Stavanger Aftenblad

Sandnes Ulf grubler videre

- Stig Nilssen Stig.nilssen@ aftebladet.no

KOMMENTAR: Etter nedrykket fra Eliteserie­n i 2014, har Sandnes Ulf slitt med å finne egen identitet. Nå prøver de med ny oppskrift og satser mot topp seks. Der Sandnes Ulf de siste årene har forsøkt å kjøpe seg til kjapp suksess i håp om en snarlig retur til Eliteserie­n, har de foran årets sesong valgt en annen strategi og tilnaermin­g.

Nå skal det i langt større grad bygges et lag med en lokal stamme. Derfor har de lyseblå hentet spillere som jaerbuen Adrian Berntsen, Ingvald Halgunset fra Suldal, Hana-mannen Pål Vestly Heigre og Tasta-karen Christian Landu Landu. I tillegg har de spedd på med finske Johannes Laaksonen og spanske Simon Colina.

Lokal forankring

Det er ikke bare et valg som er gjort fordi det dyre vrakgodset de tidligere hentet fra eliteserie­klubber ikke har prestert som forventet, men også fordi Sandnes Ulf ser at de må ha en annen tilnaermin­g og forankring når de skal bygge klubben som helhet.

Så lenge det finnes lokale spillere som er gode nok, er det ingen dum tanke. Spesielt ikke for en klubb som sliter veldig med egen identitet og savner oppslutnin­g rundt laget. Sandnes er landets sjuende største by, men det er ikke bare den store andelen innflytter­e som er årsaken til den manglende interessen rundt A-lagsproduk­tet.

Når det gjelder hva Sandnes Ulf skal vaere, hvor det er naturlig at de skal vaere i det norske fotballhie­rarkiet, lider nok klubben litt under samme inntrykk og forventnin­ger som det norske herrelands­laget i fotball har slitt med. Den hyppige deltakelse­n i EM og VM på 1900-tallet har vist seg heller å vaere et unntak enn regelen.

Femte sesongen for treneren

Litt av det samme er inntrykket rundt Sandnes Ulf. De tre sesongene i Eliteserie­n fra 2012 til 2014 skapte forventnin­ger om at laget skulle tilhøre det øverste sjiktet i landet. Forventnin­gene, målet og hvordan de skal jobbe for å komme tilbake dit kjappest mulig, har klubben slitt med å finne formelen til.

Hovedtrene­r Bengt Saeternes har ikke lyktes i å innfri det endelige målet om opprykk i de fire sesongene han har trent laget. 7. plass i debutseson­gen i 2015 ble etterfulgt av fjerde- og femteplass de to neste sesongene. Drømmen om Eliteserie­n var det Kongsvinge­r og Ranheim som tok knekken på i de påfølgende kvalifiser­ingskampen­e.

I fjor fikk Sandnes Ulf en bra start på sesongen, men skader på både Kent Håvard Eriksen og keeper SakuPekka Sahlgren ble for mye. Spesielt savnet av førstnevnt­e var prekaert. Eriksen er ikke bare viktig i form av farten, spissegens­kapene og sin enorme appetitt på scoringer, måten han jobber og jager på er også smittende for laget.

Vinner eller forsvinn for Saeternes?

Fjoråret endte med en svaert skuffende 10. plass på tabellen. De var bare ett poeng fra topp seks som gir kvalifiser­ing til Eliteserie­n, men Bengt Saeternes har ikke maktet å skape progresjon i det sportslige gjennom sine fire sesonger som sjef. Det blir for varierende og ustabilt for en klubb som har langt bedre forutsetni­nger enn mange av lagene som havnet foran dem på tabellen.

Som klubb går Sandnes Ulf inn i en spennende tid. Til 2020-sesongen står det nye stadionet klart. Dersom Bengt Saeternes ikke makter å løfte laget gjennom årets sesong, kan det fort skje at han ikke leder laget på ny arena. Saeternes sin kontrakt løper ut etter ved nyttår.

Selv om styret har vist tålmodighe­t og på sett og vis tatt avstand fra klubber som sparker trenere etter noen måneders motgang, er det liten tvil om at en Saeternes må vise seg tilliten verdig og sørge for utvikling dersom han skal få fortsette.

Tipper 7. plass

Sportslig ser det ikke helt ille ut for Sandnes Ulf. Dersom Kent Håvard Eriksen blir vaerende i klubben gjennom hele sesongen, kommer han til å spille en meget sentral rolle. På midtbanen kan krigeren Landu Landu og nykommeren Simon Colina bite fra seg. Spørsmålet er om det defensive vil sitte bedre enn de siste sesongene. Oppkjøring­en har vist at det fortsatt er en del å jobbe med der.

Vi tror Sandnes Ulf vil havne i sjiktet mellom de fire-fem øverste lagene og de som kjemper mot nedrykk. Topp seks, som er klubbens eget mål, kan gå.

Men Aftenblade­t lander på at det blir en 7. plass.

Forventnin­gene, målet og hvordan de skal jobbe for å komme tilbake dit kjappest mulig, har klubben slitt med å finne formelen til.

 ?? JAN KÅRE NESS ?? Sandnes Ulf-trener Bengt Saeternes har fått seg noen nesestyver­e i oppkjøring­en til årets sesong. Her sitter han på benken i Marbella og ser laget sitt bli rundspilt i 0-4-tapet mot Ull/Kisa.
JAN KÅRE NESS Sandnes Ulf-trener Bengt Saeternes har fått seg noen nesestyver­e i oppkjøring­en til årets sesong. Her sitter han på benken i Marbella og ser laget sitt bli rundspilt i 0-4-tapet mot Ull/Kisa.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway