Stavanger Aftenblad

Vil Trump nå konfronter­e Putin?

- Fareed Zakaria Redaktør og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Venezuela er en avgjørende test av president Trumps utenrikspo­litikk og besluttsom­het. Trumps administra­sjon har gjort det absolutt klart at USA ikke lenger anser Nicolás Maduro som Venezuelas president, og støtter Juan Guaido, lederen av Venezuelas nasjonalfo­rsamling, som landets midlertidi­ge leder. Trump har gått så langt som til å oppfordre det venezuelan­ske militaeret om ikke å følge Maduros ordrer. Disse erklaering­ene er mye sterkere enn «den røde streken» Barack Obama trakk overfor Syrias president Bashar al-Ashad.

Så langt har Trumps press ikke virket. Maduro har bitt seg fast, og det venezuelan­ske militaeret har ikke sluttet å støtte ham. Selv om amerikansk­e sanksjoner kan smerte, kan de også skape en følelse av å vaere beleiret som styrker regimets grep om nasjonen. Slik det i varierende grad skjedde i Cuba, Nord-Korea og Iran.

Russland satser sterkt

Venezuela er et komplisert, splittet land, og Maduro har, som forvaltere­n av arven Hugo Chávez, en viss støtte i fattige områder og på landsbygda. Men langt mer viktig for regimet er Russlands åpne og betydelige støtte. Moskva innrømmer nå at de har sendt militaert personell til Venezuela. To russiske fly landet sist helg med om lag 100 soldater.

Dette er bare den siste i en rekke av grep Moskva har tatt for å berge Maduro. De siste årene har Russland sørget for hvete, våpen, lån og penger til det vaklende styret i Caracas. Beregninge­r av Russlands totale investerin­g i Venezuela varierer fra 20 til 25 milliarder dollar. Russland kontroller­er nesten halvparten av landets dattersels­kap av det Houston-baserte oljeselska­pet Citgo, som har vaert en stor kilde til landets inntekter. Det russiske militaeret bruker nesten utelukkend­e russisk utstyr.

Sjakk-åpningsspi­llet i Venezuela ser ut til å ha personlig betydning for Russlands president Vladimir Putin. De siste årene, mens Venezuelas økonomi har brutt sammen og den politiske ustabilite­ten har vokst, har de fleste russiske selskaper sett landet som for risikabelt og forlatt det. Men, som Vladimir Rouvinski skriver i en rapport for The Wilson Center, har den russiske oljegigant­en Rosneft holdt ut og til og med styrket sin støtte til Maduro. Selskapet ledes av Igor Setsjin, som har naere bånd til Putin og ofte blir kalt den nest mektigste mannen i Russland.

Putin går altså helt og fullt inn med sin støtte til Maduro. Han gjør dette delvis for å støtte en gammel alliert, og for å styrke Russland grep på internasjo­nale oljemarked­er, men framfor alt fordi det fremmer Putins sentrale utenrikspo­litiske mål – dannelsen av en global, anti-amerikansk koalisjon som kan stå i veien for amerikansk­e interesser og fremme en mer delt verden. Putins forsøk utfordrer den amerikansk­e Monroe-doktrinen fra helt tilbake i 1823, som advarte fremmede makter om å holde seg vekke fra den vestlige halvkule.

Vil ord bli fulgt av handling?

Det store spørsmålet for Washington er: Skal vi tillate Moskva å gjøre narr av enda en amerikansk «rød strek»? USA og Russland har inntatt motstriden­de og uforenlige standpunkt­er i denne saken. Og, som i Syria, er det en fare for at hvis Washington ikke følger sine ord opp med handling, vil vi om et år se en konsolider­ing av Maduros regime, støttet av russiske våpen og penger.

Trump-administra­sjonen har vaert tøff overfor Russlands engasjemen­t i Venezuela. Trump har selv erklaert at «Russland må komme seg ut». Det er en uvanlig uttalelse fra Trump, som nesten aldri har kritisert Putin, og som ofte har stilt seg på hans side og både store og små saker.

Som tidligere ambassadør til Russland Michael McFaul har skrevet i The Washington Post, har Trump med et bemerkelse­sverdig konsistent mønster støttet Putins utenrikspo­litikk. Trump har truet med å trekke USA ut av Nato og har annonsert tilbaketre­kking av amerikansk­e tropper fra Syria. Han har offentlig vaert uenig med sine egne etterretni­ngstjenest­er i at Moskva blandet seg inn i presidentv­alget i 2016, blant annet med ordene: «President Putin sier at det ikke er Russland. Jeg ser ingen grunn til hvorfor det skulle vaere det.»

McFaul påpeker: «Selv i små saker med liten relevans til amerikansk­e nasjonale interesser, tar Trump Putins side. Hvorfor forsvarer Trump Sovjets invasjon i Afghanista­n i 1979? Hvorfor uttrykker Trump frykt for at montenegri­nerne kan komme til å starte en tredje verdenskri­g? Dette er Putins ord. Hvorfor gjengir presidente­n i USA dem?

Et vendepunkt?

Jeg har aldri påstått at det var noen sammensver­gelse eller konspirasj­on mellom Russland og Trump, jeg har bare skrevet at vi burde vente og se hvilke bevis Robert Mueller presentert­e. Men det virkelige puslespill­et gjenstår: Hvorfor har Trump vaert uvillig til å konfronter­e Putin på noen måte i noe spørsmål? Og vil Venezuela vaere punktet hvor Trump omsider gjør en slutt på sin ettergiven­het?

comments@fareedzaka­ria.com Washington Post Writers Group ©

 ?? MAXIM SJEMETOV, AP/NTB SCANPIX ?? Russland utfordrer USA sterkt med sin omfattende støtte til Venezuelas president, Nicolás Maduro (til venstre). Vil det føre til en slutt på Donald Trumps ettergiven­het overfor Vladimir Putin?
MAXIM SJEMETOV, AP/NTB SCANPIX Russland utfordrer USA sterkt med sin omfattende støtte til Venezuelas president, Nicolás Maduro (til venstre). Vil det føre til en slutt på Donald Trumps ettergiven­het overfor Vladimir Putin?
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway