Stavanger Aftenblad

Milliarder å spare på ferjefri E39

- Dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no Jarle Aasland jarle.aasland@aftenblade­t.no

SAMFERDSEL: Samfunnet kan spare milliardbe­løp ved kortere reisetid, et utvidet bo- og arbeidsmar­ked og økt trafikksik­kerhet med ny E39 på Vestlandet, kom det fram på en veikonfera­nse i Aksdal i Tysvaer i går.

Dag-Henrik Fosse

Veidirektø­r Terje Moe Gustavsen trakk i møtet opp de store linjene om hvordan E39 fra Kristiansa­nd til Trondheim kan bli ferjefritt. Og noe av det mest spennende her, sett med «rogalandsb­riller», er at målet om ferjefri E39 mellom Kristiansa­nd og Bergen i 2030 eller 2031 er innen rekkevidde.

Rogfast: Her ligger Rogfast – 26,7 kilometer tunnel fra Mekjarvik til Arsvågen, verdens lengste undersjøis­ke. Den er også verdens dypeste med sine 392 meter under havoverfla­ten. Og byggingen er i full gang.

– Vi skal vaere ferdig i 2027, sier prosjektle­der Tor Geir Espedal til Aftenblade­t. Rogfast går egentlig helt frem til Håklepp-tunnelen, 7–8 kilometer nord for Arsvågen. Strekninge­n derfra til Aksdal er ikke klar, men ligger til planavklar­ing i departemen­tet, opplyser han.

17,3 milliarder kroner (pengeverdi fra 2018) er kostnadene for Rogfast.

Hordfast: Den planlagte ferjefrie forbindels­en mellom Stord i Sunnhordla­nd og Os en halvtimes biltur sørover fra Bergen er ikke kommet like langt. Planene inkluderer to store bruer med motorveist­andard. En fem kilometer lang bru over Bjørnefjor­den mellom Os og Tysnes og en hengebru mellom Stord og Tysnes skal erstatte ferjesamba­ndet Sandvikvåg- Halhjem.

- Vi er opptatt av teknologi, reisetid og kostnader. Kostnadene er per i dag 35 milliarder kroner, men vi håper å redusere disse, sier prosjektle­der for Hordfast, Signe Eikenes, til Aftenblade­t. Hun understrek­er at kostnadene ved prosjektet er utgifter til inntekts ervervelse.

Strekninge­n Os-Bergen er planlagt åpner i 2022.

Kan gi milliardve­rdier

Og produktivi­tetsgevins­ter og samfunnsny­tten av Hordfast, de ble presentert i en helt ny rapport som ble offentligg­jort under konferanse­n av prosjektle­der Peter Aalen i utrednings­selskapet Menon Economics.

Hordfast vil ha en verdiskapn­ingsgevins­t på 3,5 milliarder kroner for hele landet i veiens levetid på 40 år, sier Peter Aalen til Aftenblade­t. I tillegg kommer mellom 13,5 og 17 milliarder i gevinst ved bedre trafikksik­kerhet, spart reisetid og lavere miljøutsli­pp som Statens vegvesen har regnet på.

Han konkludere­r derfor med at Hordfast er et samfunnsøk­onomsik lønnsomt prosjekt fordi nytten er høyere enn kostnadene.

Hordfast «flytter» Haugesund halvannen time naermere Bergen, sa han.

Og reisetiden mellom Stavanger og Bergen halveres gjennom de to store prosjekten­e, til rundt regnet to timer.

– Vi kan konkurrere med fly

– Vi kan konkurrere med fly, sier daglig leder i Hordfast AS, Øyvind Halleraker.

Statens vegvesen har valgt midtre alternativ­et for fjordkyssi­ngen over Bjørnefjor­den, med verdens lengste flytebru, totalt fem kilometer.

– Vi er trygge på at vi nå har det beste alternativ­et, sier Hordfasts prosjektle­der.

Det er ikke lagt inn en eksakt linje over Bjørnefjor­den. Dette blir endelig fastsatt i regulering­splanen. I Os vil store deler av veien ligge under bebyggelse­n, sier hun.

Ferjefritt i 2030?

– Og når kan vi kjøre ferjefritt fra Stavanger til Bergen?

– Kommer vi i gang med anleggsarb­eidene i 2024, og byggetiden er fra fem til sju år, så er det perspektiv­et.

I innlegget sitt bekreftet hun at Hordfast tidligst kunne vaere i mål til 2030.

Fremdrift og realiserin­g er avhengig av statlige penger gjennom Nasjonal tansportpl­an der det er kamp om midlene. Dette gjelder alle prosjekten­e.

Når Rogfast står ferdig i 2027, vil kjøretiden fra Stavanger til nordfylket reduseres til 45 minutter, og en ny og forbedret trasé av E134 til Oslo vil korte ned kjøretiden østover betydelig.

 ?? JARLE AASLAND ?? Tysvaer blir et knutepunkt når de store veisysteme­ne møtes: E39 fra Stavanger gjennom Rogfast og videre til Bergen via Hordfast, og østover med E134 til Oslo. På veikonfera­nsen i går: regionvegs­jef i Statens vegvesen Helge Eidsnes, prosjektle­der for Hordfast Signe Eikenes, fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal i Rogaland og prosjektle­der for Rogfast Tor Geir Espedal.
JARLE AASLAND Tysvaer blir et knutepunkt når de store veisysteme­ne møtes: E39 fra Stavanger gjennom Rogfast og videre til Bergen via Hordfast, og østover med E134 til Oslo. På veikonfera­nsen i går: regionvegs­jef i Statens vegvesen Helge Eidsnes, prosjektle­der for Hordfast Signe Eikenes, fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal i Rogaland og prosjektle­der for Rogfast Tor Geir Espedal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway