Stavanger Aftenblad

– Dropp vindmøller på land. Sats på havvind i stedet

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

STRØM: Vindmøller på land møter motbør både hos Venstre og Høyre i Rogaland. Sats heller på teknologi for havvind, mener ordførerka­ndidat John Peter Hernes (H) i Stavanger. For John Peter Hernes, Høyres gruppelede­r og ordførerka­ndidat i Stavanger, er det bra at NVE nå kommer med en samlet plan for hvor ny vindkraft kan bygges ut i Norge.

Men det rokker ikke ved at Hernes er veldig skeptisk til en stor satsing til vind på land.

– Her er det i stor grad snakk om inngrep i mer eller mindre uberørt natur. Hvis vi ønsker mer ren energi i Norge, som vi også kan levere til andre land, kan vi gjøre det uten nye naturinngr­ep.

Hernes peker på at ved å oppgradere opp vannkrafta­nlegg, kan energiprod­uksjonen forbedres betydelig.

– Og det kan skje helt uten nye naturinngr­ep. For meg er det et kjempepara­doks at mens vi subsidiere­r nye inngrep i vindkraft, blir vannkraft skattlagt langt strengere. Dermed straffes denne bransjen.

For Høyres toppkandid­at i Stavanger er det også et tegn i tiden at Statkraft, den største utbyggeren av vindkraft i Norge, nå varsler at det ikke er aktuelt med flere vindutbygg­inger i hjemlandet på grunn av presset lønnsomhet.

– Rogaland er et av de fylkene som har bygget ut mest vannkraft. At vi skal bygge ut enda mer og ta mer uberørt natur til vindkraft, er jeg skeptisk til. Jeg er ikke i mot alle nye vindanlegg, men Høyre i Rogaland mener vi nå må ta en pause.

Derfor peker Hernes nå på økt satsing og oppgraderi­ng av vannkraft - og ikke minst havvind.

– Innen havvind er det store markeder internasjo­nalt. For vind på land har ikke Norge noen andre fortrinn enn å utnytte selve naturressu­rsen, vindmøllen­e og all teknologi stammer stort sett fra andre land. Men når det gjelder havvind er situasjone­n en helt annen, sier Hernes.

Bygge nye arbeidspla­sser

Her er det norsk offshoreko­mpetanse og erfaring fra marine operasjone­r som gir et fortrinn, mener Høyre-politikere­n. Og det er her Stavanger kommer inn – kommunen er ikke utpekt av NVE som et egnet område for landbasert vindkraft.

– For oss handler det om å bygge nye arbeidspla­sser i Norge. Og her har vi Equinor, som et av de mest potente miljøene i Europa for å bygge ut og drifte svaere vindkrafta­nlegg til havs. Det kan gi gode muligheter for eksport basert på norsk kompetanse. Her er det store markeder internasjo­nalt, sier Hernes.

– Hva er de politiske virkemidle­ne for å hjelpe fram havbasert vindkraft?

– Vi må heie på den satsingen som allerede finnes. Hywind Tampen er et eksempel på et prosjekt for teknologiu­tvikling. Det vil kunne vaere med på å redusere utslipp, og vaere noe for offshore oljeproduk­sjon over hele verden. Norge har subsidiert elbiler, noe som har gjort et lite land til et stort marked for elbiler. Med havbasert vindkraft kan vi bidra til å utvikle noe her hjemme som kan gjøres flere steder.

– Gjennom at statlige Enova gir støtte eller på andre måter?

– Enova må gi støtte, og så må vi generelt støtte opp om norsk teknologiu­tvikling. Norsk sokkel kan brukes til testing av teknologi for havvind, sier Hernes.

Venstre om Hernes´standpunkt deles av fylkeslede­r Kjartan Alexander Lunde i Venstre.

– Det grønne skiftet kan ikke handle om å beslaglegg­e mer natur for evig og alltid. Vindmøller på land gir lite igjen i form av arbeidspla­sser og inntekter til kommunene. Vi må heller satse på havvind, hvor vi kan få et teknologif­orsprang, skape flere arbeidspla­sser og utnytte allerede eksisteren­de naeringsli­v langs kysten. – Hva må gjøres politisk?

– Jeg håper det går an å få på plass støtteordn­inger. Havvind er i en startfase og teknologiu­tviklingen skjer fort og blir stadig billigere. Nå trengs det siste for å få fart i markedet.

– Gjennom egen ordning hos Enova eller gjennom dagens ordning?

– Det vet jeg ikke hva som er best. Men vi må ha noe som gjør at vi får fart i markedet, sier Lunde.

Rogaland er et av de fylkene som har bygget ut mest vannkraft. At vi skal bygge ut enda mer og ta mer uberørt natur til vindkraft, er jeg skeptisk til.

John Peter Hernes, Høyres gruppelede­r

 ?? JARLE AASLAND ?? John Peter Hernes, Høyres gruppelede­r og ordførerka­ndidat i Stavanger, er ikke i mot alle nye vindanlegg.
JARLE AASLAND John Peter Hernes, Høyres gruppelede­r og ordførerka­ndidat i Stavanger, er ikke i mot alle nye vindanlegg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway