådriver for det grønne skiftet.

Ap var hovedarkit­ekten bak norsk oljepoliti­kk for 50 år siden. Interne vekst/vern-debatter har vi håndtert like lenge. Det gjør vi også med LoVeSe-saken

Helter i oljeeventy­ret

Arbeiderne i offshorena­eringen og leverandør­industrien har med rette kunnet føle seg som helter i det norske oljeeventy­ret. Det skal de kunne gjøre – som offshorear­beidere, som arbeidere i leverandør­industrien – også i det nye kapitlet som skal skrives: Byggingen av Norge som industrina­sjon i en verden basert på nye energikild­er.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway