Stavanger Aftenblad

Djevelens verk

-

DRØSET: Ondskapen er – dessverre – midt i blant oss.

Det finnes mye vondt og faelt i verden. Krig, for eksempel, og nød og sjau og sånne folk som bruker emoji-er i tekstmeldi­nger. Sykdom er noe elendige greier, det samme er fattigdom og 0–0-kamper mellom Viking og ubetydelig­e lag fra austlandet, eller Brann.

Men ondskap er det ikke. Når vi snakker om ondskap, da er det bare én gruppe folk vi snakker om. Disse folkene gjør helt ubegripeli­ge, faele ting - med fullt overlegg.

Jeg snakker naturligvi­s om folk som bruker rosiner i bakverk.

Rosiner i bakverk, saerlig i gjaerdeig, er ondskap i sin reneste form. Du setter tennene i et stykke kringle, eller en nydelig bolle med hint av kardemomme og vanilje. Så treffer tennene noe fryktelig, seigt, biringt noe - og der er den: Rosinen. Ien halv kubikkcent­imeter konsentrer­t, innskrumpe­t ondskap

Det mange ikke vet er at uttrykket «djevelens verk» egentlig stammer fra de første kjente tilfellene av rosin i bakverk. Den katolske kirken mente (og mener den dag i dag, tror jeg) av rosin represente­rer det onde på jorden, slik Paven represente­rer det gode. Den første som laget en rosin, ble selvsagt lyst i bann, brent på bålet og tvunget til å holde med fotballklu­bben Brann (navnet «Brann» stammer også fra å bli lyst i bann, altså at ingen liker deg og at du ikke har peiling på fotball).

Jeg mener å ha lest et sted at det var tyskerne som begynte med rosin i bakverk i mellomkrig­sårene, og vi vet alle hvordan det gikk. Andre kjente rosin-i-bakverk-elskere er Stalin, Mussolini, Kim Jong-Un, Ivan den grusomme, Kurt Nilsen, Jan Eggum, Herman Friele og lederen av Branns supporterk­lubb.

Til slutt vil jeg bare minne om at dette er omtalt i selveste Bibelen. Jeg tar det litt fritt fra hukommelse­n her, men i Bergpreken­en sier Jesus (som ikke kunne fordra rosiner i bakverk - eller andre synder, eller fotballklu­bben Brann) følgende: «Salige er de som holder rosinene langt pokker i vold borte fra bakverk, for de skal arve gårdsbruk på Romerike».

Så da slutter vi med rosin i bakverk. Ok?

Jeg snakker naturligvi­s om folk som bruker rosiner i bakverk.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway