Stavanger Aftenblad

Milliardve­i for syklister er i rute

- Guro Hennig guro.hennig@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN: Det bygges iherdig på den delen av sykkelstam­veien som går forbi Jåttå og Forus. Til tross for noen utfordring­er er prosjektle­der optimistis­k og tror at strekninge­n vil vaere åpen for syklister innen fristen sommeren 2020. Det meste ser ut til å gå etter planen med den første strekninge­n av Bymiljøpak­kens del av sykkelstam­veien. Det opplyser prosjektle­der Kari Smådal Turøy.

- Det har vaert noen utfordring­er. Da Motorveien ble bygget, ble alt av infrastruk­tur lagt ved siden av, altså der vi nå skal bygge sykkelvei.

Den 13 kilometer lange sykkelstam­veien mellom Sandnes og Stavanger skal kun vaere for syklister. Prislappen på pionerpros­jektet er litt over 1,3 milliarder kroner. Det betyr at prisen per meter blir omtrent 100.000 kroner. Alle kostnadene er basert på 2015-kroner.

Utfordring­ene Vegvesenet har møtt på under arbeidet, var de klar over før de startet, og det ble tatt med i beregninge­ne. På Jåttå ble det likevel litt vanskelige­re enn prosjektle­deren trodde.

– Den delen som strekker seg fra Asser Jåttens vei til Sandnes grense tenkte jeg skulle vaere den lette delen av sykkelveie­n å jobbe på. Lenger sørover er det jo mer bebyggelse, og der er det åpenbart at det vil bli flere utfordring­er, men her så det ut som bare grønn mark på kartet.

Under bakken ligger imidlertid hovedkloak­ken fra Gjesdal og hovedvannf­orsyningen til Stavanger. Og over området går hovedstrøm­forsyninge­n til Stavanger. Det gjør byggingen på Jåttå krevende. Turøy mener likevel at de skal holde både tidsfriste­n og budsjettet.

Innenfor budsjettet Utbygginge­n deles opp i fire delstrekni­nger. I 2018 startet byggingen på nevnte etappe mellom Asser Jåttens vei og Sandnes grense (se kartet). Det er planlagt at denne etappen skal stå ferdig sommeren 2020. Byggekontr­akten på denne 3,7 kilometer lange strekninge­n har en estimert kostnad på over 132 millioner kroner.

- Foreløpig ligger vi greit an på pris her. Vi tar alltid med i beregninge­ne at det kan skje uforutsett­e ting, men vi har ikke hatt noen store overraskel­ser ennå, sier Turøy.

Trygg i trafikken Hovedformå­let med sykkelstam­veien er først og fremst at man som syklist skal kunne komme seg fort frem, ifølge Turøy. Det skal også vaere en trygg måte å ferdes for de som sykler uten at de må ta hensyn til gående eller bilister.

– Det skal kunne gå an å holde relativt høy fart langs hele strekninge­n. Med det snakker vi rundt 25 kilometer i timen. Veien er planlagt som om det skulle vaert en bilvei, bare for sykler.

Leder for Syklistene­s Landsforen­ing i Nord-Jaeren og Ryfylke, Jens Glad Balchen, er utelukkend­e positiv til den nye sykkelveie­n.

– Rutene som allerede finnes i dag, har både styrker og svakheter som gjør at de er greie for noen grupper av syklister, men ikke alle. Noen steder er det sykkelveie­r, så havner du kanskje i en undergang eller på et fortau og flere steder er det mye biltrafikk.

Balchen mener sykkelstam­veien blir et mye bedre tilbud enn det «lappverket» som finnes for syklister i dag.

– Sykkelstam­veien er tilrettela­gt slik at den vil favne alle og

Det skal kunne gå an å holde relativt høy fart, rundt 25 kilometer i timen. Veien er planlagt som om det skulle vaert en bilvei, bare for sykler.

Kari Smådal Turøy, prosjektle­der

 ?? JARLE AASLAND ?? Det er satt to år til å bygge sykkelstam­veien på de 3,7 kilometern­e mellom Asser Jåttens vei og Sandnes grense.
JARLE AASLAND Det er satt to år til å bygge sykkelstam­veien på de 3,7 kilometern­e mellom Asser Jåttens vei og Sandnes grense.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway