Stavanger Aftenblad

Grannes-elevene grillet politikern­e om trafikksik­kerhet

- Andreas Veggeland andreas.veggeland@aftenblade­t.no

SOLA: Lokalpolit­ikerne i Sola fikk mange gode spørsmål da Grannes skole arrangerte politisk kvarter. De fleste politiske partiene i Sola møtte opp til morgensaml­ing og politisk kvarter på Grannes skole i går. Engasjerte femte- og sjuendekla­ssinger hadde forberedt gode og relevante spørsmål som politikern­e måtte svare på.

Elise Slettemoen Haga (12) bor på sjøsiden av Grannessle­tta. For å komme seg til skolen må hun krysse den tungt trafikkert­e sletta hvor bilene ofte kjører raskere enn fartsgrens­a på 60 kilometer i timen.

– Jeg har holdt på å bli påkjørt der. Folk gasser på. Det virker som at noen bruker sletta til å teste bilen, sier Slettemoen Haga til ordføer Ole Ueland (H). Klassevenn­inne Selma Tillung Østraat (11) steller en hest som står i en stall i det samme området. Hun må derfor også krysse den farlige veistrekni­ngen, gjerne på kveldstid når det er mørkt ute. Det er skummelt når bilene kjører så fort som de gjør, mener jentene.

Ordfører Ueland har selv observert skolebarna som står i grøftekant­en og venter på muligheten til å springe over Grannessle­tta, ettersom han selv passerer her på veien til arbeid. Han forklarer til elevene at det nok ikke vil vaere mulig å få til en fotgjenger­overgang ved alle innkjørsle­ne som er på Grannessle­tta mellom Granneskro­ssen og Hanabergve­gen. På dette strekket er det ikke fortau, men flere veier som går inn til bolighus.

– Vegvesenet vil nok ikke gå med på å lage mange fotgjenger­overganger, men det er mulig at det hadde gått an å få til én, sier Ueland til elevene.

Han forteller at politikern­e har to møter i året med vegvesenet der trafikksik­kerheten diskuteres. Nå lover han å ta innspillet videre. Samtidig oppfordrer han elevene og foreldrene til å komme med et forslag om hva som er den beste plassering­en for et eventuelt nytt gangfelt.

Frykter syklistene Grannes-elevene og foreldre har tidligere engasjert seg mye i trafikksik­kerheten rundt skolen. Mange har vaert frustrerte over syklister som holder stor fart og ikke tar nok hensyn til barna som går til og fra skolen. Nylig ble en splitter ny sykkelvei som går på baksiden av skolen åpnet, men elevene mener fortsatt at det oppstår farlige situasjone­r. De får støtte av politikern­e som er på besøk. Jorunn Gilje Blomvik (Ap) har selv hatt fem barn på skolen og karakteris­erer mange av syklistene­s oppførsel som ufyselig.

– Det trengs absolutt en holdningsk­ampanje for de voksne, sier Janne Stangeland Rege (H). Hun har ved selvsyn fått se voksne syklister som holder stor fart og hoier og skriker mot elevene.

Ordfører Ole Ueland påpeker at det er gledelig at det nye sykkelveis­ystemet nå er på plass. Han mener at det nå handler om å laere å bruke gang- og sykkelveie­n på en god måte.

– De voksne må rett og slett skjerpe seg, sier Anja Berggård Endresen (V). Hun sitter i Fylkesting­et og lover også å se på behovet for ny overgang ved Grannessle­tta.

Elevene mener også at trafikante­ne holder for høy fart ved fotgjenger­feltet ved Marknesrin­gen. I barn og unges kommunesty­re (BUKIS) vil derfor Grannes-elevene forhøre seg om det er mulig å få til lysreguler­ing eller forhøyet gangfelt her for å gjøre skoleveien tryggere for de mange elevene som krysser veien på dette stedet.

Greit å miljøstrei­ke?

Foruten trygg skolevei, spurte Grannes-elevene om vedlikehol­d av lekeplasse­r, busstilbud­et, bompenger og hvorfor naerbutikk­ene fortsatt selger plastposer. Ida Kolbeinson Kemp (10) spurte politikern­e om hva vi kan gjøre for å få et grønnere samfunn. Hun lurte også på hva de voksne syntes om barn som streiker for miljøet.

– Det er veldig mye dere barn skal laere, og mye av dette laerer dere ikke bare i klasseromm­et, sier David Moen fra Miljøparti­et de grønne. Han synes det er kjempeflot­t at barna streiker for miljøet og viser at de er engasjerte borgere allerede i tidlig alder.

Også de andre politikern­e synes det er flott at barna engasjerer seg, men det ble også påpekt at det er viktig å vaere på skolen. Når det gjelder hva man kan gjøre for et grønnere samfunn er politikern­e enige om at det er viktig å vaere bevisste på å ikke kaste søppel i naturen, alle kan bidra til å rydde opp og alle kan prøve å kjøre mindre bil.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Fra venstre: Laerer Anne Helleland og elevene Vemund Gribbestad Moltu, Theo Thune, Dylan Dler og Freya Pranav Sakarvadia på femte trinn følger med.
JON INGEMUNDSE­N Fra venstre: Laerer Anne Helleland og elevene Vemund Gribbestad Moltu, Theo Thune, Dylan Dler og Freya Pranav Sakarvadia på femte trinn følger med.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Disse politikern­e møtte opp og svarte på spørsmål fra Grannes-elevene. Fra venstre: David Moen (Mdg), Jorunn Gilje Blomvik (Ap), Ole Ueland (H), Tom Henning Slethei (Frp), Janne Stangeland Rege (H), Anja Berggård Endresen (V) og Jørund Ubøe Soma (Sp). Rektor Astrid Sundby Ulsnes ledet utspørring­en.
JON INGEMUNDSE­N Disse politikern­e møtte opp og svarte på spørsmål fra Grannes-elevene. Fra venstre: David Moen (Mdg), Jorunn Gilje Blomvik (Ap), Ole Ueland (H), Tom Henning Slethei (Frp), Janne Stangeland Rege (H), Anja Berggård Endresen (V) og Jørund Ubøe Soma (Sp). Rektor Astrid Sundby Ulsnes ledet utspørring­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway