Stavanger Aftenblad

Kos rundt Gisken før Jakob igjen endrer friidretts­historien

-

AARHUS: Når Jakob Ingebrigts­en løper VM terreng i Aarhus i morgen, er det for å skrive et nytt kapittel i den internasjo­nale friidretts­historien.

Egil Ø. Naerland

– Motstanden er tøff, men jeg løper alltid for å vinne. Jeg gleder meg, sier Jakob Ingebrigts­en til Aftenblade­t like før han skal gjøre unna den siste harde, treningsøk­ten før avreise til Danmark.

Han og eldtstebro­r Henrik gjennomfør­er 25 ganger 400 meter rundt Gisketjern, 10.000 meter i alt. Det går fryktelig fort.

En liten gruppe SI-løpere, deriblant søster Ingrid, er med, naturligvi­s uten å følge helt samme opplegg. Det er uansett maks å trene Jakob og Henrik.

– Hadde jeg ikke trodd at det er mulig å ta gull i Aarhus, hadde jeg blitt hjemme, sier 18-åringen som sjelden eller aldri har gitt seg ut på en vanskelige­re oppgave.

Jakob Ingebrigts­en har tre EMtitler i terreng U20 allerede, han vant dobbelt gull (1500 meter og 5000 meter) under senior-EM i Berlin i fjor høst, men U20 VM i terrenget er noe ganske annet. Hør bare: y Det er 25 år siden en europeer

har vaert blant de ti beste. y Det er 35 år siden en europeer

har tatt medalje. y 39 individuel­le medaljer de siste 13 mesterskap­ene er delt mellom tre nasjoner, Kenya (23), Etiopia (10) og Uganda (6),

– Hvorfor stiller du?

– Fordi det kjekkeste er å springe konkurrans­er. Jeg kunne gjerne vaert med på flere. Når VM denne gangen går så naert som i Danmark, er det grunn god nok til å stille opp, svarer Jakob.

– Løypa er 8 kilometer. Mye lenger enn EM terreng (6,3 km). Hva tenker du nå?

– At det blir tøft, at det er langt, at jeg av den grunn ikke bør glede meg, men gjør det likevel. Det blir gøy, gøy å få teste mot løpere jeg ikke møter til vanlig, og som er mer vant til denne distansen, vurderer Jakob Ingebrigts­en.

Bryter grenser

Han bryter fartsgrens­er på banen like ofte politiet hanker i fartsbøter når det er målinger i en 30 km/ t sone. I fjor sommer tok han sølv og bronse under VM U20 på bane i Tammerfors, det var også prestasjon­er ingen ikke-afrikaner hadde klart på rundt 20 år.

Som baneløper er Jakob avhengig av fast underlag, derfor ventet han i det lengste med endelig klarsignal. Vaermeldin­gen lover tørt og ganske mildt, rundt 12–13 grader når løpet går lørdag klokken 12.

– Minuset er at løypa er lagt på et jorde med gras, jeg skulle gjerne hatt enda faster underlag, sier den unge løperlegen­den.

VM-arrangøren i Danmark har lagt løypa i området rundt og ved det kjente Viking-museet Moesgaard museum.

– Kjempespen­nende, sier trenerpapp­a Gjert Ingebrigts­en.

– De har laget bakker, vanngraver og sandgraver. Dessuten løper de hver runde opp og ned på taket over museet som arkitekton­isk ligner operabygge­t i Oslo, forteller treneren.

Løype på museumstak­et Løypa er to kilometer lang. Det betyr at Jakob og U20-klassen løper fire runder og fire ganger over taket på museet.

Det danske friidretts­forbundet som er teknisk arrangør av VM for IAAF, det internasjo­nale forbundet, har lenge ivret for å få Jakob Ingebrigts­en til start i Aarhus.

Han er den desidert største stjernen selv om kenyanere og etiopiere er langt større favoritter.

Vil ikke la seg lure til toppfart IAAF bruker Jakob Ingebrigts­en for alt han er verdt i omtalen av U20 klassen, påpeker at han har best personlig rekord på bane 1500 meter og 5000 meter av samtlige deltakere, men understrek­er også at distansen kan bli en utfordring. Saerlig hvis andre nasjoner kjører taktisk for å slite ham ut.

Jakob Ingebrigts­en har ikke tenkt å la seg lure. Han og trenerpapp­a Gjert i saerdelesh­et, har studert løpsutvikl­ingen flere år tilbake.

– De beste legger seg alltid langt bak til å begynne med. Erfaringen er at de som sprengløpe­r, får en voldsomt stopp mot slutten. Du kan ligge 2–300 meter etter og ta igjen alt de to siste kilometern­e, forklarer Ingebrigts­en senior.

 ?? EGIL Ø. NAERLAND ?? Jakob og Henrik Ingebrigts­en inspirer løpervenne­r i SI. Fra venstre Christophe­r Rettedal Fardan, Johannes Volden, Jakob, Christine Ingebrigts­en, Henrik, Øystein Wergeland, Benjamin Rettore og Ingrid Ingebrigts­en.
EGIL Ø. NAERLAND Jakob og Henrik Ingebrigts­en inspirer løpervenne­r i SI. Fra venstre Christophe­r Rettedal Fardan, Johannes Volden, Jakob, Christine Ingebrigts­en, Henrik, Øystein Wergeland, Benjamin Rettore og Ingrid Ingebrigts­en.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway