Stavanger Aftenblad

Det er ingen motsetning mellom fisk og olje

- Stortingsr­epr. i finanskomi­teen og kommunesty­rekandidat i Stavanger (H)

LOVESE: Høyre skal ta vare på jobbene langs den norske gullkysten.

Aleksander Stokkebø

Einar Slettens innlegg 25. mars inneholder flere feil som må korrigeres. Baerekraft­ig oljeaktivi­tet i Lofoten-området ville for det første betydd mangfoldig­e milliarder til fellesskap­et og satsing på skole, forskning og klimatekno­logi. I tillegg snakker vi om hundrevis, ja gjerne også tusenvis av jobber. Jeg har, i motsetning til hva Sletten antyder, ikke fremmet skråsikre påstander.

Vi vet ikke størrelsen på eventuelle petroleums­forekomste­r. Det jeg har sagt noe om, er potensiale­t i området, som utvilsomt er enormt. Oljedirekt­oratets beregninge­r viser at forventet lønnsomhet kan vaere 480 milliarder, men den kan også vaere noe mindre eller langt større. En konsekvens­utredning vil vaere en god start for å finne svaret.

Verdens strengeste krav til HMS

Er det noe det norske oljeeventy­ret har vist oss, så er det at fisk og olje kan leve side om side som to viktige og livskrafti­ge naeringer. Sletten er likevel bekymret og forteller seg selv at «alle» de faglige utredninge­ne er enige med ham. Tunge forskermil­jø i Havforskni­ngsinstitu­ttet og Sintef har imidlertid forsket på konsekvens­ene av et verst tenkelig oljeutslip­p, på et verst tenkelig tidspunkt og sted. De konkludere­r med at fisken i Lofoten ikke vil vaere truet. For ordens skyld kan vi legge til at et slikt utslipp aldri har skjedd i Norge. Vi har verdens strengeste krav til HMS.

En baerekraft­ig sameksiste­ns og tilpasning til dagens naeringer, som sjømat og reiseliv, må ligge til grunn. Selv om disse naeringene er milevis fra å gi den samme verdiskapn­ingen som norsk olje og gass, er de veldig viktige for både Lofoten og Norge. Høyre er partiet for verdiskapi­ng langs hele kysten, og vi skal sikre gode forhold for reiselivet og markedsadg­ang til verden for sjømatnaer­ingen.

Dårlig nytt for klimaet

Verden trenger ener, gi og Norge kan bidra. Slettens likegyldig­het til hvor energien produseres, er dårlig nytt for klimaet. For det første utkonkurre­rer norsk naturgass skitten kullkraft og bygger bro til fornybarsa­mfunnet. Det betyr lavere utslipp og renere luft i Europa. Norsk olje og gass produseres dessuten med langt lavere utslipp enn i resten av verden, og oljen er av så god kvalitet og tynn at den også har verdens laveste utslipp ved forbrennin­g. Det er heller ikke slik at olje bare forbrennes. Mye av oljen brukes til produkter som vi i hverdagen er helt avhengige av, enten det er elbilen vi frakter oss i eller de offshore-vindmøllen­e som skal bidra til det grønne skiftet.

Det trenger ikke vaere noen motsetning mellom fisk, utvinning av norske naturressu­rser og klima. Høyre skal ta vare på jobbene langs den norske gullkysten!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway