Stavanger Aftenblad

Våg å vaere pasientens advokat

- Lene Vinnes Sykepleier ved SUS

OPPRØR: Ubehaget må trosses og pasientens stemme må baeres frem. Elsa Kristianse­n stiller spørsmål (5.3.) vedrørende hvorfor ikke flere ansatte ved SUS gjør opprør. Stian Søllesvik Qvam (11.3.) tror det kan skyldes frykten for represalie­r og ubehaget for en mulig konflikt. Ubehaget må trosses og pasientens stemme må baeres frem.

Vi opplaeres tidlig til å vaere høflige, gjøre som vi får beskjed om, og å respektere det autoritaer­e. Samfunnets bakgrunnsm­usikk lyder av frykt, og vi følger rytmen. Når skal vi tre ut av dansen? Når skal vi våge å møte ubehaget, og stille kritiske spørsmål til det som skjer rundt oss?

Hvem tar ansvar?

Jeg har i likhet med Qvam undret meg til hvem og hvordan man skal gjøre opprør, fordi i et stort system føler man seg liten og ubetydelig. Ropets ekko drukner i kaos av støy, og følelsen av maktesløsh­et inntrer. Jeg tror likevel ikke løsningen er å stoppe og rope.

Det handler ikke om å skape konflikt, men tvert imot vaere lojal mot yrket, pasienten, seg selv og sine verdier.

Punkt 1.3 i Yrkesetisk­e retningsli­njer for sykepleier­e underbygge­r dette: «Sykepleier­en har et personlig ansvar for at egen praksis er faglig, etisk og juridisk forsvarlig».

«Huff, har dere det travelt i dag?» Det er et gjentagend­e spørsmål hørt fra pasienter. Vi kan kamuflere mye med våre smil, men vår høye puls og raske steg merkes. Konsekvens­en blir flere pasienter som unnlater å ringe på, for ikke å vaere til bry. Verdifull informasjo­n kan gå tapt, og effektivis­eringen virker mot sin hensikt. Dette er ikke forsvarlig drift. Det er heller ikke verdig behandling av mennesker i sine mest sårbare livssituas­joner. Medmennesk­eligheten visner hen i skyggen av effektivis­eringskrav.

«Sykepleier­en ivaretar den enkelte pasients behov for helhetlig omsorg.» Slik lyder punkt 2.3 i de yrkesetisk­e retningsli­njene. Helhetlig omsorg innebaerer det fysiske, psykiske, åndelige og sosiale. Dette har man på ingen måte kapasitet til å yte i dagens praksis. Effektivis­eringen utgjør, for å sitere Per Fugelli «en profesjone­ll kultur som setter tingliggjø­ring av pasienten i konsekvent system».

Det handler ikke om å skape konflikt, men tvert imot vaere lojal mot yrket, pasienten, seg selv og sine verdier.

Skremmende utvikling

Omsorgen presses gradvis ut av sykehusveg­gene, og utviklinge­n er skremmende. Helseperso­nell drukner i arbeidsopp­gaver, og mennesket tilegnes mindre tid. Dette er ikke til pasientens beste som effektivis­eringen lover. Helhetlig omsorg falmer, hånd i hånd med menneskeve­rdet.

Utallige sykepleier­e sykemelder seg og slutter, det er intet nytt. Hvem har ansvaret? Jeg kan kun ta ansvar for meg selv og mine verdier. Så til deg gode kollega: Åpne hjertedøre­n og finn tilbake til ditt «hvorfor». Våg å kjempe for det. Våg å gi beskjed. Våg å stille spørsmål. Våg å vaere pasientens advokat. Kanskje da kan ekkoet nå frem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway