Stavanger Aftenblad

Er ørkenvandr­ingen over?

-

PLATE: Det er gått 40 år siden kunstnerko­llektivet The Mekons ga ut sitt første album.

Uansett ble starten ingen suksess, og bandet tok en pause på inngangen av 80-tallet. Den britiske gruvearbei­derstreike­n brakte dem tilbake i 1984, men pussig nok var det ikke pønk som ble drivkrafte­n videre.

Derimot begynte Mekons å utforske engelsk folkemusik­k og amerikansk country, ikke noe opplagt valg for et band med politiske holdninger på venstresid­en.

«The Mekons rock 'n roll» (1989) kunne blitt gjennombru­ddet, men platekjøpe­rne var ikke like positive som anmelderne. Mekons ble droppet av sitt nye platselska­p og haltet videre mens medlemmene var engasjert i ulike sideprosje­kt.

De var i ferd med å bli glemt, men dokumentar­en «Revenge of the Mekons» (2013) førte til ny interesse og utsolgte turneer.

40-årsjubliee­t i 2017 ble markert ved de opprinneli­ge medlemmene opptrådte som Mekons ’77. Dermed var gitaristen­e Jon Langford og Tom Greenhalgh med i to Mekons-band.

I dag teller Mekons åtte medlemmer: Langford og Greenhalgh pluss Sally Timms, Susie Honeyman, Steve Goulding, Dave Trumfio, Rico Bell og Lu Edmonds. Listen over eksmedlemm­er er enda lenger.

Nå kommer de med sitt første skikkelige album på åtte år. Det er spilt inn i utkanten av Joshua Tree i California, legendaris­k etter at Gram Parsons døde av en overdose der i 1973. Før den tid hadde han ønsket at asken ble spredt i ørkenen samme sted. Det medførte et stjålet lik og en spektakula­er, mislykket kremering.

Parsons har uansett vaert blant Mekons ledestjern­er. Når de framfører dødssangen «How many stars», er det kanskje han som spøker i bakgrunnen. Uansett er det en flott sang med Greenhalgh som vokalist. De andre hiver seg på mot slutten, som seg hør og bør en Mekons-låt.

Noen ganger truer det med å ende i kaos, som i de siste par minuttene av «Weimar vending machine». Mekons hadde ikke vaert Mekons uten noen slike utblåsning­er.

Ellers er det ørkenen som sprer seg. De fleste sangene ble skrevet mens de befant seg der, og vi får titler som «Lawrence of California», «In the desert», «Mirage» og «After the rain», sistnevnte inspirert av synet av en ørken etter en sjelden regnskur: Come back in seven years/.../you should see us after the rain.

«Lawrence of California» er åpningskut­tet, en tittelvri på den gamle krigshelte­n Lawrence of Arabia. Det åpner med Langfords forvrengte gitartoner, før vi får allsang på pøben og fela til Honeyman.

Greenhalgh fortsetter med «Harar 1883», en tittel som peker hen på fotografie­r tatt av poeten Arthur Rimbaud. Den får følge av Sally Timms i «Into the sun». Greit nok, men ikke mer. Det samme gjelder «In the desert» og «Mirage».

Albumet ros i land av sine to siste kutt, countrylåt­en «Andromeda» og «After the rain».

Israelitte­ne travet rundt i ørkenen i 40 år før de fant sitt lovede land. 40 år etter sitt første album er det vel på tide at også The Mekons finner fram?

Beste spor: «Lawrence of California», «How many stars», «Andromeda», «After the rain».

 ?? RICKY MALPAS ?? The Mekons ble dannet i 1977, mens denne gjengen har holdt sammen siden midten av 80-tallet.
RICKY MALPAS The Mekons ble dannet i 1977, mens denne gjengen har holdt sammen siden midten av 80-tallet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway