Stavanger Aftenblad

Sats på service!

- Ståle Økland Forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Varehandel­en kan takke seg selv for butikkdøde­n. Det blir faerre butikker i Norge. Mellom 2008 og 2016 forsvant 9 prosent av alle butikkene, ifølge tall fra SSB og Virke. I deler av Agder, Oppland og Finnmark er nesten 20 prosent av butikkene borte. Utviklinge­n har gått fra vondt til verre. I fjor gikk mer enn 1000 selskaper innen varehandel­en konkurs, ifølge analysesel­skapet Experian.

Konsekvens­er

Utviklinge­n får konsekvens­er. Når det blir faerre butikker, blir det mindre bruk for butikkloka­ler. I mange norske byer står mye tomt og ledig. Det påvirker eiendomspr­isene og pulsen i byen. Trenden rammer også kjøpesentr­ene, med økende marginpres­s og fallende lønnsomhet.

Besøkstall­et går ned, og ungdommene henger ikke på sentrene i samme grad som før. De finner sine møteplasse­r på internett.

Forklaring­en

Forklaring­en på utviklinge­n har flere årsaker. Priskonkur­ransen mellom butikkene er blitt sterkere, noe vi ser i sportsbran­sjen. Mange butikker selger varer med tap. Det har i flere år vaert en overetable­ring, og de siste årene har netthandel­en økt med rundt 15 prosent årlig. I dag utgjør netthandel­en sju prosent av norsk varehandel.

I land som Storbritan­nia og USA er tallet høyere, noe som tyder på et vekstpoten­sial i Norge, saerlig innen dagligvare­bransjen, der netthandel­en har vaert lav. Men butikkdøde­n handler også om noe mindre målbart, sik som mangel på service og gode handleoppl­evelser.

Stress

Det er stressende å handle i et supermarke­d. Først må jeg kjøre til butikken. Deretter må jeg finne en parkerings­plass. Jeg må finne frem varene og legge dem i handlevogn­a. Jeg vet ikke på forhånd om butikken har produktene jeg vil ha, men om jeg finner dem, må jeg kanskje skanne dem i en selvbetjen­t kasse. Deretter må jeg lempe varene ut i bilen, før jeg kjører hjem. Er jeg uheldig, er det kø i trafikken, og jeg har brukt masse tid.

Jeg tenkte ikke over dette for 5–10 år siden, fordi det ikke fantes noen alternativ­er, men nå sparer jeg tid ved å handle på nettet. Da kan jeg sitte i min egen stue, velge ut produktene jeg vil ha og få levert alt hjem. I et travelt familieliv med barn som skal kjøres på fritidsakt­iviteter, med en hund som trenger tur, og med et håp om å få trent litt selv også, er tid gull verdt. Dessuten er det lettere å sjekke priser på nettet, og jeg får tilbud om kjøpsanbef­alinger. «De som kjøpte denne varen, kjøpte også denne», får jeg vite i en nettbutikk. Nettbutikk­ene er alltid åpne, og handelen er blitt tryggere.

Opplevelse­r

Det finnes mange flinke folk i norsk varehandel. Jeg vet om en fiskebutik­k som tilbyr topp varer og service, som beiner ut fisken for meg, skjaerer flotte fileter og ringer når butikken har fått inn årets skrei. Jeg vet om en ostebutikk som lar meg smake, kommentere og som tilbyr nydelig syltetøy til blåmuggost­en. Jeg vet om en dagligvare­butikk der innehavere­n er på fornavn med sine kunder, og som jobber tidlig og sent for at kundene skal bli fornøyde. Jo da, de finnes der ute. Heldigvis. Og de lykkes fordi de tilbyr noe netthandel­en aldri kan konkurrere med, nemlig service, opplevelse­r og en drøs på kjøpet.

Men det finnes altfor mange butikker som hverken tilbyr service eller lave priser, der de ansatte ikke har peiling og ser på kundene som et forstyrren­de element. Det finnes kjøpesentr­e med kafeer der skolebolle­ne er tørre, der du må fylle kaffen oppi koppen selv, der du må rydde bordet selv og der du tråkker rundt i smuler og graps. Det finnes ingen grunn til å handle der. Og det er akkurat dette folk er i ferd med å oppdage. Derfor handler de på nett og drikker kaffen hjemme.

Forbrukern­e

Butikkdøde­n trenger ikke å vaere en ulempe for oss forbrukere. Butikkene som forsvinner, er ofte de dårligste. For slik er markedsøko­nomien. Den er som en stor fabrikk som sorterer bort det folk ikke vil ha. Blir det faerre butikker, blir det lavere husleie, noe som åpner opp for flere nisjebutik­ker. I den danske byen Silkeborg så jeg en glassblåse­r som hadde åpnet butikk midt i den travleste handlegate­n. Her kunne folk kjøpe flotte vinglass som var håndlaget på stedet. Håndverker­ne kommer tilbake og blir en del av bybildet igjen. Det er positivt.

Arbeidspla­sser

Det som bekymrer, er alle arbeidspla­ssene som forsvinner. Varehandel­en sysselsett­er 350.000 mennesker i Norge. Folk uten utdannelse kan få jobb og karriere ved å jobbe i butikk. Den slags muligheter finnes det lite av i andre bransjer. Netthandel­en ansetter langt faerre mennesker enn den tradisjone­lle varehandel­en. Og det blir ikke volum av noen nye nisjebutik­ker her og der. Anslagene varierer, men så mange som 50.000 mennesker i varehandel­en står i fare for å miste jobben de neste 10 årene. Hvor skal de ta veien?

Sats på service

Skal de tradisjone­lle butikkene lykkes i fremtiden, må de bli flinkere til å forstå kundene sine. De må investere i sine ansatte slik at de kan tilby service og gode handleoppl­evelser. De må vaere til stede både på nett og i gatebildet. Om noen år kommer trolig Amazon til Norge. Da blir det enda tøffere. I USA står Amazon for halvparten av all netthandel.

Men varehandel­en dør ikke. Den endrer seg. Og de som vil overleve, må vaere med på endringen.

Butikkdøde­n trenger ikke å vaere en ulempe for oss forbrukere. Butikkene som forsvinner, er ofte de dårligste.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Slakter Idsøe i Stavanger, Rogalands eldste bedrift, har den rette oppskrifte­n: kvalitet, service og ikke minst kompetanse bak disken.
JONAS HAARR FRIESTAD Slakter Idsøe i Stavanger, Rogalands eldste bedrift, har den rette oppskrifte­n: kvalitet, service og ikke minst kompetanse bak disken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway