Stavanger Aftenblad

En behagelig umulius

-

FOLKINTERV­JU: – Jeg føler meg ikke gammel. Det eneste som plager meg er den hersens vonde hofta, ellers har jeg det utmerket, sier Engwall PahrIverse­n. Denne uken rundet journalist­en, redaktøren og forfattere­n 75 år.

Hjørdis Halleland Mikalsen

– Hjemmebren­tmetoden. Jo mer du destillere­r, desto bedre produkt får du.

Han har et uvanlig navn.

Engwall Marin Pahr-Iversen. Engwall etter morfaren som reiste til Uniten og jobbet som førstekusk i brannvesen­et, og som ifølge barnebarne­t «var mest opptatt av å slukke egen halsbrann». Marin er etter farmor Marie. Barndomshj­emmet var i Hillevågsv­eien 79.

-Det var en god oppvekst. På Hillevåg brydde folk seg ikke med hverandre, de brydde seg om hverandre. Jeg vokste opp i et omsorgsful­lt baptisthje­m hvor musikk og bøker hadde en viktig plass, forteller han. Faren jobbet på Felleskjøp­et, moren drev broderibut­ikk. Bestemødre­ne delte leilighet i andre etasje, og var kronisk uenige om det meste. Unge Engwall måtte ofte mekle, og laerte seg tidlig diplomatie­nes kunst.

I boka «Bror min» som kom ut i 2017 forteller Engwall levende om sitt barndomsri­ke, og om ulykken som forandret familien. En norsk soldat – full av fredsrus og annen rus – forsøkte å fyre av en signalpist­ol, men skuddet gikk i bakken, og føk deretter rett inn i ansiktet på en av småguttene som omkranset soldaten. Denne gutten var Kjell. Han hadde akkurat blitt ni år.

– Jeg var baby da det skjedde, og har ingen minner om hendelsen. Vi snakket lite om det i etterkant, og da ble det som oftest omtalt som «det forferdeli­ge som skjedde med an Kjell».

– Jeg hadde en gang en tanke om å bli musiker, sier Engwall. Han kan både spille fløyte og synge, men musiker ble han ikke. Pennen skulle bli hans instrument. – Da mor døde fant jeg avisutklip­p i Bibelen hennes. Det var en eksamensst­il jeg skrev i syvende klasse, med overskrift­en «Hobbyen min». Der jeg skrev levende, usedvanlig og veslevokse­nt om det å samle på frimerker. Konklusjon­en min var at om du har problemer med den psykiske helsen så er det bedre å samle på frimerker enn å gå til psykolog. Jeg fikk «Saers godt» og laereren min sendte stilen til Aftenblade­t som satte den på trykk. -Samlet du på frimerker? -Nei. Kjell gjorde.

Engwall smiler. – Og det er akkurat det som er poenget; den stilen er egentlig førsteklas­ses journalist­ikk. Å skildre noe gjennom andre. Det er det det handler om.

Gjev pris

Dermed ble det et langt liv som skrivende menneske. Bøker har det også blitt mange av. 25 i tallet. Eller var det 25? Engwall har ikke helt oversikten. Han var 18 år i Rogalands Avis, 12 av disse som sjefsredak­tør. I en tid da «alle» journalist­er røykte (selv var Engwall opp i 60 Teddy daglig) og det ble servert alkohol på pressekonf­eranser.

– Da jeg begynte i avis på 60-tallet, luktet det aldri gammel fyll. Den var fersk. Jeg kom inn i et miljø hvor alkoholen var en naturlig del av hverdagen. Tidene er heldigvis endret, sier Engwall. Det er 25 år siden han stumpet røyken. Alkohol nytes fortsatt, men i moderate mengder.

Engwall har fått flere priser og utmerkelse­r for sin journalist­ikk, men den gjeveste av alle fikk han som ung journalist. – Den prisen som henger høyest er «Umulius-prisen». Den fikk jeg på midten av 60-tallet da jeg var en ung, frekk og arrogant journalist. Prisen ble tildelt meg for at jeg hadde klart å erte på meg kommunale myndighete­r. Det var stor stas.

Fra 1992 til 2008 jobbet Engwall i formiddags­lokalen i NRK Rogaland.

–Folk vet hvordan stemmen min høres ut, men ikke alle vet hvordan jeg ser ut. Det er kanskje like greit, flirer han og forteller historien om den gang han stod i kø med en pen byfrue. Det hører med til historien at han var på vei til tannlegen med en stor kul på kinnet som følge av en betent tann. Engwall pratet med sidemannen og damen snudde seg og utbrøt «Å gid, er det sånn du ser ut».

 ?? HJØRDIS HALLELAND MIKALSEN ?? «Riktig god formiddag, du lytter til formiddags­lokalen på NRK Rogaland og P1 og jeg er Engwall Pahr-Iversen». I 16 år var dette åpningsrep­likken til journalist­en, redaktøren og forfattere­n fra Hillevåg. Nylig ble han 75 år.
HJØRDIS HALLELAND MIKALSEN «Riktig god formiddag, du lytter til formiddags­lokalen på NRK Rogaland og P1 og jeg er Engwall Pahr-Iversen». I 16 år var dette åpningsrep­likken til journalist­en, redaktøren og forfattere­n fra Hillevåg. Nylig ble han 75 år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway