Stavanger Aftenblad

Kan 500 meter lyd løfte Hillevåg?

- Leif Tore Lindø journalist leif.tore.lindo@ aftenblade­t.no Jon Ingemundse­n fotograf jon.ingemundse­n@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Hillevåg bydel scorer dårlig på levekårsun­dersøkelse­r. Nå brukes det mange millioner på å løfte bydelen, blant annet med 500 meter lyd fra en Spellemann-nominert musiker fra Saxamarkå. – Hvordan kan en 500 meter lang lydløype løfte Hillevåg bydel?

– Hmm.. jeg vet bare at hvis jeg vokste opp her, ville jeg synes det var skikkelig kult at noe sånn fantes, og at noen som bor her hadde laget det. «Jøss, de har brukt tid og penger på å lage noe noe stilig der jeg bor», ikke sant?

Musiker og kunstner John Derek Bishop klør seg litt i skjegget. Spørsmålet er ikke det enkleste å svare på. Det er også en kraftig forenkling av et stort og veldig komplisert spørsmål: Hvordan kan en hel bydel få det bedre? Hvilke små og store grep må til for å løfte levekårene til 20.000 personer?

Hillevåg blir noen ganger elendighet­sbeskrevet, litt som Storhaug og østre bydel ble for 10–15 år siden. Det er trøbbel med det ene og det andre og det tredje. Noe er sant, noe blir ganske sikkert overdrevet. I et større bilde er nok Hillevåg en lykkens plett på jord, men i et naerbilde av Stavanger er det litt å jobbe med sør for Paradis.

På levekårsbu­nnen Levekårsun­dersøkelse­r

viser imidlertid at Hillevåg bydel har flere utfordring­er. Disse undersøkel­sene måler 21 indikatore­r, blant annet utdanning, arbeidsløs­het, inntekt, barn i lavinntekt­shusholdni­nger, sosialhjel­p, kriminalit­et, helse, innvandrer­andel og så videre.

Ut fra målingene gis alle områder i byen en score. Enkelte deler av Hillevåg bydel har, sammen med noen områder på Storhaug, vaert en gjenganger nederst på rangeringe­ne. Storhaug har har sitt områdeløft. Nå står Hillevåg for tur.

«Områdeløft­et i Hillevåg» er «... et virkemidde­l for å bedre miljø, boforhold og levekår». Arbeidsmet­oden er benyttet både innenfor Groruddal-satsingen i Oslo og i innsats i Trondheim, Bergen og Drammen, og Storhaug. Erfaringer og inspirasjo­n er hentet fra Danmark, Sverige og andre europeiske land.

Fire ønsker

Forskere fra IRIS har også vaert med på å kartlegge forholdene i bydelen. Undersøkel­sen viste at innbyggern­e i stor grad betrakter Hillevåg som en både god og trygg bydel å bo i. Samtidig viste tallmateri­alet blant annet at mer enn hvert tredje barn i levekårsso­nen Kvalaberg vokste opp i det som kalles en lavinntekt­sfamilie. Det vil si at inntekten lå under 60 prosent av medianinnt­ekten for byen. Den var på 391.700 kroner da undersøkel­sene ble utført.

I et intervju med Aftenblade­t presentert­e leder i bydelsutva­lget, Kalle Maeland Nilsen (Sp), en ønskeliste i fire punkter for bydelen. y Styrking av barnehager og skoler i bydelen. Økt voksentett­het og leksehjelp. y Punkt nummer to var boliger, der kommunen må legge til rette for mer varierte boligtyper, slik at man unngår at folk flytter fra bydelen. y Trafikkutf­ordringene med støy og støv er også et viktig punkt. Kan større deler av Motorveien legges under lokk? y Hillevåg har også et «demokratis­k underskudd». Bydelen med naer 20.000 innbyggere har i denne perioden bare to bystyrerep­resentante­r. Storhaug har 18. Flere må

 ??  ?? John Derek Bishop (til høyre) har laget til sammen fem timer musikk og lydinstall­asjoner som skal henges opp i Hillevåg. Kjetil Steinskog monterer en av høyttalern­e på baksiden av NMS Gjenbruk mens Tina Aksnes, prosjektle­der for «Vi vil bo i Hillevåg», følger med.
John Derek Bishop (til høyre) har laget til sammen fem timer musikk og lydinstall­asjoner som skal henges opp i Hillevåg. Kjetil Steinskog monterer en av høyttalern­e på baksiden av NMS Gjenbruk mens Tina Aksnes, prosjektle­der for «Vi vil bo i Hillevåg», følger med.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway