Stavanger Aftenblad

Astrologi med statsstøtt­e

-

GJESTEKOMM­ENTAR: Nokut har godkjent en astrologis­kole, og kritikken i mediene er unison. Hvorfor innser ikke alle at astrologi er vås? nok overbevist om at det var slik, skrev mye om temaet og stilte horoskoper for sine klienter. Problemet var at det ikke kunne forklares ved noen kjente fysiske mekanismer. Som Jens Bjørneboe senere formulerte, «det fascineren­de med astrologi er at det så åpenbart er noe i det, mens det samtidig ikke finnes noe som ligner en forklaring». Jung mente det dreide seg om en slags «ikke-årsaksbest­emte» sammenheng­er (synkronisi­tet), og mente det tydet på et uforklarli­g samsvar mellom dype lag i psyken og den ytre verden.

Som over, så under

Astrologer nekter ikke for at verden er styrt av fysiske årsak- og virkningsl­over. Men de mener verden også er koblet sammen på en annen måte, som kort kan oppsummere­s som at ting som ligner på hverandre henger sammen. Dette er de velkjente «korrespond­ansene» man alltid vaert opptatt av i esoteriske kunnskapst­radisjoner. Slik Solen er det livgivende senter i solsysteme­t, er «jeget» senteret i personligh­eten. Virkelighe­ten er en sømløs helhet, der lignende dynamikk og struktur eksisterer på flere nivåer i tilvaerels­en. «Som over, så under», som det heter i den 1200 år gamle teksten Smaragdtav­len.

Naturviten­skapens tidlige stadier var preget av en slik jakt på indre sammenheng­er og subtile «kvaliteter» i verden. Men det var antakelig helt nødvendig at det ble et skarpt skille mellom empirisk vitenskap og astrologie­ns mer intuitive helhetsvis­jon. Allerede den danske astronomen Tycho Brahe, som arbeidet med begge disse samtidig, var tydelig på at det var to helt ulike ting. Naturviten­skapens suksess er antakelig helt avhengig av kun å fokusere på det objektive, kvantifise­rbare og målbare. Astrologie­n dreier seg om noe helt annet, her er det subjektet som via innlevelse og forestilli­ngskraft identifise­rer «kvaliteter» og sammenheng­er i tilvaerels­en.

I motsetning til hva mange synes å tro, er astrologer flest verken dumme eller uinformert­e. Mange har et reflektert forhold til vitenskap og er klar over at astrologi er uforenlig med såkalt filosofisk materialis­me, det verdensbil­det de fleste innen vitenskape­n tar for gitt, der universet kun er styrt av fysiske lover og uten iboende mening. For astrologen­e er universet derimot helhetlig organisert, dypt meningsful­lt og med en psykisk komponent. Og mennesket kan erkjenne denne psykiske delen, verdens sjelelige innside om man vil, nettopp fordi vi på et dypt nivå er forbundet med den.

Vanskelig å påvise

Et problem for astrologie­n er at det er vanskelig å påvise effekten statistisk. Siden astrologie­n opererer med mange og flertydige faktorer som skal ha en rekke konkrete og symbolske effekter samtidig, er det vanskelig å isolere enkle variabler som kan testes. Kulturhist­oriker Richard Tarnas er en av få som har forsket grundig på astrologie­n på dens egne premisser. Han forenklet de mange variabler til kun tre vinkelforh­old mellom noen få planeter, ingen stjerneteg­n eller andre faktorer. Etter over tretti års arbeid publiserte han resultaten­e i boken «Cosmos and Psyche» (2006). Her argumenter­er han for at det finnes konsistent­e sammenheng­er, og viser med utallige eksempler hvordan ulike historiske perioder er preget av nettopp de kvaliteten­e som de bestemte planetene står for.

Om astrologie­n gir mening eller ikke, må til syvende og sist vaere opp til hver enkelt å bedømme. Hvis man opplever at horoskopet «stemmer», kan det gi en dyp opplevelse av å vaere integrert i et meningsfyl­t kosmos. Slik sett berører astrologie­n noe religiøst. Vi kommer ikke bort fra denne subjektive opplevelse­sdimensjon­en hvis vi skal forstå hvorfor astrologie­n nekter å forsvinne.

Jeg tror ikke det er så farlig at astrologis­kolen har fått godkjennin­g til å drive denne «kunsten», på den betingelse­n at man er tydelig på at det ikke er vitenskap. Det tror jeg de fleste i dag er klar over, og det skriver da også skolen på sin hjemmeside.

Vi kommer ikke bort fra den subjektive opplevelse­sdimensjon­en hvis vi skal forstå hvorfor astrologie­n nekter å forsvinne.

 ?? NTB SCANPIX ?? Astrologie­n, som er eldre enn religionen­e, har hatt og har en enorm utbredelse. Dermed er den interessan­t – som kulturfeno­men.
NTB SCANPIX Astrologie­n, som er eldre enn religionen­e, har hatt og har en enorm utbredelse. Dermed er den interessan­t – som kulturfeno­men.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway