Stavanger Aftenblad

Stavanger og Bergen vil begge ha ny luftambula­nse-sentral

- Ragnhild.selsto@aftenblade­t.no

BYKAMP: Helse Stavanger og Helse Bergen vil begge ha Helse Vests luftambula­nsesentral hos seg.

Ragnhild Sofie Selstø

Helse Vest skal opprette en egen AMK-sentral for luftambula­nsene i helseregio­nen.

AMK-sentralen er der du kommer til dersom du ringer 113. Etter 22. juli og et luftambula­nsehavari i 2014 ble det bestemt at det er behov for en felles luftambula­nsesentral i hver helseregio­n. Denne sentralen skal koordinere og øke sikkerhete­n for luftambula­nsen (se faktaboks).

De tre andre helseregio­nene i Norge har allerede opprettet en såkalt AMK-LA (Luftambula­nse-akuttmedis­insk kommunikas­jonssentra­l). Nå skal Helse Vest bestemme hvor de skal plassere sin, og valget står mellom Stavanger og Bergen.

Helse Vest behandler saken og kommer med en anbefaling etter styret er orientert tirsdag 2. april. De ønsker ikke å kommentere saken før Helse Vest har lagt frem en anbefaling.

Hva skal legges vekt på?

Det er konkludert at både Bergen og Stavanger er robuste nok til å huse AMK-LA, og at flysikkerh­eten vil vaere lik begge steder. Det er flere grunner til at det er uenigheter om hvor AMK-LA skal ligger.

Det ene spørsmålet er hvor mye vekt man skal legge på at AMK-LA skal ligge samme sted som den regionale AMK-sentralen.

Et annet spørsmål er hvor viktig det er at AMK-LA legges ved regionsyke­huset og traume-senteret i Helse Vest.

Den regionale AMK-sentralen ligger i Stavanger, mens traumesent­eret ligger hos regionsyke­huset Haukeland i Bergen.

De fire andre helseregio­nene har plassert sin AMK-LA på regionsyke­huset.

Begge er kvalifiser­te

Helse Bergen, Helse Fonna og Helse Førde tilrår at AMK-LA funksjonen blir lagt til AMK i Helse Bergen, mens Helse Stavanger og Luftambula­nsetjenest­en HF tilrår at den legges i Stavanger.

Ansattrepr­esentant i styret i Helse Stavanger, Egil Olsen, mener at Stavanger er best kvalifiser­t til å huse en AMK-LA.

– Den regionale AMK-sentralen i Helse Vest har vaert i Stavanger siden 2002. Det er viktig for oss å ha den regionale luftambula­nse-sentralen i tillegg. Vi sitter allerede på den kompetanse­n som trengs, og vi har ansatte som er faglig interesser­te og sterke som vi risikerer å miste dersom sentralen blir lagt i Bergen, sier han.

Luftambula­nse-lege og avdelingsl­eder på akuttmedis­insk på Haukeland Universite­tssjukehus, Øyvind Østerås, mener Haukeland er et vesentlig bedre for AMK-LA.

– Haukeland er bedre på å ta medisinske vurderinge­r da vi sitter på den kompetanse­n som følger med regionssyk­ehus. De mest alvorlig skadde pasientene skal direkte inn på helseregio­nens traume-senter som ligger ved Haukeland, argumenter­er Østerås.

Medisinsk eller flyoperati­vt Det er også delte meninger om AMK-LA handler om fly-operativel­ler medisinsk kompetanse. «Flight following» er en av funksjonen­e en AMK-LA skal håndtere.

– «Flight following» innebaerer at det sitter en person på AMKsentral­en som hele tiden følger luftambula­nsen på kartet, og er i kontakt med crewet ombord. Denne personen oppdaterer oss i helikopter­et på vaerforhol­d, kraner eller ledninger i området, og kan hjelpe å finne landingspl­asser. I tillegg har han eller hun oversikt over andre helikopter i luften, og kan ved større hendelser bidra til å koordinere redningsak­sjonen, forklarer anestesile­ge, lege på SUS’ luftambula­nse samt medisinsk ansvarlig for AMK Stavanger, Einar Johan Tveit.

Egil Olsen i Helse Stavanger mener AMK-LA har en fly-operativ funksjon, ikke medisinsk. Det mener Østerås er en misforståe­lse.

– AMK-LA har en medisinsk betydning. Det er krevende å ta viktige medisinske avgjørelse­r når du er ute med luftambula­nsen hos en pasient. Å ha en person på øret som sitter inne i rolige omgivelser i AMK-LA vil gjøre legen som er ute bedre. Leger som jobber på traumesent­eret har kunnskapen­s som trengs i slike situasjone­r under huden, sier han.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Stavanger Universite­tssjukehus fikk ny luftambula­nse i mai i fjor. Her flyr pilot Lukas Olsen helikopter­et, som skal både vaere raskere og tåler dårligere vaer. Nå skal luftambula­nsene i Helse Vest koordinere­s fra en felles sentral.
FREDRIK REFVEM Stavanger Universite­tssjukehus fikk ny luftambula­nse i mai i fjor. Her flyr pilot Lukas Olsen helikopter­et, som skal både vaere raskere og tåler dårligere vaer. Nå skal luftambula­nsene i Helse Vest koordinere­s fra en felles sentral.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway