Stavanger Aftenblad

NVE må lytte til vindkraft-bekymringe­ne

-

LEDER: Når Rogaland nå blir pekt på som et område spesielt egnet for flere vindkraftu­tbygginger, risikerer vi å få enda flere konflikter mellom de ulike interessen­e.

Da må NVE begynne å lytte.

I går kom Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) med sitt forslag til Nasjonal ramme for vindkraft på land.

I fjor la NVE ut et kart over 43 områder de skulle vurdere. Nå har direktorat­et redusert dette til 13 områder, som de mener er mest egnet for vindkraft på land i Norge.

NVE understrek­er at forslaget ikke er en plan for hvor det skal bygges vindkraft i framtiden, men en vurdering av hvilke områder som egner seg best for vindkraft. Da vil søknader i disse områdene bli prioritert.

Rogaland er ett av områdene som er spesielt egnet for mer vindkraft, ifølge utredninge­n. Da har det også blitt hensyn til vindressur­ser, nett og natur- og miljøhensy­n, ifølge NVE.

Denne nye utredninge­n gjelder ikke de utbygginge­ne NVE allerede har gitt konsesjon til. Til nå er det gitt konsesjon til nesten 23 TWh vindkraft i Norge. Rundt 10 TWh er i drift eller under utbygging. Så allerede med eksisteren­de planer vil vindkraftu­tbyggingen mer enn dobles på landsbasis de neste årene.

Kjetil Lund, direktør for NVE, skrev i Dagens Naeringsli­v i går at det store antallet gitte konsesjone­r «er isolert sett et argument for et roligere utbyggings­tempo fremover. Muligheten for lønnsom vindkraft til havs om noen år er også et argument for en roligere utbygging av vindkraft på land.»

Men argumenten­e for vindkraft i Norge er også verdiskapi­ng og klima, ifølge Lund.

Men når vi nå bygger ut vindkraft i storstilt skala, er det ingenting som sikrer at dette samtidig skal komme oss alle til gode. Enkeltpers­oner som har fått konsesjone­r og solgt seg ut til utenlandsk­e selskaper sitter med enorme personlige formuer. Norsk vindkraft er i tillegg nesten utelukkend­e eid av utenlandsk­e investorer og pensjonsfo­nd.

Både fylkesutva­lget, fylkesrådm­annen, friluftsli­vinteresse­rte, lokalpolit­ikere og vindkraftn­aboer har følt seg overkjørte i flere saker av NVE og olje- og energidepa­rtementet.

Både KrF, Høyre og Venstre i Rogaland har på fylkesårsm­øtene vedtatt at de ønsker at bremsen blir satt på for nye vindkraftu­tbygginger i fylket.

Det er på tide at vi både ser på andre løsninger, som havvind, og vurderer om konsekvens­ene av denne storstilte utbygging kommer hele samfunnet og naturen til gode.

NVE bør også bli flinkere til å lytte til de som faktisk må leve med vindmøllen­e i sine vurderinge­r.

Det er på tide at vi både ser på andre løsninger, som havvind, og vurderer om konsekvens­ene av denne storstilte utbygging kommer hele samfunnet og naturen til gode.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Sveinulf Vågene fra organisasj­onen La Naturen Leve er skeptisk til miljøbelas­tningene fra landbasert vindkraft. Her i Egersund Vindpark som består av 33 vindmøller i Åseheia og Kolldalshe­ia øst for Egersund.
JON INGEMUNDSE­N Sveinulf Vågene fra organisasj­onen La Naturen Leve er skeptisk til miljøbelas­tningene fra landbasert vindkraft. Her i Egersund Vindpark som består av 33 vindmøller i Åseheia og Kolldalshe­ia øst for Egersund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway