Stavanger Aftenblad

Flertallet stemte mot konkurrans­eutsetting

- Pernille Filippa Pettersen pernille.fillipa.pettersen@ aftenblade­t.no

STAVANGER: Politikern­e i Stavanger vil at renhold ved skoler, renovasjon­stjenester og vedlikehol­d av kommunale grøntområd­er skal vaere i regi av kommunen. Stavanger har i flere år hatt konkurrans­eutsetting innen renhold, renovasjon og grønt vedlikehol­d i enkelte bydeler. Private firma har vasket skoler i Tasta bydel, kjørt boss på Hundvåg og Storhaug og tatt vare på kommunale grøntområd­er og idrettsanl­egg på Tasta.

Når kontrakten­e går ut ved slutten av året, har rådmannen foreslått å videreføre ordningen med konkurrans­eutsetting. Men onsdag 27. mars sa flertallsp­artiene til Aftenblade­t at de ikke ønsket en slik videreføri­ng.

Egen regi

I formannska­pet torsdag stemte flertallsp­artiene mot rådmannens forslag.

Det var Per A. Thorbjørns­en (V) som fremmet forslaget på vegne av Høyre, FrP, Venstre, Sp, Pensjonist­partiet og KrF.

Nå ber de snarest om å få en egen sak hvor tjenestene vurderes utført i egen regi, av de kommunale foretakene Naturog idrettsser­vice, Byggdrift og Renovasjon­en IKS. At kommunen vil spare penger på at tjenestene utføres i egen regi, er hovedargum­entet.

– Vi må vaere opptatte av at vi får så mye som mulig ut av pengene. Vi har sett at private tjenester koster mer, og det blir dyrt på sikt, sier Sps Bjarne Kvadsheim.

Snuoperasj­on

Da saken ble behandlet i kommunalst­yret for miljø og utbygging (Kmu) nylig, var flertallet for å fortsette med nytt anbud, riktignok med åpning for at de kommunale foretakene også kunne gi tilbud.

Kari Nessa Nordtun (Ap) er overrasket over det hun betegner som en snuoperasj­on fra Høyre og Frp.

– Det er bra at det kommer nye og bedre tanker i denne saken, men det er rart at forslaget endrer seg drastisk på to uker, sa hun.

Fornyet kontrakt

I kmu sitt møte nå i mars fikk også administra­sjonen fullmakt til å forlenge dagens avtale med Norsk Gjenvinnin­g, med varighet maksimalt ut 2019.

I tillegg ble det inngått avtale med Norsk Gjenvinnin­g om retten til ytterliger­e et drøyt års forlengels­e, maksimalt frem til 2021. Avtalen innebaerer også et påslag på enhetspris­ene fra 2018 på 10 prosent.

– Denne saken skiller seg ut fra de to andre. Det blir mye vanskelige­re når det er vedtatt at avtalen er forlenget frem til april 2021, i tillegg til en prisøkning på 10 prosent. Alt dette gjør at vi har betalt en ganske høy pris for å finne ut at vi skal snu, sier Kari Nessa Nordtun (Ap).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway