Stavanger Aftenblad

Viking har potensial, men hovedmålet blir å unngå nedrykk

- Stig Nilssen stig.nilssen@aftenblade­t.no

KOMMENTAR: I oppkjøring­en har Viking periodevis vist egenskapen­e og kvaliteten som skal til for å holde seg borte fra nedrykksst­riden, men troppen er skjør og har åpenbare mangler. Det hersker liten tvil om at årets sesong kommer til å bli spennende for Viking og lagets supportere. I forhold til forventnin­ger, ressurser og egne ambisjoner, har klubben har slitt sportslig i mange år. Det kulminerte med nedrykket i 2017-sesongen. Bjarne Berntsen, hans trenerassi­stenter og spillerne imponerte da de med kniven på strupen tok de 12 poengene de måtte for å rykke opp igjen under den dramatiske avslutning­en i fjor.

Men hva nå, hvor står Viking når de er tilbake i divisjonen de hører hjemme i?

Gode kanter og indreløper­e

Klubben har ingen trygg eller god nok keeper som har bevist at han redder nok poeng for laget. At laget slapp inn 44 mål i 1. divisjon, sier mye. Mangelen på en autoritaer og trygg målmann som oser sjef helt bakerst, forsterker bildet. Derfor framstår det fortsatt overrasken­de at klubben valgte ikke å forsterke seg på keeperplas­sen.

Forsvaret har satt seg bedre gjennom oppkjøring­en, men de har også gjort elementaer­e feil når gode motstander­e har kombinert fart og presisjon rundt Vikings 16-meter. Midtbanen består stort sett av tekniske, lettbeinte spillere som liker seg best framover. Der er de gode. Samtidig som dette er et våpen offensivt, skal de vokte seg for å tømme midtbanen og bli overløpt.

Viking har vaert gode når de er aggressive, står høyt og gjenvinner ballen i gunstige situasjone­r. De har kantspille­re og indreløper­e som ikke står tilbake for mange av lagene i Eliteserie­n. Det demonstrer­te de til gagns da Haugesund ble smadret 4-0 i generalprø­ven.

Samtidig kan de samme spillerne karakteris­eres som humørspill­ere: Veldig gode når der gode og naermest usynlige i motgang. Balansen i laget, behovet for rå kraft, stabilitet og fysikk som alltid er til stede som en stamme, er en mangelvare. Det er litt skjørt.

Hvem skal score målene for Viking? Tommy Høiland, som svaert overrasken­de ikke har fått konkurrans­e av en ny og annerledes angriper gjennom vinteren, må ta mye av ansvaret. Samtidig har Viking flere spillere med potensial til å score sju-åtte mål gjennom sesongen. De er faktisk avhengig av at så skjer.

Konklusjon­en er at Viking så absolutt har offensiv kraft som kan straffe de fleste lagene i Eliteserie­n. De er avhengige av løpskrafte­n, viljen og at laget forsvarer seg samlet. Med en god start på sesongen, og tidlig påfyll av selvtillit hos de mange spillere som selv lurer på hvor de står i sitt første møte med Eliteserie­n, er det ikke utenkelig at Viking kan legge nedrykksst­riden bak seg.

Viking på 13. plass

Uansett er ikke Viking i naerheten av ressursene og bredden topplagene disponerer. Påfyll av penger i løpet av sommeren kan åpne for forsterkni­nger, men Aftenblade­t mener den totale vurderinge­n av Viking plasserer laget blant de fem nederste lagene som må kjempe for å unngå nedrykk. Vi tror de legger Stabaek, Mjøndalen og Tromsø bak seg og havner på en 13. plass.

I toppen av tabellen vil trolig fire-fem lag skille seg ut og kjempe om medaljene. Da Aftenblade­t så Rosenborg mot Brann i Marbella i mars, var det ingen tvil om at rødtrøyene fra Bergen hadde kommet mye lengre enn RBK. Brann hadde tidvis full kontroll, virket langt mer samspilte og hadde en løpskraft Rosenborg ikke var i stand til å matche i det oppgjøret.

Nå kommer laget garantert til å sette seg bedre etter hvert for trener Eirik Horneland, men laget framstår ikke like tydelig og selvsikker­t som tidligere.

Molde tar gull

Etter å ha dominert norsk fotball de siste sesongene, tror Aftenblade­t derfor at det er duket for et bytte helt øverst på tabellen. Molde har forsterket troppen kraftig foran 2019-sesongen og har økonomiske muskler til å handle kvalitet også i sommer. Laget har sett bra ut i oppkjøring­en og har en bredde i troppen hvor de kan bytte sju-åtte spillere uten at kvaliteten synker.

Sarpsborg har mistet flere sentrale spillere fra fjoråret, men har hentet nye og ser ut til å ha beholdt den kollektive kraften i laget. Samtidig ser det også ut til at Vålerenga har tatt ett steg i riktig retning etter mange skuffende sesonger. Laget virker samspilt på midtbanen, mer bevegelig og robust enn i fjor.

Stabaek og Mjøndalen rykker ned

På midte del av tabellen er det vanskelig å plassere lagene. Fra Kristiansu­nd på 6. plass til Bodø/Glimt på 11. plass, er det ikke mye som skiller. Da er det langt lettere å antyde hvilke fem lag som kommer til å utgjøre klubbene som må kjempe mot nedrykk.

Ranheim får det normalt tøft i sin andre sesong, har mistet flere av de beste spillerne som utgjorde stammen, men har gjennom oppkjøring­en vist at de på ingen måte står ribbet igjen. Tromsø hadde en veldig nedadgåend­e kurve gjennom høsten i fjor, slike tendenser drar lagene ofte med seg inn til ny sesong - oppkjøring­en tyder også på det. De har hentet nye og til dels ukjente spillere fra utlandet, solide Gjermund Åsen har også forsvunnet til RBK.

Aftenblade­t tror Stabaek og Mjøndalen havner på de to siste plassene og rykker ned. Stabaek, som reddet seg gjennom et selvmål i kvaliken mot Aalesund i fjor, solgte spissen Ohi Omoijuanfo til Molde for noen dager siden. Troppen ser tynn ut. Mjøndalen kommer nok til å ta en del poeng hjemme, men totalen blir neppe god nok til å redde plassen.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway