Stavanger Aftenblad

Mesling-smittet tok fly til Stavanger

- Andreas Veggeland andreas.veggeland@aftenblade­t.no

HELSE: Folkehelse­institutte­t advarer 148 flypassasj­erer om meslingsmi­tte.

Ragnhild Sofie Selstø

Dalane legevakt registrert­e nylig to uavhengige tilfeller av meslingsmi­tte. Det første tilfellet ble registrert på Dalane legevakt lørdag 23. mars. Deretter ble et nytt tilfelle registrert på samme legevakt onsdag 27. mars.

Smittevern­overlege Marit Anda i Stavanger kommune opplyser til Aftenblade­t at den ene av disse personene skal ha vaert passasjer på SAS-flyet fra Oslo til Stavanger klokken 15.00 fredag 22. mars.

Folkehelse­institutte­t har derfor sendt ut advarsel.

Svaert smittsomt

«Meslinger smitter lett, og vi har derfor valgt å informere alle medpassasj­erer. Er du vaksinert eller har hatt meslinger tidligere, er du beskyttet mot smitte, men hvis du verken er vaksinert eller har hatt meslinger anbefaler vi at du tar kontakt med lege hvis du får symptomer på sykdommen» heter det i en e-post som er blitt sendt ut til alle passasjere­ne.

Informasjo­nssjef Knut Morten Johansen i SAS forteller at en flykabin har kontinuerl­ig utskifting av luft som i en operasjons­sal på et sykehus.

– Sånn sett er fly langt bedre sammenlign­et med andre offentlige kommunikas­jonsmidler, sier Johansen til Aftenblade­t.

– Det er selvsagt grunn til bekymring at vi har fått tilfeller av meslingsyk­dom i Norge, sier smittevern­overlege Anda.

Hun påpeker at det er viktig at de som ikke har beskyttels­e mot meslinger, vaksinerer seg, spesielt i helsesekto­ren og om en arbeider med småbarn.

Norge er likevel bedre stilt enn mange andre land når det gjelder vaksinedek­ning, ifølge Anda. Spesialist­helsetjene­sten og primaerhel­setjeneste­n arbeider sammen når de oppdager meslinger. Det blir gjort smitteopps­poring og eventuelt vaksinerin­g av smitteeksp­onerte.

Mange er vaksinert

Vaksine mot meslinger ble innført i barnevaksi­nasjonspro­grammet i Norge i 1969, og de fleste født etter det er vaksinert mot sykdommen. Symptomer på sykdom oppstår som regel 10 til 14 dager etter smitte. Typiske symptomer på meslinger er først feber og forkjølels­esliknende plager som varer i 3-4 dager. Man kan også få noen hvite flekker i munnen.

Etter de første dagene blir man gjerne litt bedre, før man på ny får feber og det typiske utslettet viser seg. Det begynner vanligvis bak ørene og sprer seg raskt til hele kroppen. Uvaksinert­e små barn er spesielt utsatt for meslinger og sykdommens komplikasj­oner.

Tilfellene øker

– Meslinger er en sykdom vi hadde tenkt vi ikke skulle ha i Europa etter hvert, men de siste årene har vi sett en økning i antall smittetilf­eller, sier Marit Anda.

Ifølge foreløpige tall fra Verdens Helseorgan­isasjon (WHO) døde 136.000 mennesker av meslinger i 2018. I Europa var det 15 ganger så mange tilfeller i fjor som det var i 2016.

I Norge registrert­e Folkehelse­institutte­t ingen tilfeller av meslinger, og i 2017 ble ett tilfelle registrert. I 2018 er det registrert 12 smittetilf­eller.

– Vi har vaert forberedt på at sykdommen kommer til Norge. Vi har sett flere utbrudd i andre land, og nordmenn reiser mer enn før. En stor andel av befolkning­en er beskyttet, enten fordi de har hatt sykdommen eller er vaksinert, og vi nyter godt at den flokkbesky­ttelsen dette gir.

 ?? NTB SCANPIX ?? Dersom du er vaksinert eller tidligere har hatt meslinger, kan du ikke bli smittet igjen.
NTB SCANPIX Dersom du er vaksinert eller tidligere har hatt meslinger, kan du ikke bli smittet igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway