Stavanger Aftenblad

– Katastrofe­ne hoper seg opp etter orkanens herjinger

- Simon Baastrup Aftenblade­t/Politiken

ORKAN: Et kolerautbr­udd har startet i Mosambik, og nå frykter hjelpeorga­nisasjoner at denne og andre dødelige sykdommer vil spre seg hurtig i befolkning­en. Orkanen «Idai» skylte inn over det sørøstlige Afrika for to uker siden. Boliger og sykehus ble totalskadd i stormen og familier ble adskilt. Byen Beira i Mosambik ble helt mørklagt da strømforsy­ningen sviktet.

Over 750 mennesker har mistet livet i Mosambik, Zimbabwe og Malawi, og nå begynner konsekvens­ene av orkanen å trenge seg på. I Mosambik har man nemlig påvist infeksjons­sykdommen kolera.

I det våte området er det idéelle vekstvilkå­r for den vannbårne sykdommen, og ettersom vannforsyn­ingen ble skadet under orkanens herjinger har flere sett seg nødt til å drikke potensielt forurenset vann. Det fører til økt risiko for dødelig diaré. Utover dette er de sanitaere og hygieniske forholdene ekstremt dårlige, og problemene øker i takt med at flere og flere mennesker stues sammen i midlertidi­ge leirer.

Og så er det jo dessverre slik at en ulykke sjelden kommer alene.

Ansikt til ansikt

– Å overleve en orkan og deretter måtte stå ansikt til ansikt med alle dens følger er vanskelig, forteller Gert Verdonck, katastrofe­koordinato­r i Leger Uten Grenser, som er på plass i Beira.

Akkurat nå frykter hjelpeorga­nisasjonen et større kolerautbr­udd i løpet av de neste par ukene. Et stort utbrudd kan gjøre stor skade i byen, ettersom sentralsyk­ehuset i området ble ødelagt av orkanen. Det samme gjelder de mindre helseklini­kkene.

Gert Verdonck forteller at kolera og andre vannbårne sykdommer raskt kan føre til flere døde. For øyeblikket har nødhjelpso­rganisasjo­nene sitt hovedfokus på det dødelige kolerautbr­uddet, forklarer Pierluigi Testa, en annen katastrofe­koordinato­r for Leger Uten Grenser som også er i Beira. Men farlige hud- og luftveisin­feksjoner truer også, og det fuktige klimaet orkanen har etterlatt seg tiltrekker også malariamyg­g.

Man frykter derfor at spredning av sykdommer vil skje raskt.

Orkanen har også gjort stor skade på jordbruk i området, og den neste innhøsting­en kommer helt sikkert til å bli påvirket. Det innebaerer at det vil vaere langt mindre mat tilgjengel­ig i området.

Mistet alt

– Folk trenger både mat, rent vann, husly, verktøy til det store gjenoppbyg­gingsarbei­det og adgang til medisinsk tilsyn. De har mistet alt. Og det ser mørkt ut, sier Pierluigi Testa.

I Mosambik har omtrent 450 mennesker blitt drept av orkanen, mens rundt to millioner nå er påvirket av orkanens følger. Dette er dessuten et område med utbredt fattigdom, og folk må til daglig bekymre seg over både hivsmitte og mattilgang. Når folk ikke har noe fra før av, men likevel mister alt, så krever det en umenneskel­ig styrke for å ta livet tilbake, forteller Gert Verdonck.

– Det virkelige dødstallet vil antakelig aldri bli kjent, fordi flere av dem antakelig har blitt skylt ut på havet. Tallet vil øke i takt med at vannstande­n valler, men det er mange lik som aldri vil bli funnet. Det er helt forferdeli­g, sier Verdonck.

Det er imidlertid visse lyspunkter i det store bildet: Både Unicef og Leger Uten Grenser bekrefter at leveranser av vannrensin­gsutstyr, medisin og hygieneart­ikler til barn og voksne har kommet frem til området. Veien inn til Beira har også blitt gjenåpnet.

 ?? TSVANGIRAY­I MUKWAZHI ?? En gutt feier skittent vann vekk fra gaten etter orkanen har gjort at elvene har gått over sine bredder.
TSVANGIRAY­I MUKWAZHI En gutt feier skittent vann vekk fra gaten etter orkanen har gjort at elvene har gått over sine bredder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway