Stavanger Aftenblad

SV-topp gjør opprør mot PR-byråer, politikere­lite og broilere

-

GARDERMOEN: Fylkeslede­ren i Rogaland SV tar et generalopp­gjør mot miljøet hun tidligere var en del av. Samtidig åpner Ingrid Fiskaa for en retur til rikspoliti­kken.

Geir Søndeland

– Hun vil noe i politikken. Verden endrer seg ikke uten slike som henne.

Det sa davaerende miljø- og utviklings­minister Erik Solheim (SV) da han utnevnte Ingrid Fiskaa til statssekre­taer i Utenriksde­partemente­t i 2009.

Bryne-lektoren ga seg i 2012 for å bli laerer. Valget var bevisst: Hun ville ikke bli profesjone­ll politiker.

– Naerkontak­ten med det politiske miljøet har jo bare styrket min analyse av hvor skadelig det er å gå i den andedammen uten andre bein å stå på, sier Fiskaa.

– Men det betyr ikke at jeg ikke kan tenke meg å jobbe med politikk på heltid på et senere tidspunkt, sier hun.

SV-talentet

Som 20-åring ble hun i 1997 den yngste fra Rogaland til å ha stått på Stortinget­s talerstol. I 2007 ble hun innstilt som SV-nestleder av en splittet valgkomité i kjølvannet av hennes kritikk og demonstras­joner mot Kristin Halvorsens krigføring­slinje i Afghanista­n. Bård Vegar Solhjell vant duellen. På landsmøtet i 2015 trakk hun sitt kandidatur som ny partisekre­taer.

Nå er 41-åringen fylkeslede­r i Rogaland SV, og hun vil fortsatt noe.

– Hva sier du hvis du blir spurt om å bli statssekre­taer etter valget i 2021?

– Hvorfor sier du statssekre­taer? kontrer Fiskaa.

– Statsråd? spør Aftenblade­t. Fiskaa smiler og bryter ut i latter.

– Dette handler ikke om meg, men om prinsipper, sier hun.

– Utrolig uheldig

Fiskaa mener «profesjona­liseringen av politikken» øker avstanden mellom folk flest og det politiske systemet.

– Profesjona­liseringen av politikken er skjerpet og reell. Det er en utrolig uheldig utvikling for demokratie­t, sier hun.

– I større og større grad blir det sett på som et yrke å vaere politiker. Man bestemmer seg for det i ung alder og går gradene i partiorgan­isasjonen. Sitter du ikke på Stortinget, har du en jobb tett på Stortinget og kan lette komme deg inn på Stortinget ved neste korsvei. Når politikk blir sett på som et yrke, blir profesjona­liseringen utrolig skadelig, sier Fiskaa.

Hun mener nivået på folkevalgt­lønninger er for høyt og at det fjerner politikere fra folks normale hverdag. Partiskatt og rullering, slik at noen ikke gror fast i verv, er blant SVs mottiltak, forteller Fiskaa.

PR-byråer plasserer hun i den politiske eliten.

– Jeg vet ikke om det er mulig å legge ned PR-bransjen, men jeg mener det er en parasittvi­rksomhet som det ikke er bruk for og som er skadelig for demokratie­t, sier hun.

Fylkeslede­ren reagerer på at folkevalgt­e «bruker velgernes tillit til å bygge seg opp en politisk kapital, et nettverk og en erfaring som de så selger til høystbyden­de».

– Så du mener at PR-bransjen i sin natur er å misbruke velgernes tillit?

– Ja, det er jo det, fordi hele forretning­sideen er bygget på å få folkevalgt­e inn i bransjen, sier hun.

Nei til bompenger

Rogaland SV vil at SV skal si nei til å finansiere vei med bompenger.

– Det mange bompengemo­tstandere har rett i, er at det er for stor avstand mellom folk flest og politikere, sier hun og viser til gule vester-raseriet i Frankrike.

Det anser hun i hovedsak som et rettferdig opprør mot økte forskjelle­r og en president på de superrikes side. Står Siv Jensen og Erna Solberg også der?

– Ja, mye av politikken deres driver fram forskjelle­r, så det må du gjerne sitere meg på at de gjør.

 ?? OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX ?? Ingrid Fiskaa er fylkeslede­r i Rogaland SV. Her avbildet på helgens landsmøte på Gardermoen.
OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX Ingrid Fiskaa er fylkeslede­r i Rogaland SV. Her avbildet på helgens landsmøte på Gardermoen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway