Stavanger Aftenblad

17 skoler vil droppe ordenskara­kterer

- Andreas Veggeland andreas.veggeland@aftenblade­t.no

SKOLE: Flere videregåen­de skoler i Rogaland vil teste om det går greit å kutte ut karakterer i orden og oppførsel. Seks skoler – Bergeland, Godalen, Haugaland, Kopervik, Strand og Vardafjell - har allerede vaert med i forsøksord­ningen noen år. Nå søker ytterliger­e 11 skoler om å få prøve ut om fjerning av orden- og oppførsels­karakterer kan bidra til et bedre arbeid i skolene knyttet til elevenes sosiale laering og utvikling.

De skolene som nå har søkt Utdannings­direktorat­et om å få bli med i prøveordni­ngen, er: y Hetland videregåen­de skole y Jåttå videregåen­de skole y Karmsund videregåen­de

skole y Møllehagen skolesente­r y Sauda videregåen­de skole y Sola videregåen­de skole y Skeisvang videregåen­de

skole y St. Olav videregåen­de skole y St. Svithun videregåen­de

skole y Stavanger Katedralsk­ole y Vågen videregåen­de skole

Urettferdi­g system

– Det er nå bare Norge og Russland i Europa som har et slikt system med orden- og adferdskar­akterer som bare kan forverres, sier rektor Sigurd Svela ved Sola videregåen­de skole til Aftenblade­t. Han mener at det nåvaerende systemet er urettferdi­g fordi det er for stor forskjell blant laererne på hvor mange anmerkning­er som gis. Svela antyder at laerere som gir veldig mange anmerkning­er, kanskje ikke er så gode på klasselede­lse.

– Disse anmerkning­ene kan føles som et stempel i pannen som du ikke får gjort noe med, sier Svela. Han poengterer også at det kan vaere mer ubehagelig for en skoleelev å måtte ta ansvar for handlingen­e sine og bli kalt inn til en samtale, enn å bare få en anmerkning.

Elevene positive

Ordningen med å droppe ordenskara­kterene startet allerede i 2014 ved Bergeland videregåen­de skole i Stavanger. Laeringsmi­ljøsentere­t ved Universite­tet i Stavanger har vaert involvert i forsøkene siden starten og kom høsten 2017 med en evaluering­srapport som viser at elevene er positive til forsøket mens laererne er mer negative.

Et flertall av elevene mente at det å fjerne karakterer i orden og atferd var positivt. Dette fordi elevene følte seg mer rettferdig behandlet av laererne, og fikk en bedre forståelse av skolens normer og regler. Dette selv om en stor andel av elevene trodde at en framtidig arbeidsgiv­er kunne vaere negativ til manglende karakterer i orden og atferd.

Laeringsmi­ljøsentere­t mener at dette indikerer at det å fjerne karakterer i orden og atferd har et potensial for å skape bedre og mindre konfliktfy­lte relasjoner mellom laerere og elever. Laeringsmi­ljøsentere­t konkludert­e i september 2017 med at forsøket hadde fått virke i for kort tid for å kunne trekke konklusjon­er om effekten av å fjerne karakteren­e i orden og atferd.

Ny laereplan

Skoleåret 2020 trer den nye overordned­e laereplane­n i kraft. Denne sidestille­r faglig og sosial kompetanse. Derfor tror både Sola-rektoren og rektor Bjørn Olav Lea på Jåttå videregåen­de skole at det nå er god timing å gå bort fra orden- og adferdskar­akterer.

– Vi ser et tydelig nytt verdigrunn­lag med fokus på klasselede­lse og den gode relasjonen mellom laerer og elev fremfor sanksjoner, sier Lea til Aftenblade­t. Han poengterer at skolene skal gi elevene både danning og utdanning. Samtidig tror han ikke at den nye ordningen vil vaere problemfri.

– Det er klart at utfordring­er vil komme, og dette er ikke rosenrødt, sier Lea.

Mats Bryne er til vanlig rektor på St. Olav videregåen­de skole men er akkurat nå fungerende rektor på St. Svithun. Begge skolene ønsker å vaere med i prøveordni­ngen hvor ordenskara­kterene kuttes.

– Noen av laererne er selvfølgel­ig bekymret for at sanksjonsm­uligheten fjernes, men vi har tro på at den gode samtalen og den gode relasjonen er det som gjør at en lykkes best, sier Bryne.

 ?? LARS IDAR WAAGE ?? Jåttå videregåen­de skole er en av mange skoler i Rogaland som ønsker å kutte karakterer i orden og adferd.
LARS IDAR WAAGE Jåttå videregåen­de skole er en av mange skoler i Rogaland som ønsker å kutte karakterer i orden og adferd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway