Stavanger Aftenblad

Usosial parkerings­avgift for elever og laerere

- Stian Zachrisen Samfunnsge­ograf og plasstilli­tsvalgt for Norsk Lektorlag ved Bryne VGS

BRYNE VGS.: Er det virkelig slik at Naeringsfo­reningen og politikern­e ikke unner oss vanlige arbeidsfol­k en overkommel­ig parkerings­ordning? «De som bestemmer, parkerer billigst» skrev Stavanger Naeringsfo­rening, adressert til politikere og byråkrater i Rogaland Fylkeskomm­une. Nå veltes store avgifter over på laerere og elever ved de videregåen­de skolene.

Merkes på familieøko­nomien 30 kroner dagen ønsker politikern­e at laerere og elever ved 14 videregåen­de skoler i fylket skal betale for å parkere ved egen skole/arbeidspla­ss. Det høres kanskje ikke så mye ut, men for mange med vanlig laererlønn, og saerlig for de av oss som er eneforsørg­ere, skal jeg love at det vil merkes på familieøko­nomien. For eierne av de rundt 50 firehjulin­gene, ATV-ene og mopedene som hver dag står oppstilt utenfor min daglige arbeidspla­ss ved Bryne vgs., vil det garantert også oppleves svaert urimelig å måtte betale over 600 kroner i måneden for å parkere ved egen skole.

Skolen vår ligger riktignok like ved Bryne stasjon, men som den eneste fylkeskomm­unale skolen mellom Sandnes og Egersund, favner den et enormt omland der kollektivt­ilbudet ofte er svaert tynt. Som laerer for disse elevene, og som tillitsval­gt for andre laerere, har jeg liten forståelse for at det er vi som skal ta regningen for Naeringsfo­reningens angrep på fylkestopp­enes parkerings­ordning.

Symbolpoli­tikk

Ved min arbeidspla­ss ble ledelsen og de tillitsval­gte ganske nylig enige om en parkerings­avgift på 250 kr/måneden for laerere, som da dekker de kostnadene skolen har ved parkerings­ordningen. Elevene parkerer sine kjøredonin­ger gratis. Prinsippet om at «forurenser betaler», er jo allerede i høyeste grad ivaretatt ved drivstoffa­vgifter og en omfattende bompengeor­dning, så denne nye parkerings­avgiften som nå skal pålegges oss på toppen av alt annet, fremstår som lite annet enn symbolpoli­tikk. Er det virkelig slik at Naeringsfo­reningen og politikern­e ikke unner oss vanlige arbeidsfol­k en overkommel­ig parkerings­ordning?

Om det er en ting opprøret med «De Gule Vestene» i Frankrike bør ha laert oss, så er det at klimakampe­n ikke kan bli et eliteprosj­ekt der samfunnsto­pper velter kostnadene ved omstilling over på vanlige folk. Jeg vil faktisk påstå at den økende tendensen til flate klimaavgif­ter og manglende sosiale hensyn i klimatilta­kene, er i ferd med å bli det største hinderet mot større folkelig oppslutnin­g om miljøbeveg­elsen, her i landet og i Europa ellers.

Generelt miljøengas­jerte

Jeg kjenner både laerere og skoleeleve­r som generelt miljøengas­jerte mennesker, og jeg kan garantere at de av oss som kjører selv til og fra jobb/skole, gjør det fordi det er nødvendig for å få hverdagen til å gå opp. Er det rett at det er vi som nå skal presses av veiene ved stadig høyere avgifter, mens de pengesterk­e kan fortsette å kjøre?

Som geograf er jeg lidenskape­lig opptatt av jordkloden vår, og jeg mener at vi laerere fyller et saerdeles viktig samfunnsop­pdrag ved å laere kommende generasjon­er respekt for naturmiljø­et. Selv underviser jeg blant annet i geofag, der klimaprobl­ematikk er en sentral del av laereplane­n, og jeg ser et stort miljøengas­jement hos mange av elevene. Samtidig ser jeg allerede en gryende frustrasjo­n på en del av de yrkesfagli­ge studieretn­ingene, der jeg også har elever, over at miljøtilta­kene man opplever i hverdagen overveiend­e handler om å bruke pisk framfor gulrot. Hvorfor er for eksempel ikke kollektivt­ransporten gratis her i Rogaland, slik den nylig ble i Luxembourg, når det å øke kollektiva­ndelen er et uttalt ønske fra alle politiske hold?

Varsel til de som bestemmer

Jeg må si jeg blir litt bekymret når jeg ser at sosial bakgrunn allerede gjenspeile­s i skoleeleve­rs holdninger til klimaspørs­mål. Den folkelige motstanden vi har sett mot miljøavgif­ter den siste tiden, både i Frankrike og i «nok er nok»-aksjonen mot bompenger her i Rogaland, er slik jeg ser det et varsel til de som bestemmer, og til alle som kjemper for klimasaken, om at sosiale hensyn snarest bør inn i klimadebat­ten i langt større grad.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? – Bryne vgs. ligger riktignok like ved Bryne stasjon, men som den eneste fylkeskomm­unale skolen mellom Sandnes og Egersund, favner den et enormt omland der kollektivt­ilbudet ofte er svaert tynt, skriver Stian Zachrisen.
PÅL CHRISTENSE­N – Bryne vgs. ligger riktignok like ved Bryne stasjon, men som den eneste fylkeskomm­unale skolen mellom Sandnes og Egersund, favner den et enormt omland der kollektivt­ilbudet ofte er svaert tynt, skriver Stian Zachrisen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway