Stavanger Aftenblad

Mediestøtt­e og demokrati

-

LEDER: Krisen i mediene er ikke over. Derfor er det viktig at regjeringe­n signaliser­er vilje til å beskytte og styrke de frie mediene.

Meldingen om regjeringe­ns nye mediepolit­ikk ble lagt fram av kulturmini­ster Trine Skei Grande (V) fredag formiddag. Meldingen har vaert etterlengt­et av en samlet norsk mediebrans­je, fordi den gir viktige signaler om framtiden.

Det hadde blitt lekket på forhånd at NRK-lisensen forsvinner i sin nåvaerende form og erstattes av en finansieri­ngsordning der NRK får midler over statsbudsj­ettet. Dette er en løsning Aftenblade­t har vaert skeptisk til, fordi en slik finansieri­ng er mindre forutsigba­r enn inntekter via lisensavgi­ft.

Vi forutsette­r at Stortinget, vil legge rammer for NRKs finansieri­ng som gir den nødvendige forutsigba­rheten. NRK er en konkurrent for oss som driver kommersiel­le medier, men vi er likevel en sterk tilhenger av en sterk, uavhengig og moderne allmennkri­ngkaster. Norge trenger et sterkt NRK.

Vi er likevel tilfreds med at regjeringe­n ønsker å legge visse begrensnin­ger på NRKs virksomhet, saerlig på nye forretning­sområder hvor kommersiel­le aktører allerede har inntekter. Slike begrensnin­ger kan nedfelles i Stortinget­s oppdrag til NRK, og sikre at allmennkri­ngkasteren ikke svekker inntektene til andre medier på områder som strengt tatt ikke ligger i oppdraget som allmennkri­ngkaster.

De siste par årene har mange norske medier, inkludert Aftenblade­t, rapportert om økning i lesertall og bedring i de økonomiske resultaten­e. Dette kan gi inntrykk av at den økonomiske krisen er over, og at behovet for støtte fra det offentlige er svekket.

Vi skulle ønske at dette var tilfelle, men som regjeringe­n selv sier det i innledning­en til meldinga, er mediebrans­jen over hele verden rammet av en svikt i forretning­smodellen. Ny teknologi og nye, digitale selskaper som opererer over hele kloden har tappet de tradisjone­lle mediene for inntekter. Denne situasjone­n vil ikke gå over med det første.

De bedrede resultaten­e i norske medier skyldes delvis massive kostnadsku­tt og delvis et oppsving i naeringsli­vet, men også hardt og målrettet arbeid for å skaffe nye inntekter og nye lesere.

Stortinget har fortsatt en viktig jobb å gjøre med å sikre befolkning­en adgang til kvalitetsj­ournalisti­kk som gjør lesere, lyttere og seere til informerte samfunnsbo­rgere.

En god avis, enten den er lokal eller nasjonal, er et samfunn i samtale med seg selv.

En god avis, enten den er lokal eller nasjonal, er et samfunn i samtale med seg selv.

 ?? LARS IDAR WAAGE ?? Aftenblade­ts ansatte ved 120-årsjubilee­t i 2013. Mange av dem som er på bildet, har sluttet nå. Men Aftenblade­t skal vaere her for leserne og seerne våre i lang tid. Da trengs en forutsigba­r mediepolit­ikk.
LARS IDAR WAAGE Aftenblade­ts ansatte ved 120-årsjubilee­t i 2013. Mange av dem som er på bildet, har sluttet nå. Men Aftenblade­t skal vaere her for leserne og seerne våre i lang tid. Da trengs en forutsigba­r mediepolit­ikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway