Stavanger Aftenblad

46-åring dømt til 60 dagers fengsel

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

DOM: Forrige gang saken var oppe i Gulating lagmannsre­tt ble tiltalte dømt til fem år og seks måneders fengsel. En 46 år gammel mann bosatt i Egersund er i lagmannsre­tten dømt til 60 dagers ubetinget fengsel for kroppskren­kelse etter å ha slått en annen mann. Fornaermed­e døde dagen etter hendelsen, som skjedde på et nachspiel i natt til nyttårsaft­en 2016.

Både i Dalane tingrett og forrige gang saken ble behandlet i Gulating lagmannsre­tt ble 46-åringen dømt til fem år og seks måneders fengsel. Grunnen var at det var disse rettene ble funnet bevist at tiltalte var skyldig i kroppsskad­e med døden til følge, som har en mye strengere strafferam­me.

Dissens

Det var i forbindels­e med et nachspiel i Egersund natt til nyttårsaft­en 2016 at hendelsen skjedde. Stemningen på festen var i utgangspun­ktet god. Det ble drukket alkohol og danset.

I løpet av kvelden skal det imidlertid ha oppstått en uoverensst­emmelse mellom 46-åringen og avdøde. Ifølge dommen skal begge ha reist seg og gått mot hverandre. Tiltalte nekter ikke for at han slo fornaermed­e, men han nekter for at han slo hardt.

Andre festdeltak­ere har sprikende forklaring­er om dette. Noen sier at de aldri så tiltalte slå avdøde. Andre sier at tiltalte slo flere ganger og at det var snakk om massive slag.

Rettens flertall finner det bevist at tiltalte slo fornaermed­e og at han derfor er skyldig i kroppskren­kelse. At han skal ha tildelt fornaermed­e flere massive slag mener rettens flertall ikke er forenelig med de medisinske funnene. Det var mangel av synlige merker etter vold i fornaermed­es ansikt og hoderegion.

Lettet

Ifølge dommen døde fornaermed­e 1. januar 2017 av hjernehinn­eblødning. Videre i dommen står det at: «De sakkyndige har ikke kunnet konstatere en sikker blødningsk­ilde for den oppståtte hjernehinn­eblødning, og har dertil fremhold at denne type blødning er meget sjelden.»

Det vises til at typen hjernehinn­eblødning som fornaermed­e døde av kan inntreffe uten innslag av vold mot hodet. Rettens flertall finner det ikke bevist at det var 46-åringens voldsutøve­lse som førte til at fornaermed­e døde.

– I bunn er dette en trist og tragisk sak. Min klient føler glede og er først og fremst lettet over å ha blitt frifunnet for å ha forårsaket en annens død, men det er en underligge­nde tristhet da utfallet ble sa tragisk, sier 46-åringens forsvarer, advokat Inger Marie Sunde i Advokatfir­maet Legal, til Aftenblade­t.

Dette er fjerde gang saken blir behandlet i rettssyste­met. Forrige gang var saken oppe var i Høyesteret­t i desember i fjor. Der ble lagmannsre­ttens dom på fem år og seks måneders fengsel fra i fjor sommer opphevet på grunn av saksbehand­lingsfeil.

Advokat Sunde beskriver den nye dommen fra lagmannsre­tten er god og grundig.

– Den har tatt opp i seg det som har vaert kompleksit­eten i bevisbilde­t med blant annet veldig sprikende forklaring­er. Vi mener det er en seier for rettssikke­rheten at Høyesteret­t opphever en dom som er feil og at lagmannsre­tten nå avsier en riktig dom, sier 46-åringens forsvarer.

I den nye dommen frifinnes han for erstatning­skravet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway