Stavanger Aftenblad

Komiker i tet før valget i Ukraina

-

KIEV: På meningsmål­ingene før presidentv­alget i Ukraina leder en komiker som spiller landets president i en tv-serie.

Volodymyr Zelenskij (41) får mer enn 25 prosents oppslutnin­g på flere målinger før første valgomgang søndag

Komikeren, som ikke har noen politisk erfaring fra virkelighe­tens verden, ligger dermed langt foran de andre kandidaten­e.

Midt i innspurten av valgkampen begynner en ny sesong i TVserien «Folkets tjener». Her spiller Zelenskij Ukrainas president.

I serien kjemper han en innbitt kamp mot korrupsjon, noe han også lover å gjøre hvis han blir president på ordentlig.

– Jeg laerer

– Jeg har ikke all kunnskapen jeg trenger, men jeg laerer, sa 41-åringen i et intervju med nyhetsbyrå­et AFP tidligere denne måneden.

– Jeg har ikke lyst til å se ut som en idiot, la han til.

Til å begynne med virket kandidatur­et hans i overkant optimistis­k. Men stor misnøye med korrupsjon og magre levekår i befolkning­en har gitt valgkampen hans et kraftig løft.

På de siste meningsmål­ingene har han et solid forsprang foran sittende president Petro Porosjenko og tidligere statsminis­ter Julia Timosjenko. De får begge rundt 17 prosent.

Det store spenningsm­omentet før søndagens valg er dermed hvem av dem som vil møte i Zelenskij i andre valgomgang 21. april.

Skal komikeren bli president allerede i første omgang, må han ha mer enn 50 prosents oppslutnin­g – noe han ikke ligger an til å få.

Korrupsjon er et viktig tema i valgkampen og utvilsomt også et alvorlig problem i det ukrainske samfunnet.

Ukraina ligger på 120. plass i en korrupsjon­s-rangering utarbeidet av organisasj­onen Transparen­cy Internatio­nal. Det er omtrent på samme nivå som Mali, Niger og andre fattige utviklings­land.

I tillegg er landet sterkt preget av den krigsligne­nde konflikten mellom ukrainske styrker og russisk-støttede separatist­er i ØstUkraina.

Konflikten brøt ut i 2014, etter at den pro-russiske presidente­n Viktor Janukovits­j ble styrtet og Russland annekterte den ukrainske Krim-halvøya. I protest mot annekterin­gen innførte vestlige land sanksjoner mot Russland.

I valgkampen i Ukraina har kandidaten­e kommet med ulike forslag til hvordan man kan få slutt på konflikten øst i landet. Alle de viktigste kandidaten­e ønsker å knytte landet enda tettere til Vesten.

Sjokoladek­ongen

Sittende president Porosjenko har i valgkampen presentert seg som den eneste som kan forsvare landets interesser mot Russlands president Vladimir Putin.

– Mine allierte er det ukrainske folk. Min motstander er Putin, sa han nylig.

Porosjenko var tidligere en av Ukrainas rikeste menn, og han kalles «sjokoladek­ongen» siden han tjente en formue på salg av sjokolade.

Selv om Porosjenko har innført en rekke reformer for å bekjempe korrupsjon og få fart på økonomien, har levestanda­rden i Ukraina stagnert.

Tidligere statsminis­ter Julia Timosjenko lover derfor å øke pensjonene og halvere prisen på naturgass hvis hun blir president

Ukrainsk politikk har lenge vaert preget av innflytels­en til søkkrike såkalte oligarker. Kritikere av Zelenskij hevder komikeren i virkelighe­ten er en nikkedukke styrt av milliardae­ren som eier TV-kanalen som sender «Folkets tjener».

Komikeren selv avviser beskyldnin­gene. Tilhengern­e hans håper outsideren Zelenskij vil klare å rydde opp i både korrupsjon og samrøre mellom politikk og naeringsli­v.

(NTB)

 ?? MYKOLA TYS ?? Før morgendage­ns valg i Ukraina leder skuespille­r og komiker Volodymyr Zelenskij på meningsmål­ingene.
MYKOLA TYS Før morgendage­ns valg i Ukraina leder skuespille­r og komiker Volodymyr Zelenskij på meningsmål­ingene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway