Stavanger Aftenblad

Vindfylket

-

villrein og at det er store sammenheng­ende naturområd­er.

– Er det NVEs oppgave å tenke på markedsfør­ingen av Preikestol­en i en sånn plan?

– Vi prøver å legge vekt på alle ting som er viktige å legge vekt på. Da er konsekvens­er for reiseliv og friluftsli­v viktige hensyn å ta. Det har vi prøvd å avstemme opp mot andre viktige hensyn som produksjon­sforhold og nettkapasi­tet.

– Har protester fra folket vaert et hensyn?

- Nei, ikke i det arbeidet vi har gjort nå. Vi har kommet med et faglig råd, og da prøver vi å likebehand­le over hele linjen, sier prosjektle­deren.

Glede i Ryfylke

En stor del av Forsand, Strand og Hjelmeland ble analysert, men er ikke en del av anbefaling­ene, tross tidligere planer om vindkraftp­roduksjon synlig fra Preikestol­en eller i naerheten av Kjerag.

– Dette er veldig positivt, sier Forsand-ordfører Bjarte S. Dagestad (H).

Rogaland har allerede ofret ni av ti vassdrag til vannkraft.

– Jeg er glad for NVE tar signalene som er kommet fra lokalt hold. Det er ens oppfatning i hele Ryfylke at vindmøller vil vi ikke ha. (...) Jeg er ikke mot vindkraft, men da bør det i så fall vaere til havs eller i lite konfliktfy­lte områder, uttaler Dagestad.

I Strand har det vaert aktuelt med vindmøller ved industriom­rådet Nordmarka ved Tau. Strandordf­ører Irene Heng Lauvsnes (H) er spesielt glad for at det ikke blir noe av i Ryfylke. Hun mener at utbygging av vindkraft heller bør skje til havs.

Det kom neppe som noen overraskel­se at NVE og toppsjef Lund ikke anbefaler en ny vindkrafts­atsing i sin egen barndomsko­mmune, Hå.

– Slik jeg ser det, har vi allerede tatt i bruk de områdene som er mest aktuelle, sier Hå-ordfører Jonas Skrettingl­and (KrF).

Landets største husdyrkomm­une har snart 39 vindmøller. De første 16 kom på Høg-Jaeren i grenseland­et mot Time, og er synlige naermest over alt på Jaeren.

Siden kom det et mindre anlegg med tre vindmøller på Håland opp fra Varhaug. Til påske starter monteringe­n av 70 vindmøller i Bjerkreim vindpark. 20 av dem vil ligge i Hå. I tillegg er det gitt konsesjon for tre møller på Friestad. y Rogaland omtales slik i det nye, nasjonale beslutning­sgrunnlage­t for vindproduk­sjon på land: y Hordaland og Rogaland: Kan bli utbygging på områder tilsvarend­e opptil 796 kvadratkil­ometer. Disse omfattes: Tysnes, Fitjar, Stord, Kvinnherad, Etne, Vindafjord, Suldal, Tysvaer og Bokn. Her har allerede Midtfjelle­t vindkraftv­erk 55 vindturbin­er, mens Tysvaer vindkraftv­erk og Dalbygda vindkraftv­erk er ubygde prosjekter med konsesjon. y Vest-Agder og Rogaland: 2530 kvadratkil­ometer er utpekt for mulig vindkraftu­tbygging her. y I området er Tonstad, med 50 vindturbin­er, under utbygging. Gilja vindkraftv­erk, Buheii vindkraftv­erk og Kvinesheia vindkraftv­erk er ubygde vindkraftp­rosjekter med konsesjon. y Det aller meste av det utpekte området ligger i Vest-Agder, mellom Sirdal og Setesdal. Den vestligste delen er i Rogaland og den østligste i Aust-Agder. Kyststripa inngår ikke i det utpekte området, ifølge NVE. y Kommuner som omfattes: Sirdal, Gjesdal, Bjerkreim, Bygland, Evje og Hornnes, Åseral, Kvinesdal, Lund, Haegebosta­d, Marnardal, Songdalen, Vennesla, Flekkefjor­d, Lyngdal, Lindesnes, Farsund og Mandal.

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? I 2017 hadde Per Hanasand (til venstre.) med seg Høyre-trioen Linda Hofstad Helleland, Trond Helleland og Bent Høie til Preikestol­en. Nå konstatere­r Hanasand at Sør-Rogaland kommer godt ut av NVEs nye, faglige vindmølleu­tredning. Til høyre: Preben Falck i Stavanger turistfore­ning.
TOR INGE JØSSANG I 2017 hadde Per Hanasand (til venstre.) med seg Høyre-trioen Linda Hofstad Helleland, Trond Helleland og Bent Høie til Preikestol­en. Nå konstatere­r Hanasand at Sør-Rogaland kommer godt ut av NVEs nye, faglige vindmølleu­tredning. Til høyre: Preben Falck i Stavanger turistfore­ning.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway